Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový cmarový chlieb s pohánkou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 21. februára 2023
Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept)
Foto: kimlo

Pre tých, ktorí radi kváskujú a pečú si svoje vlastné pečivo, ponúkam osvedčený recept na veľmi chutný cmarový chlieb.
Zdroj: internet

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
200 g
200 ml vlažná
Cesto:
 (podľa popisu)
300 g
50 g
180 ml (alebo kefír)
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme rozkvas, najlepšie večer deň pred pečením. V miske rozmiešame kvások, ražnú múku a vlažnú vodu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote asi 10-12 hodín. Ja ho dávam do vypnutej rúry alebo mikrovlnky, tam je stála teplota.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň máme krásne vykysnutý kvások s penovou konzistenciou.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pšeničnú múku preosejeme a zmiešame s pohánkovou múkou a rascou. NESOLÍME!

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme cmar alebo kefír, nemal by byť studený, preto ho treba vybrať z chladničky skôr. Vymiesime cesto, najlepšie v kuchynskom robote. Vymiesené necháme prikryté aspoň 30 minút odpočívať.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha roztiahneme a osolíme.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom vymiesime do bochníka a odložíme prikryté na 2 hodiny do misky.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každých 20 – 30 minút cesto v miske naolejovanou rukou ponaťahujeme a poprekladáme.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 2 hodinách vytvarujeme podlhovastý alebo okrúhly bochník, podľa tvaru ošatky. Ošatku predtým vystriekame vodou a vysypeme solamylom. Vložíme cesto a prikryté dáme kysnúť pri izbovej teplote na 3,5 hodiny (tiež môžeme použiť rúru alebo mikrovlnku).

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak sme dali cesto kysnúť do rúry, po 3 hodinách ho vyberieme a rúru zapneme. Vložíme do nej plech na pečenie a na spodok plytký plech alebo misku s vodou. Všetko dáme ju vyhriať na 250 °C. Po dosiahnutí teploty plech na pečenie opatrne vyberieme a vyklopíme naň vykysnutý bochník cesta. Vrch narežeme žiletkou, postriekame vodou a ihneď vložíme naspäť do rúry. Toto treba urobiť čo najrýchlejšie aby chlieb príliš nespľasol. Pečieme pri 250˚C asi 15 minút. Potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C a dopečieme asi 30 minút, tento čas si treba vyskúšať, každá rúra pečie inak. Chlieb po vybratí dáme na mriežku, postriekame vodou a prikryjeme čistou mokrou utierkou až do vychladnutia. Správne upečený chlieb znie pri poklepaní zospodu duto.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chlieb krájame až po vychladnutí. Je veľmi chutný s mäkkou striedkou a chrumkavou prepečenou kôrkou.

    Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto je návod pre pokročilého, ja by som to nezvládla, nemám žiadne skúsenosti s pečením, ak by som piekla chleba alebo pečivo, tak len jednoducho, preto obdivujem @kimlo , že to tak bravúrne zvládneš, ten výsledok hovorí za všetko.
sracz
Nádhera preúžasná, @Kimlo priateľ! K chlebíku, bársakému i od bárskoho, som mal, mám a vždy budem mať náležitú úctu. ... a veruže aj ten Tvoj si ju zaslúži!
olinecka
Ďalší z tvojich receptov, ktorý sa podaril chlebík vyzerá úžasne.
1x kimlo
kimlo
@olinecka (23.2.2023 08:50)

Vďaka za koment, bola to premiéra, cmarovy chlieb som ešte nerobil a myslím že som ho nerobil naposledy. Aj po toľkých dňoch je stále mäkký a chutný.
frezia68
Si skvelý kuchár,aj pekár.Tvoje chleby aj mňa nakopli a začala som kváskovať. Poľavila som v pečení,ale zas začnem, tie kúpené bezlepkové nie sú chutné a objavila som bezlepkový kváskový a chutný,ale tá cena...:-(.
dvorka
Poznáte ten pocit že upečiete voňavý, konečne fakt krásne narastený a vypečený chlieb a už len čakáte aká bude striedka? tak ja práve teraz ten pocit prežívam. Upiekla som chlieb podľa tohto receptu pretože Kimlove recepty nikdy nesklamú. S malými obmenami, dala som miesto cmaru vodu z varených zemiakov a mierne popraženú cibuľku. Obľúbili sme si doma cibuľový chlieb. Tak som zvedavá aký chlebík bude. Ak sa vydaril aj vo vnútri tak ako na povrchu, určite pridám aj foto.
1x kimlo
dvorka
Tak chlebík je jedničkový, už ani nepamätám, kedy sa mi takýto skvelý vydaril. Veľká vďaka za recept


kimlo
@dvorka (26.2.2023 06:51)

Ďakujem za odozvu a pekné foto, chlieb vyzerá naozaj krásne, som rad že sa podaril a chutí … 👍
kucharka
Chlebík robiť asi nebudem, nemám kvások, ale aj tak musím pochváliť, vyzerá na "zjedenie".
Pošli krajec na raňajky :-) Dala by som si len tak, s maslom a kefír.
1x kimlo
kimlo
@kucharka (1.3.2023 21:26)
Ďakujem. Budem zase piecť cez víkend, byť bližšie tak pošlem... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia