Makové rožteky
Kysnuté rožteky s makom
Autor receptu: theflyingbaker
Úžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte.* Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo,
ale už držím v ruke ďalší kus." :-)
30+ porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- V mise spolu premiešame múku, cukor (lyžicu si odložíme), soľ, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, prilejeme teplé mlieko a primiešame lyžicu cukru. Misu zakryjeme a necháme vzísť kvások – cca 10 minút.
- Po okrajoch múky rozlejeme žĺtky a kúsky zmäknutého masla a cesto necháme spracovať kuchynským robotom alebo ho vymiesime ručne, kým nebude elastické, hladké a takmer prestane lepiť. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
- Náplň: V rajnici zahrejeme mlieko spolu s mletým makom a cukrom. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú odstavíme a primiešame do nej strúhanú citrónovú kôru a maslo. Náplň necháme úplne vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (3 mm), narežeme ho na štvorce (8x8 cm), každý potrieme makovou plnkou, otočíme ho na kosoštvorec, zrolujeme a jemne ohneme do rožteka.
- Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ich podkysnúť ešte 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 ºC cca 20 minút.
- Ešte teplé rožky poprášime práškovým cukrom.