Kváskový cmarový chlieb s pohánkou fotorecept
Foto: kimlo
Pre tých, ktorí radi kváskujú a pečú si svoje vlastné pečivo, ponúkam osvedčený recept na veľmi chutný cmarový chlieb.
Zdroj: internet
Suroviny
Rozkvas: | |
2 PL |
|
200 g |
|
200 ml vlažná |
|
Cesto: | |
(podľa popisu) |
|
300 g |
|
50 g |
|
180 ml (alebo kefír) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme rozkvas, najlepšie večer deň pred pečením. V miske rozmiešame kvások, ražnú múku a vlažnú vodu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote asi 10-12 hodín. Ja ho dávam do vypnutej rúry alebo mikrovlnky, tam je stála teplota.
-
2
Na druhý deň máme krásne vykysnutý kvások s penovou konzistenciou.
-
3
Pšeničnú múku preosejeme a zmiešame s pohánkovou múkou a rascou. NESOLÍME!
-
4
Pridáme cmar alebo kefír, nemal by byť studený, preto ho treba vybrať z chladničky skôr. Vymiesime cesto, najlepšie v kuchynskom robote. Vymiesené necháme prikryté aspoň 30 minút odpočívať.
-
5
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha roztiahneme a osolíme.
-
6
Potom vymiesime do bochníka a odložíme prikryté na 2 hodiny do misky.
-
7
Každých 20 – 30 minút cesto v miske naolejovanou rukou ponaťahujeme a poprekladáme.
-
8
Po 2 hodinách vytvarujeme podlhovastý alebo okrúhly bochník, podľa tvaru ošatky. Ošatku predtým vystriekame vodou a vysypeme solamylom. Vložíme cesto a prikryté dáme kysnúť pri izbovej teplote na 3,5 hodiny (tiež môžeme použiť rúru alebo mikrovlnku).
-
9
Ak sme dali cesto kysnúť do rúry, po 3 hodinách ho vyberieme a rúru zapneme. Vložíme do nej plech na pečenie a na spodok plytký plech alebo misku s vodou. Všetko dáme ju vyhriať na 250 °C. Po dosiahnutí teploty plech na pečenie opatrne vyberieme a vyklopíme naň vykysnutý bochník cesta. Vrch narežeme žiletkou, postriekame vodou a ihneď vložíme naspäť do rúry. Toto treba urobiť čo najrýchlejšie aby chlieb príliš nespľasol. Pečieme pri 250˚C asi 15 minút. Potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C a dopečieme asi 30 minút, tento čas si treba vyskúšať, každá rúra pečie inak. Chlieb po vybratí dáme na mriežku, postriekame vodou a prikryjeme čistou mokrou utierkou až do vychladnutia. Správne upečený chlieb znie pri poklepaní zospodu duto.
-
10
Chlieb krájame až po vychladnutí. Je veľmi chutný s mäkkou striedkou a chrumkavou prepečenou kôrkou.
Ďakujem, oškvarky boli prvé čo som k tomuto chlebu ochutnal...
Ďakujem za pochvalu. :-)
Nieje to nič zložité, len ražný kvások potrebuje viac času než droždie.
Ďakujem Feri, dobrého chleba nieje nikdy dosť... :-)
Vďaka za koment, bola to premiéra, cmarovy chlieb som ešte nerobil a myslím že som ho nerobil naposledy. Aj po toľkých dňoch je stále mäkký a chutný.
Ďakujem za odozvu a pekné foto, chlieb vyzerá naozaj krásne, som rad že sa podaril a chutí … 👍
Pošli krajec na raňajky :-) Dala by som si len tak, s maslom a kefír.
Ďakujem. Budem zase piecť cez víkend, byť bližšie tak pošlem... :-)