Makové rožteky

Kysnuté rožteky s makom

Autor receptu: theflyingbaker

Úžasné makové rožky, ktoré zaručene zmiznú skôr, ako sa nazdáte.* Kolegovia ich jedli spôsobom: "Ešte žujem posledné sústo, ale už držím v ruke ďalší kus." :-)

30+
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise spolu premiešame múku, cukor (lyžicu si odložíme), soľ, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, prilejeme teplé mlieko a primiešame lyžicu cukru. Misu zakryjeme a necháme vzísť kvások – cca 10 minút.
  2. Po okrajoch múky rozlejeme žĺtky a kúsky zmäknutého masla a cesto necháme spracovať kuchynským robotom alebo ho vymiesime ručne, kým nebude elastické, hladké a takmer prestane lepiť. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
  3. Náplň: V rajnici zahrejeme mlieko spolu s mletým makom a cukrom. Uvaríme hustejšiu kašu, ktorú odstavíme a primiešame do nej strúhanú citrónovú kôru a maslo. Náplň necháme úplne vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (3 mm), narežeme ho na štvorce (8x8 cm), každý potrieme makovou plnkou, otočíme ho na kosoštvorec, zrolujeme a jemne ohneme do rožteka.
  5. Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ich podkysnúť ešte 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 ºC cca 20 minút.
  6. Ešte teplé rožky poprášime práškovým cukrom.