Kyslé uhorky bez sterilizácie

menga - bez fotkymenga, 2. augusta 2012

Recept mám od mojej maminky a keď si dobre pamätám, tak iné sme doma ani nerobievali. Vydržia jeden rok i viac, podľa toho ako Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maminky a keď si dobre pamätám, tak iné sme doma ani nerobievali. Vydržia jeden rok i viac, podľa toho ako sú uskladnené.Sú bez "chémie", prebieha tam mliečne kvasenie.

Suroviny

3 - 4  strúčiky
4 - 5  kúskov
6  guliek
 nezrelé alebo hroznový list
1  kávova lyžička na 0,7 lit. pohár




Postup

  1. 1

    Na dno o,7 lit. pohára dáme 3-4 strúčiky cesnaku, uložíme prvý rad uhoriek, k okraju pohára strčíme 4 -6 pásikov chrenu, dáme vňať kôpru, ďalší rad uhoriek / záleží to od veľkosti uhoriek, ale najlepšie sú asi 7-8 cm dlhé/. Pridáme 6 guliek čierneho korenia, pár bobuliek nezrelého hrozna alebo jeden hroznový list, nasypeme 1 kávovú lyžičku kopcom soli. Pohár naplníme studenou vodou až povrch a uzavrieme. Premiešame, aby sa soľ rozpustila. Feferónku dávam na vrch, nie je podmienkou.

  2. 2

    Poháre dám na staré plechy do pivnice kde je chlad a šero, nie na slnko ako "kvašáky". Voda v pohári sa začne kaliť a niečo i vytečie / preto tie plechy/. Po čase sa kal začne usádzať na dno. Ak je voda v pohári čistá, poháre poumývam a uložím na regál.

Diskusia k receptu

nadia56
@Menga , presne takto isto zavarala uhorky moja mamina a teraz ja, su naozaj vyborne, chrumkave, nekazia sa a hlavne bez chemickych konzervacnych latok:-)
dudus55
Takého uhorky majú chuť ako kvašáky,len s tým rozdielom,že sa môžu konzumovať aj v zime a keď ich otvoríš je potrebné ich hneď zjesť.
nadia56
@dudus55 , nemas pravdu, takto zavarene uhorky ked otvorim sa nemusia hned skonzumobat, treba ich mat ulozene v chladnicke a vydrzia bez akejkolvek chybicky az pokial sa nezje posledna, mam to odskusane
menga
súhlasím s @dudus55 , ja ich mám otvorené i týždeň v chladničke a sú v pohode. Inak cesnak z nich je super .
menga
pardon, súhlasím s nadia 56 čo sa týka komnzumacie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia