Foto: cesminaz
Rohličky su chutovo vynikajuce :-) a vdaka mastnejsiemu cestu,ostanu mäkkučke a vlačne aj niekolko dni ;-P
porcií
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 PL |
|
2 ČL |
|
250 g ( alebo margarín) |
|
1 dl |
|
2 ks vaječné |
|
45-50 g čerstvé |
|
2,75 dl vlažné |
|
Plnka: | |
500 g hrudkovitý |
|
3 PL |
|
2 bal. |
|
niekoľko kvapiek |
|
1 ks celé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dame muku,cukor,sol a premiesame lyzicou.Potom pridame zmäknute maslo,alebo niaky vami osvedceny margarin.Dalej bielky,olej a vykysnuty kvasok,ktory sme si urobili z 2dcl mlieka,1kl cukru a drozdia.Napokon pridame este zvysne mlieko-u mna 0,75ml..
-
2
Vsetko spolu dobre premackame pomedzi prsty a poriadne premiesime..
-
3
Miesime dovtedy,kym nam nevznikne polomäkke,mastne nelepive cesto.Nikde nech neostanu hrcky muky ani masla..
-
4
Cesto uz len zlahka (bez miesenia) sformujeme do bochnika a posypeme trochou muky.Dame ho do igelitoveho vrecka a dobre uzavrieme.Takto nechame cesto na teplejsom mieste nakysnut.Mne kyslo cesto 1,5h zabalene v deke :-) Toto cesto kysne dlhsie nez klasicke,lebo je to mastne cesto a potrebuje viac casu :-)
-
5
Zatial si pripravime plnku..Zmiesame 500g hrudkoveho tvarohu,3 PL smotany,2 vanilkove cukre,par kvapiek citronu,1 vajce,kryst.cukor podla chuti a hrozienka..
-
6
Cesto po 1,5h :-) ..inak mozte ho kludne nechat kysnut aj 2h,zalezi od teploty v akej kysne :-)
-
7
Cesto si na pomucenej doske rozdelime na 4 rovnake diely..
-
8
Kazdy diel vyvalkame do tvaru kruhu,na hrubku cca.3mm
-
9
Pokrajame ako pizzu :-) na 8 trojuholnikov a na kazdy dame 1PL plnky..
-
10
Volne zkrutime do tvaru rohlicka :-)
-
11
Rohlicky naukladame na plech vytrety olejom a posypany trochou muky.Napokon ich natrieme vajecnym zltkom,ktore sme si rozmiesali s trochou vody...
-
12
..a dame ich piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 170°C na 20minut..
-
13
Rohlicky este za horuca hned po vybrati z rury potrieme trocha kuskom masla-ja som po kazdom rozku len raz prebehla maslom :-) ..a nechame vychladnut..
-
14
Rohlicky su velmi chutne a mäkkucke ;-) a vydrzia mäkke a vlacne aj niekolko dni.Su vyborne len tak na posedenie,na ranajky ci detom na desiatu ;-P
Diskusia k receptu