Kváskový chlieb
Kváskový cmarový chlieb s pohánkou (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Pre tých, ktorí radi kváskujú a pečú si svoje vlastné pečivo, ponúkam osvedčený recept na veľmi chutný cmarový chlieb.
Postup
- Najprv si pripravíme rozkvas, najlepšie večer deň pred pečením. V miske rozmiešame kvások, ražnú múku a vlažnú vodu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote asi 10-12 hodín. Ja ho dávam do vypnutej rúry alebo mikrovlnky, tam je stála teplota.
- Na druhý deň máme krásne vykysnutý kvások s penovou konzistenciou.
- Pšeničnú múku preosejeme a zmiešame s pohánkovou múkou a rascou. NESOLÍME!
- Pridáme cmar alebo kefír, nemal by byť studený, preto ho treba vybrať z chladničky skôr. Vymiesime cesto, najlepšie v kuchynskom robote. Vymiesené necháme prikryté aspoň 30 minút odpočívať.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha roztiahneme a osolíme.
- Potom vymiesime do bochníka a odložíme prikryté na 2 hodiny do misky.
- Každých 20 – 30 minút cesto v miske naolejovanou rukou ponaťahujeme a poprekladáme.
- Po 2 hodinách vytvarujeme podlhovastý alebo okrúhly bochník, podľa tvaru ošatky. Ošatku predtým vystriekame vodou a vysypeme solamylom. Vložíme cesto a prikryté dáme kysnúť pri izbovej teplote na 3,5 hodiny (tiež môžeme použiť rúru alebo mikrovlnku).
- Ak sme dali cesto kysnúť do rúry, po 3 hodinách ho vyberieme a rúru zapneme. Vložíme do nej plech na pečenie a na spodok plytký plech alebo misku s vodou. Všetko dáme ju vyhriať na 250 °C. Po dosiahnutí teploty plech na pečenie opatrne vyberieme a vyklopíme naň vykysnutý bochník cesta. Vrch narežeme žiletkou, postriekame vodou a ihneď vložíme naspäť do rúry. Toto treba urobiť čo najrýchlejšie aby chlieb príliš nespľasol. Pečieme pri 250˚C asi 15 minút. Potom rúru otvoríme, znížime teplotu na 200 °C a dopečieme asi 30 minút, tento čas si treba vyskúšať, každá rúra pečie inak. Chlieb po vybratí dáme na mriežku, postriekame vodou a prikryjeme čistou mokrou utierkou až do vychladnutia. Správne upečený chlieb znie pri poklepaní zospodu duto.
- Chlieb krájame až po vychladnutí. Je veľmi chutný s mäkkou striedkou a chrumkavou prepečenou kôrkou.