Kysnutý jablčník alebo beľuš

Autor receptu: olinecka

Tento kysnutý beľuš pečiem rada je to tenké cesto plnené bohatou plnkou jabĺk. Sú to aspoň 2 plechy keď chcem ,aby mal každy doma.

40 minút
príprava
30-35 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku pridame cukor kryštal a soľ podľa seba ,vanilku ,kvasok,ktorý sme si pripravili vo vlažnom mlieku asi v 2 dcl. Varechou vypracujeme cesto nie tuhé zriedime trochou vlažného mlieka. Pridame vajce a nakoniec olej.Cesto si dobré vymiešame až kym sa nerobia pod varechou bublinky.Povrch cesta posypeme múkou a necháme vykysnuť na teplom mieste asi 1 hodinu.
  2. Pripravíme si jablka,ktoré nastruhame a dochutime cukrom,škoricou podľa seba.Do nastrúhanych jabĺk dáme asi 2 hrste hrozienok ,ale nemusia byť.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku rozdelíme na polovicu .Rozvaľkame na tenko asi 1 ,5cm a dáme na plech vymasteny maslom.Cesto na plech prenesieme valčekom ,aby sa neroztrhlo.Plníme jablkovou plnkou,ktorú sme tiež rozdelili na polovicu.Takže budeme mať 2 plechy.Potrieme povrch olejom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minut na 190 stupňov ,aby bol upečený do zlatova .Po vybratí ešte horúci potrieme olejom,aby nám dlhšie vydržal mäkky!!!!