Kynutý koláč
Kynutý koláč

Kváskový orechový mazanec

dvorka - fotkadvorka, 31. marca 2018
Kváskový orechový mazanec
Foto: dvorka

Dlho som váhala, či vôbec niečo upečiem, keďže som ostala sama s nesmiernou kopou práce na Veľkú noc. No kváskománia nepustí, a tak som Zobraziť celý popisDlho som váhala, či vôbec niečo upečiem, keďže som ostala sama s nesmiernou kopou práce na Veľkú noc. No kváskománia nepustí, a tak som si urobila rozkvas a za pochodu aj tento úžasne chutný a v reze pekne vyzerajúci mazanec.

50-55 minút
na 230-180 °C

Suroviny

Rozkvas:
150 g
150 g
1 polievková lyžica
Cesto:
410 - 420 g
60 - 100 g
0,5 kávovej lyžičky
200 g
2 ks
38 g
Plnka:
podľa chuti
1 - 1,5 dl
5 dl (mleté)
podľa chuti (umyté)




Postup

  1. 1

    Postup som nefotila, lebo som nevedela, aký bude finálny výsledok, keďže som do poslednej chvíle nevedela, čo budem piecť.

  2. 2

    Večer sa urobí rozkvas z múky, do ktorej sa vmieša voda s rozhabarkovaným materským kváskom. Dobre sa premieša, miska sa vloží do igelitového sáčku a ja túto misku vkladám do mikrovlnky, ktorá mi slúži na uchovávanie kvásku a cesta. Samozrejme nezapínam.

  3. 3

    Ráno po asi desiatich hodinách mám krásne vykysnutý kvások. Do misy od mixéra som si dala sypké suroviny, nechala premiešať. Cukor som napísala od do. Ja sladím málo, mne stačí 60 g. Mazanec je príjemne sladký. Kto má rád sladké cesto, nech dá 100 g, čo je z pôvodného receptu. Zatiaľ som si navážila mlieko do pollitráka, pridala žĺtky a rozhabarkovala. Priliala som do misky s rozkvasom a ešte som doliala olej. Poriadne som rozhabarkovala.

  4. 4

    Tekuté suroviny som naliala do miešajúcej sa sypkej zmesi a pomaly som nechala miesiť cesto s hákom na miesenie. Cesto je mäkké, ale nie lepivé. Poliala som ho lyžičkou oleja, ponatierala a presunula do umelohmotnej misy, kde mi kyslo 3 hodiny. Zas v igelitovej taške na kysnutie v nezapnutej :) mikrovlnke.

  5. 5

    Po troch hodinách cesto pekne nakyslo. Urobila som si plnku. Prevarila som mlieko, dala som do neho cukor, tento krát som skúsila kokosový, ktorý som si kúpila. Dávala som od oka. V pol litrovej fľaške som mala zavárané olúpané orechy, tie som si nastrúhala a dala do sladkého horúceho mlieka. Premiešala a nechala som vychladnúť. Zatiaľ som si na veľkej doske posypanej kukuričným škrobom vyvaľkala cesto na veľký obdĺžnik, hrúbkou asi 3 - 5 mm. Kto nemá veľkú dosku, treba cesto prepoliť a robiť na dva krát.

  6. 6

    Vychladenú plnku som trochu upravila. Mala som na môj vkus veľa mlieka a tak som ju šupla do sitka, plnku akurátnej konzistencie som natrela na cesto. Posypala som dobre umytými a vysušenými hrozienkami. Zrolovala som do závinu. Je dosť dlhý a tak sa s ním ťažšie pracuje. V prípade prepolenia by to išlo rýchlejšie a lepšie.

  7. 7

    Tento závin som opatrne začala skrúcať, ako keď sa žmýka uterák či plachta. Keď sa mi zdal dobre skrútený, zohla som ho na polovicu a ešte som ho zaplietla do vrkoča s dvoma prameňmi. Preto sa vytvorila taká pekná farebná štruktúra. Vrkoč som až teraz prestrihla na dve časti. Jednu dlhšiu a druhú trochu kratšiu. Mám dve nie rovnako veľké tortové formy. Zavinula do kruhu a preložila som postupne do oboch foriem vymazaných masťou. Nechala som 2 hodiny v igelitovej taške kysnúť.

  8. 8

    Rozohriala som rúru na 230 °C, rozhabarkovala vajíčko na potretie, pripravila som si mak a sezam na posypanie. Po vyhriatí rúry som oba mazance natrela vajíčkom, posypala a šupla do rúry. Piekla som prvých 20 minút pri zníženej teplote 200 °C. Doporučuje sa dať vodu, ja som na to zabudla, ale aj tak mi mazance vyrástli. S vodou sa pečie prvých 10 minút, potom sa plech s vodou vyberie a pečie ďalších 10 minút. Následne sa zníži teplota na 180 °C a dopeká 25 - 35 minút. Podľa veľkosti mazanca. Takto vyzerá upečený menší mazanec.

    Kváskový orechový mazanec - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Fajnový recept, krásná fota, jsi šikulka! Díky za sdílení, máš můj obdiv.
staja
Krásny sa ti vydaril. Musím konečne urobiť ten pšeničný rozkvas a vyskúšať aj niečo sladké kváskové.
siisa
Zaujímavý ho máš....ja som tiež piekla, ale len taký obyčajný :) Určite je veľmi chutný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia