Recept mám od mojej maminky a keď si dobre pamätám, tak iné sme doma ani nerobievali. Vydržia jeden rok i viac, podľa toho ako Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maminky a keď si dobre pamätám, tak iné sme doma ani nerobievali. Vydržia jeden rok i viac, podľa toho ako sú uskladnené.Sú bez "chémie", prebieha tam mliečne kvasenie.
Suroviny
|
|
3 - 4 strúčiky |
|
4 - 5 kúskov |
|
|
|
6 guliek |
|
nezrelé alebo hroznový list |
|
1 kávova lyžička na 0,7 lit. pohár |
|
|
|
|
Postup
-
1
Na dno o,7 lit. pohára dáme 3-4 strúčiky cesnaku, uložíme prvý rad uhoriek, k okraju pohára strčíme 4 -6 pásikov chrenu, dáme vňať kôpru, ďalší rad uhoriek / záleží to od veľkosti uhoriek, ale najlepšie sú asi 7-8 cm dlhé/. Pridáme 6 guliek čierneho korenia, pár bobuliek nezrelého hrozna alebo jeden hroznový list, nasypeme 1 kávovú lyžičku kopcom soli. Pohár naplníme studenou vodou až povrch a uzavrieme. Premiešame, aby sa soľ rozpustila. Feferónku dávam na vrch, nie je podmienkou.
- 2
Poháre dám na staré plechy do pivnice kde je chlad a šero, nie na slnko ako "kvašáky". Voda v pohári sa začne kaliť a niečo i vytečie / preto tie plechy/. Po čase sa kal začne usádzať na dno. Ak je voda v pohári čistá, poháre poumývam a uložím na regál.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu