Kysnutý jablčník alebo beľuš

olinecka - fotkaolinecka, 22. augusta 2014
Kysnutý jablčník alebo beľuš
Foto: olinecka

Tento kysnutý beľuš pečiem rada je to tenké cesto plnené bohatou plnkou jabĺk. Sú to aspoň 2 plechy keď chcem ,aby mal každy doma.

40 minút
príprava
30-35 minút
na 190-200 °C

Suroviny

1 kg
1 bal.
1/2 ČL
1 ks
0,5 dcl
 na dochutenie cesta
1 kocka
1/2 l
 na potretie
podľa chuti
 na vymastenie plechu
PLNKA:
1,5 kg
podľa chuti
podľa chuti
2 hrste (nemusia byť)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku pridame cukor kryštal a soľ podľa seba ,vanilku ,kvasok,ktorý sme si pripravili vo vlažnom mlieku asi v 2 dcl. Varechou vypracujeme cesto nie tuhé zriedime trochou vlažného mlieka. Pridame vajce a nakoniec olej.Cesto si dobré vymiešame až kym sa nerobia pod varechou bublinky.Povrch cesta posypeme múkou a necháme vykysnuť na teplom mieste asi 1 hodinu.

  2. 2

    Pripravíme si jablka,ktoré nastruhame a dochutime cukrom,škoricou podľa seba.Do nastrúhanych jabĺk dáme asi 2 hrste hrozienok ,ale nemusia byť.

    Kysnutý jablčník alebo beľuš - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku rozdelíme na polovicu .Rozvaľkame na tenko asi 1 ,5cm a dáme na plech vymasteny maslom.Cesto na plech prenesieme valčekom ,aby sa neroztrhlo.Plníme jablkovou plnkou,ktorú sme tiež rozdelili na polovicu.Takže budeme mať 2 plechy.Potrieme povrch olejom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minut na 190 stupňov ,aby bol upečený do zlatova .Po vybratí ešte horúci potrieme olejom,aby nám dlhšie vydržal mäkky!!!!

    Kysnutý jablčník alebo beľuš - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
Na taketo beluse sa pamatam ako decko,boli to pre mna tie najlepsie kolace ak sa jedli este teple,vobec ma to nezaujimalo,ze teple cesto je nedobre na zaludok,storocna vyborna klasika.5*
olinecka
@jozka2 tak toto čo si napisala je aj moje detsvo keď sme ,ako deti čakali kedy už bude ,beľuš ‘upečený.A keď bol plneny sladkou kapustou ,jujuj!!!!pozdravujem a som rada ,že to niekto pozná ,pekny večer
kukulienka71
Neviem, či tento, ale takýto jablkový kysnutý keď upečie moja maminka, idem sa za ním potrhať:-)) chuť si teda viem dokonale predstaviť, až to bolííí! V rozpise máš asi omylom prášok do pečiva, lebo som ho v postupe nenašla a myslím, že ani nie je treba. Si šikovná! Dva plechy...a ešte chcem podotknúť, kysnuté pečené mám najradšej s olejom;-)5*
olinecka
@ancicka ,mesiar50,frezia68 ďakujem za pozitívnu energiu.Z jablčnika-beľuša neostalo a tak som piekla zas!!!Peknu nedeľu všetkym!!!!!
elena
Z obrázku vyplýva, že jablká sú zakryté cestom, ale v texte to nespomínaš. Treba preniesť na plech tak, aby polovica vyčnievala a potom naniesť vrstvu jabĺk a zakryť prečnievajúcou časťou? Tak to mám chápať? Lebo sa chystám ho urobiť a toto ma trochu zneistilo. U nás sa takéto koláče nepiekli.
olinecka
@elena ,cesto prenesieme valčekom ,aby boli jablká zakryté takže 2 vrstvy.Pekne pozdravujem!!!!
motyka
Celkom som na tento koláčik zabudla. Pripomenula si mi detstvo a mladosť. Takýto alebo podobný pekávala moja mama, keď sme sa zišli "celá kopa". Výborné teplé, ešte lepší za studena. Občas pridala aj nasekané orechy. Ďakujem za pripomenutie "klasiky".
Keď sme dali 2 cesto, tak sme popichali vidličkou. Lepšie držalo na jablkách. Som rada, že si fit a že si mi pripomenula krásne časy doma. Určite najbližšie urobím.
cesminaz
Super jablkovy kolacik!!! Urcite veeelmi chutny ;-) ukladam KK
bambulkaaa
Super takýto jablčník si pamätám z detstva robievala ho moja starká a bol moc moc dobrý šťavnatý a cesto hmmmm mňam :) Hneď som si spomenula na tú krásnu dobu keď sme boli deti a chodili sme na prázdniny ku starkej :) Ja musím len potvrdiť že tento koláčik je naozaj moc dobrý :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia