Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 2. marca 2015

Tu na Tasmánii máme veterný mlyn, vravia, že jediný svojho druhu na južnej pologuli, ktorý bol zreštaurovaný a daný do prevádzky. Melie sa tu Zobraziť celý popisTu na Tasmánii máme veterný mlyn, vravia, že jediný svojho druhu na južnej pologuli, ktorý bol zreštaurovaný a daný do prevádzky. Melie sa tu múku tradičným spôsobom medzi kameňmi a verte mi, je ohromný rozdiel od múky mletej v moderných mlynoch....

Suroviny

50 g
50 g
500 mletá v mlyne
125 g celozrnná
2 ČL
1 ČL
4 dl




Postup

  1. 1

    Starý mlyn z roku 1837. Viem, že pre mnohých bude takáto múka ťažko k dostaniu, ak budete mať možnosť, vyskúšajte....

    Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tí, čo pečiete chlebík so živým kváskom tak to poznáte, babračka:) proste dlhý proces.. Ja držím kvásky v chladničke,/ mám oba, aj ražný aj pšeničný/ tak ráno deň pred pečením z neho odoberiem, nakrmim a nechám do večera kysnúť... Večer miesim a to tak, že všetky suroviny okrem soli dobre zamiešam a nechám polhodinu niekedy aj hodinu postáť až potom začnem miesiť. Miesim 8 min a nakonci miesenia pridám soľ. Pokiaľ je veľmi teplo, vymiesené cesto vkladám na noc do chladničky aby rýchle nekyslo. Ráno vyberiem a nechám pri izbovej teplote 4-5 hodín dalej kysnúť. Potom vyklopím na dosku trochu postláčam, preložím a nechám pol hodiny odpočívať. Potom tvarujem do bochníka, zavše okrúhleho niekedy podlhovastého a nechám dalšiu hodinu a pol, dve prikryté nakysnúť. Ako som už dodal, dlhý proces... Pokiaľ robím okrúhly bochník, tak ho vkladám do dreveného vahančeka, prikryjem utierkou, alebo podlhovastý bochník nechám kysnúť v ľanovom plátne, ktoré so dostal do daru na Slovensku.

    Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Narežeme a vložíme do rúry predhriatej na 220 stupňov C. Pečiem na kameni 50 min až hodinu.

    Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prvých 20 min na 220 stupňoch a potom znížime na 180.

    Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V náreze

    Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

annan
Musím sa priznať,že neviem , aký je to živý kvások.Mohla by som poprosiť o vysvetlenie. dakujem.
kukulienka71
Žasnem nad týmto tvojím príspevkom:-O nielen chlebík ale celý popis sa mi veľmi páči. Už pri čítaní úvodu som spozornela, veterné mlyny sa mi oddávna veľmi páčia, kade chodím, obdivujem ich, hlavne staré, ale keď ideme po diaľnici, fascinujú ma aj tie moderné:-) a dúfala som, že pridáš foto a teraz ho tu obdivujem. Ďakujem pekne za pohladenie duše, recept je krásny**********
renulienka
Nadherný kvaskovy chlieb. Pekavam len kvaskove žemle, ale chut kvaskového chleba či pečiva je neporovnatelna s chutou chleba z kvasníc.
katka78
Chlebík je parádny a s kváskom musel byť výborný! To, že bol ešte aj z čerstvo na kameni umletej múky je už absolútny vrchol (blaha).
Mlyn je krásny, byť pri ňom, nakukla by som dovnútra :-) Minulý rok sme si spravili krásny výlet po mlynoch malého Dunaja. Sú to teda vodné mlyny, nie veterné, ale každému, kto je z okolia a chce príjemne stráviť čas, vrele odporúčam. My sme boli v Jelke, Tomášikove, Kolárove a Jahodnej. Dunajský Klatov sme už nestihli, ním môžeme začať tohtoročnú sezónu. Dva z nich sme videli aj v prevádzke, keď nám ich na chvíľu spustili na ukážku, už sa v nich samozrejme nemelie. Ak by mal niekto záujem:  tipnavylet.webnode.sk/turisticke-regiony-slovenska/podunajsko...
Pre deti je ideálny ten v Jelke.
Dúfam @tassiedevil , že sa nehneváš, že sa ti tu rozpisujem, tú Tasmániu máme trochu od ruky, hoci keby som tam bola, veľmi rada váš veterný mlyn navštívim, to je totiž presne niečo pre mňa 
pusta1
Milý@tassiedevil ,
tvoj chlieb je nádherný, priam spieva, výborný postup a to úžasné foto, moja hlboká poklona, obdivujem ťa :-)
*****
salinka
Teda ten tvoj voňavý chlebík na nás poriadne vyvaľuje okále, musel byť úžasný:-)
danda3
Tak to je pán chlebík, a ak Ti to píše pekárova vnučka, tak tomu ver!☺
janea
@tassiedevil , tak to je fakt rarita! Si velmi sikovny, klobuk dolu. A vidiet, ze chlebik pecies s laskou, lebo na tento treba ozaj cas a trpezlivost. Samozrejme 5*!!:)
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za komentáriky a hviezdičky.../aj tým, ktorí mi dali len jednu....aj to je lepšie ako nič.:))
@annan , žívý kvások za zhotovuje z múky, či už ražnej alebo pšeničnej alebo dokonca z oboch,/trochu ražnej nevadí, malé množstvo sa stratí a kvások je kvalitnejší/ a neobsahuje žiadne kvasnice....iba kvasnice prírodné, ktoré si naťahá z okolitého prostredia...recept na kvások som nepridal, lebo ich je hodne na vareche pokiaľ máš záujem tak si ich prezri...:)
@katka78 , prečo by som sa hneval:-),naozaj si rád prečítam,/tie inteligentné/ pravda, tá chuť, to je balada..:) Vdaka za pochvalu.
@izabella929 , dakujem Izka..:-)
@danda3 , verím.-)
@kukulienka71 , som rád, že som ti pohladil dušičku...rozhodne si to potrebovala....:) s tými hviezdičkami si to prehnala....-))) Vdaka.
@pusta , pochvalu od " MASTER CHEF" si cením dvojnásobne...:)Thank you very much...to len preto, aby si si tú angličtinu trochu precvičila....:)))
@janea , vdaka za kompliment, tak ako sa vraví, trpezlivosť ruže prináša..:)
miskam
:) Krásny kváskový chlebík z tradičnej netradične pomletej múky...;) Ja už pečiem len z múky pomletej na domácom mlynčeku. Už to je veľký rozdiel, ktorý oceňuje celá rodina.
annan
Dakujem za radu,nenapadlo ma pozrieť na recepty.Znova som o trochu mudrejšia.
marikafil
krásny chlebík, dokonalý recept! a môžem potvrdiť, že je veľký rozdiel medzi múkou kúpenou a čerstvo mletou - my máme síce "moderný" domáci elektrický mlynček, ale melie pomocou kameňov a zo zrna teda nič neodstraňujeme - ani klíčky ani otruby. už dlhšie sa chystám na kváskový, doteraz som nenašla odvahu, ale Tvoj chlebík ma naštartoval. idem založiť kvások:-)
tassiedevil
@svedka , nezávid, peč....:) máš pekné baby:)
@miskam ,@marikafil , s tými doma mletými múkami máte pravdu, aj ja som mal na pláne kúpiť mlynček pre domácnosť, ale už teraz nemusím ked je mlyn v prevádzke...je potrebné nabrať odvahu a chytiť sa, nie je to až také komplikované pokiaľ máš nejaké tie skúsenosti s pečením chlebíka.Prajem hodne úspechov..:)
pusta1
nech žije diskriminácia cudzojazyčných textov :-)
DDDDD
a teraz ktorý príde na radu????
dara2112
Super ukladam aj keď pochybujem že naberiem odvahu nie som taká šikulka ako ty pekny večer prejem
1x rein
medovnicek
mlyn závidím a ten chleba - nemám slov - krásny, pórovitý, zjedla by som ho len tak bez akejkoľvek oblohy:)
tassiedevil
@whitewings , od kuchárky s bielymi krídlami, prijímam s radosťou..:)
@medovn íček,máš pravdu, aj ja ked sa postím doňho, tak z neho veľa nezostane, nebudeš tomu veriť, ale ešte na druhý deň chutí lepšie....vydrží aj tri štyri dni vôbec nevyschína, neplesnivie a to všetko bez konzervantov, nie je to zaujímavé?:)
tassiedevil
Váž. Redakcia.
Som Slovák, žijúci daleko za morom, ale veľmi rád som chodieval na túto stránku, ale ako sledujem v poslednom období sa na tejto stránke debatuje o všetkom inom len nie o varení, nadhadzujú sa tu národnostné, šovinistické a dokonca fašistické narážky, ktroré samozrejme nemajú nič spoločného s touto stránkou a rozhodne sem nepatria. Ja myslím, že v prvom rade by sa mali blokovať komentáre, ktoré doslovne osočujú a osobne urážajú poniektorých členov tejto stránky, a nie komentáre pridávané v cudzých jazykoch. Pokiaľ v podmienkach o užívaní tejto stránky nemáte presne uvedené, že recepty a komentáre sa môžu podávať len v Slovenskom jazyku, nemáte na to žiadne právo tieto komentáre blokovať./ja som to nikde v podmienkach nenašiel/. Hovoríme, že žijeme v demokratickej spoločnosti, tak sa snažme tie zásady demokracie dodržiavať. Neboli sme dosť prenasledovaní za komunizmu? Tu v Austrálii sa tomu hovorí diskriminácia a je zákonom trestaná....tu žije vyše 120 iných národností a takéto problémy sú tu len veľmi ojedinelé, nakoľko sú tu zabezpečené tlmočnícke služby, ktoré sú hradené federálnou vládou a pokiaľ niekto má problém s porozumení toho ktorého jazyky, má možno využiť výhody modernej technologie ktorá je každému v dnešnej dobe dostupná. Prosím Vás všetkých, nerobme si zlé meno vo svete,/ už v minulosti bolo toho hodne/ však celý svet nás vidí a sleduje a čo si o nás pomyslia, čo sme to za národ....ja chodievam na rôzne stránky okolo sveta, ale len veľmi málo sa stretávam s takýmto sa správaním dospelých ľudí.To je môj osobný názor. Dakujem,
iva2111
Chleba perfektní :)
Nádherně dírovaný. Zajímalo by mě, čím je tak velice tmavý? Myslíš, že ta mouka ze mlýna byla spíš celozrnná?
tatranocka
@tassiedevil :
... má možno využiť výhody modernej technologie ktorá je každému v dnešnej dobe dostupná...nie každý ju ovláda -neposudzuj podľa seba,aby si sa nedostal mimo realitu.
Práva každého končia tam,kde začínajú práva iného...
Zamysli sa nad motívom,prečo začnú dvaja ľudia na verejnej stránke komunikovať medzi sebou iným jazykom,pričom vedia,že väčšina nerozumie a ovládajú slovenčinu.Všetko je to o slušnosti,nie o právach.
nalpa
Ale ste sa rozvasnili, nevidim tu nic zvlastne cudzojazycne coby slovacisko nepochopil... pusta vas stale dokaze vyviest z miery a o tom to je...a ona to vie, a brusi si na vas zubky zakazdym,,, je sikovnejsia ,britkejsia a vychcanejsia ako ostatni...skoda ze svoj potencial po/vyuziva takto.....
PS: taranka ma pravdu sice ! ale tu ide o prachobycajnu obmedzenost a osobne vykladanie..ufff...... obmedzenost nema nic spolocne so slusnostou...ak by sa ludia dokazali bavit nezavazne! bez obmedzenosti a osobneho vykladania si cohosi tak to by bola ina rec..snad by doslo aj na slusnost..ale balit to do slusnosti je zavadzajuce,..
tassiedevil
@iva2111 , áno tá múka z mlyna je celozrnná a nie je vôbec upravovaná, už samotná múka je béžovej farby, nie čisto biela a pridanie celozrnej ražnej to ešte viac napomohne k tmavnutiu povrchu ale taktiež i vnútra chlebíku. Dík za pochvalu.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia