Foto: olinecka
Tento kysnutý beľuš pečiem rada je to tenké cesto plnené bohatou plnkou jabĺk. Sú to aspoň 2 plechy keď chcem ,aby mal každy doma.
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 bal. |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
0,5 dcl |
|
na dochutenie cesta |
|
1 kocka |
|
1/2 l |
|
na potretie |
|
podľa chuti |
|
na vymastenie plechu |
|
PLNKA: | |
1,5 kg |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 hrste (nemusia byť) |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku pridame cukor kryštal a soľ podľa seba ,vanilku ,kvasok,ktorý sme si pripravili vo vlažnom mlieku asi v 2 dcl. Varechou vypracujeme cesto nie tuhé zriedime trochou vlažného mlieka. Pridame vajce a nakoniec olej.Cesto si dobré vymiešame až kym sa nerobia pod varechou bublinky.Povrch cesta posypeme múkou a necháme vykysnuť na teplom mieste asi 1 hodinu.
- 2
Pripravíme si jablka,ktoré nastruhame a dochutime cukrom,škoricou podľa seba.Do nastrúhanych jabĺk dáme asi 2 hrste hrozienok ,ale nemusia byť.
- 3
Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku rozdelíme na polovicu .Rozvaľkame na tenko asi 1 ,5cm a dáme na plech vymasteny maslom.Cesto na plech prenesieme valčekom ,aby sa neroztrhlo.Plníme jablkovou plnkou,ktorú sme tiež rozdelili na polovicu.Takže budeme mať 2 plechy.Potrieme povrch olejom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minut na 190 stupňov ,aby bol upečený do zlatova .Po vybratí ešte horúci potrieme olejom,aby nám dlhšie vydržal mäkky!!!!
- 2
áč z jablkami máme tiež radí.OK:
Keď sme dali 2 cesto, tak sme popichali vidličkou. Lepšie držalo na jablkách. Som rada, že si fit a že si mi pripomenula krásne časy doma. Určite najbližšie urobím.
Vyborny diky