Kysnuté halušky - guľky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 12. marca 2015
Kysnuté halušky - guľky (fotorecept)
Foto: dvorka

Objavila som medzi odloženými knihami zabudnutú kuchárku: Recepty starej mamy. Viem že som z nej varievala lebo mám v nej svoje poznámky ale ani Zobraziť celý popisObjavila som medzi odloženými knihami zabudnutú kuchárku: Recepty starej mamy. Viem že som z nej varievala lebo mám v nej svoje poznámky ale ani neviem kedy som ju odložila. Dnes som z nej vybrala recept ktorý som robila prvý krát a aj keď som namiesto halušiek robila guľky mne toto sladké jedlo chutí a myslím si že aj ako príloha k mäsu by sa hodila.

4-5
porcie
50 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 - 250 ml
20 g
20 g
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Do misy som si dala múku, tú som odhrnula na kraje a do stredu som naliala mlieko. V recepte sa nepíše koľko, staré mamy dávali od oka. Ja som dala niečo vyše 2 deci a rozdrobila som do neho droždie. Nechala som 20 minút kysnúť. Keď bol kvások nakysnutý, pridala som vajíčko a cukor.

    Kysnuté halušky - guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umelohmotnou stierkou som cesto vypracovala a nechala 20 minút oddychovať. Zatiaľ som si dala variť vodu.

    Kysnuté halušky - guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V knižke sa píše: Do vriacej vody hádžeme halušky ktoré odoberáme lyžičkou vopred namočenou do horúcej vody. Nejak sa mi nedarilo urobiť pekné halušky a tak som sa rozhodla vyguľkávať guľky. Aké vyšli. Asi 1,5 - 2,5 cm. Poukladala som ich na lopár, potom som po jednej vhadzovala do vriacej vody.

    Kysnuté halušky - guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým som urobila ďalších asi 30 guliek, predošlé sa mi uvarili. Zväčšili svoj objem a na chuť boli mäkké, ale nie rozpadavé.

    Kysnuté halušky - guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guľky som vyberala do misy a na každú várku som položila tenký plátok masla. Nakoniec som všetky premiešala. Podľa knižky sa môžu podávať s makom (ja obľubujem nemletý, takto sme jedávali šúľance keď nám ich robila maminka), s orechmi, tvarohom, ale určite sa môžu podávať s opečenou strúhankou, kakaom ... fantázii sa medze nekladú.

    Kysnuté halušky - guľky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

viera1
@dvorka no nepíšu tam toto... Do vriacej vody hádžeme halušky ktoré odoberáme lyžičkou vopred namočenou do horúcej vody...píšu ...vopred namočenou do vody... išla som pozrieť,či fakt Martišovci mohli napísať takú blbosť,ale to nie je podstatné ☺☺☺.Ja si dám cesto na lopárik a lyžicou namočenou do oleja odštikávam cesto.Robievam tak aj pri chlpatých knedlíkoch a aj lángoše robím s naolejovanými rukami.Podstatné je,že si navarila dobre a chutilo :)5*
kukulienka71
zasa niečo nové, z kysnutého cesta halušky či guľky, prečo nie? musia byť chutné. Vďaka za recept
jozka2
Nie je to zly napad.Cesto kysnute ako na buchty uvarit male buchticky.Pre lahsie hadzanie do vody mozno by nebolo od veci urobit sulok a pokrajat rovnomerne kusky namiesto hadzania lyzicou,ak nie je cesto vel;mi riedke,samozrejme,ale recept sa mi paci.
jozka2
Spomenula som si,ze som taketo malicke buchticky varila svojim detom,ale na pare,hlavne v jari ked boli jahody.Do kazdej gulicky som zabalila jahodu,varila na pare,pomastene maslom a posypane hooodne makom.Toto je ovela jednoduchsi recept nahadzat do vodu.
ubka
Výborný recept, bez cukru sa dá použiť na mini knedle, tiež odtrhávam cesto z lopára naolejovanou lyžicou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia