Kysnuté halušky - guľky (fotorecept)
	        Autor receptu: dvorka
	         
	        
	        Objavila som medzi odloženými knihami zabudnutú kuchárku: Recepty starej mamy. Viem že som z nej varievala lebo mám v nej svoje poznámky ale ani neviem kedy som ju odložila. Dnes som z nej vybrala recept ktorý som robila prvý krát a aj keď som namiesto halušiek robila guľky mne toto sladké jedlo chutí a myslím si že aj ako príloha k mäsu by sa hodila.
| 		  
				  	  
				  	4-5 porcie  | 
				  	  
				  	50 minút príprava  | 
				  	  
				  	4-5 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Do misy som si dala múku, tú som odhrnula na kraje a do stredu som naliala mlieko. V recepte sa nepíše koľko, staré mamy dávali od oka. Ja som dala niečo vyše 2 deci a rozdrobila som do neho droždie. Nechala som 20 minút kysnúť. Keď bol kvások nakysnutý, pridala som vajíčko a cukor.
 - Umelohmotnou stierkou som cesto vypracovala a nechala 20  minút oddychovať.  Zatiaľ som si dala variť vodu.
 - V knižke sa píše: Do vriacej vody hádžeme halušky ktoré odoberáme lyžičkou vopred namočenou do horúcej vody. Nejak sa mi nedarilo urobiť pekné halušky a tak som sa rozhodla vyguľkávať guľky. Aké vyšli. Asi 1,5 - 2,5 cm. Poukladala som ich na lopár, potom som po jednej vhadzovala do vriacej vody.
 - Kým som urobila ďalších asi 30 guliek, predošlé sa mi uvarili. Zväčšili svoj objem a na chuť boli mäkké, ale nie rozpadavé.
 - Guľky som vyberala do misy a na každú várku som položila tenký plátok masla. Nakoniec som všetky premiešala. Podľa knižky sa môžu podávať s makom (ja obľubujem nemletý, takto sme jedávali šúľance keď nám ich robila maminka), s orechmi, tvarohom, ale určite sa môžu podávať s opečenou strúhankou, kakaom ... fantázii sa medze nekladú.