Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna fotorecept
Foto: tassiedevil
Tu na Tasmánii máme veterný mlyn, vravia, že jediný svojho druhu na južnej pologuli, ktorý bol zreštaurovaný a daný do prevádzky. Melie sa tu Zobraziť celý popisTu na Tasmánii máme veterný mlyn, vravia, že jediný svojho druhu na južnej pologuli, ktorý bol zreštaurovaný a daný do prevádzky. Melie sa tu múku tradičným spôsobom medzi kameňmi a verte mi, je ohromný rozdiel od múky mletej v moderných mlynoch....
Postup
-
1
Starý mlyn z roku 1837. Viem, že pre mnohých bude takáto múka ťažko k dostaniu, ak budete mať možnosť, vyskúšajte....
-
2
Tí, čo pečiete chlebík so živým kváskom tak to poznáte, babračka:) proste dlhý proces.. Ja držím kvásky v chladničke,/ mám oba, aj ražný aj pšeničný/ tak ráno deň pred pečením z neho odoberiem, nakrmim a nechám do večera kysnúť... Večer miesim a to tak, že všetky suroviny okrem soli dobre zamiešam a nechám polhodinu niekedy aj hodinu postáť až potom začnem miesiť. Miesim 8 min a nakonci miesenia pridám soľ. Pokiaľ je veľmi teplo, vymiesené cesto vkladám na noc do chladničky aby rýchle nekyslo. Ráno vyberiem a nechám pri izbovej teplote 4-5 hodín dalej kysnúť. Potom vyklopím na dosku trochu postláčam, preložím a nechám pol hodiny odpočívať. Potom tvarujem do bochníka, zavše okrúhleho niekedy podlhovastého a nechám dalšiu hodinu a pol, dve prikryté nakysnúť. Ako som už dodal, dlhý proces... Pokiaľ robím okrúhly bochník, tak ho vkladám do dreveného vahančeka, prikryjem utierkou, alebo podlhovastý bochník nechám kysnúť v ľanovom plátne, ktoré so dostal do daru na Slovensku.
-
3
Narežeme a vložíme do rúry predhriatej na 220 stupňov C. Pečiem na kameni 50 min až hodinu.
-
4
Prvých 20 min na 220 stupňoch a potom znížime na 180.
-
5
V náreze
Mlyn je krásny, byť pri ňom, nakukla by som dovnútra :-) Minulý rok sme si spravili krásny výlet po mlynoch malého Dunaja. Sú to teda vodné mlyny, nie veterné, ale každému, kto je z okolia a chce príjemne stráviť čas, vrele odporúčam. My sme boli v Jelke, Tomášikove, Kolárove a Jahodnej. Dunajský Klatov sme už nestihli, ním môžeme začať tohtoročnú sezónu. Dva z nich sme videli aj v prevádzke, keď nám ich na chvíľu spustili na ukážku, už sa v nich samozrejme nemelie. Ak by mal niekto záujem: tipnavylet.webnode.sk/turisticke-regiony-slovenska/podunajsko...
Pre deti je ideálny ten v Jelke.
Dúfam @tassiedevil , že sa nehneváš, že sa ti tu rozpisujem, tú Tasmániu máme trochu od ruky, hoci keby som tam bola, veľmi rada váš veterný mlyn navštívim, to je totiž presne niečo pre mňa
tvoj chlieb je nádherný, priam spieva, výborný postup a to úžasné foto, moja hlboká poklona, obdivujem ťa :-)
*****
@annan , žívý kvások za zhotovuje z múky, či už ražnej alebo pšeničnej alebo dokonca z oboch,/trochu ražnej nevadí, malé množstvo sa stratí a kvások je kvalitnejší/ a neobsahuje žiadne kvasnice....iba kvasnice prírodné, ktoré si naťahá z okolitého prostredia...recept na kvások som nepridal, lebo ich je hodne na vareche pokiaľ máš záujem tak si ich prezri...:)
@katka78 , prečo by som sa hneval:-),naozaj si rád prečítam,/tie inteligentné/ pravda, tá chuť, to je balada..:) Vdaka za pochvalu.
@izabella929 , dakujem Izka..:-)
@danda3 , verím.-)
@kukulienka71 , som rád, že som ti pohladil dušičku...rozhodne si to potrebovala....:) s tými hviezdičkami si to prehnala....-))) Vdaka.
@pusta , pochvalu od " MASTER CHEF" si cením dvojnásobne...:)Thank you very much...to len preto, aby si si tú angličtinu trochu precvičila....:)))
@janea , vdaka za kompliment, tak ako sa vraví, trpezlivosť ruže prináša..:)
Závidím :)
@miskam ,@marikafil , s tými doma mletými múkami máte pravdu, aj ja som mal na pláne kúpiť mlynček pre domácnosť, ale už teraz nemusím ked je mlyn v prevádzke...je potrebné nabrať odvahu a chytiť sa, nie je to až také komplikované pokiaľ máš nejaké tie skúsenosti s pečením chlebíka.Prajem hodne úspechov..:)
nech žije prekladač :D
hlavne, že ty mi rozumieš DDDDD
DDDDD
a teraz ktorý príde na radu????
@medovn íček,máš pravdu, aj ja ked sa postím doňho, tak z neho veľa nezostane, nebudeš tomu veriť, ale ešte na druhý deň chutí lepšie....vydrží aj tri štyri dni vôbec nevyschína, neplesnivie a to všetko bez konzervantov, nie je to zaujímavé?:)
Som Slovák, žijúci daleko za morom, ale veľmi rád som chodieval na túto stránku, ale ako sledujem v poslednom období sa na tejto stránke debatuje o všetkom inom len nie o varení, nadhadzujú sa tu národnostné, šovinistické a dokonca fašistické narážky, ktroré samozrejme nemajú nič spoločného s touto stránkou a rozhodne sem nepatria. Ja myslím, že v prvom rade by sa mali blokovať komentáre, ktoré doslovne osočujú a osobne urážajú poniektorých členov tejto stránky, a nie komentáre pridávané v cudzých jazykoch. Pokiaľ v podmienkach o užívaní tejto stránky nemáte presne uvedené, že recepty a komentáre sa môžu podávať len v Slovenskom jazyku, nemáte na to žiadne právo tieto komentáre blokovať./ja som to nikde v podmienkach nenašiel/. Hovoríme, že žijeme v demokratickej spoločnosti, tak sa snažme tie zásady demokracie dodržiavať. Neboli sme dosť prenasledovaní za komunizmu? Tu v Austrálii sa tomu hovorí diskriminácia a je zákonom trestaná....tu žije vyše 120 iných národností a takéto problémy sú tu len veľmi ojedinelé, nakoľko sú tu zabezpečené tlmočnícke služby, ktoré sú hradené federálnou vládou a pokiaľ niekto má problém s porozumení toho ktorého jazyky, má možno využiť výhody modernej technologie ktorá je každému v dnešnej dobe dostupná. Prosím Vás všetkých, nerobme si zlé meno vo svete,/ už v minulosti bolo toho hodne/ však celý svet nás vidí a sleduje a čo si o nás pomyslia, čo sme to za národ....ja chodievam na rôzne stránky okolo sveta, ale len veľmi málo sa stretávam s takýmto sa správaním dospelých ľudí.To je môj osobný názor. Dakujem,
Nádherně dírovaný. Zajímalo by mě, čím je tak velice tmavý? Myslíš, že ta mouka ze mlýna byla spíš celozrnná?
... má možno využiť výhody modernej technologie ktorá je každému v dnešnej dobe dostupná...nie každý ju ovláda -neposudzuj podľa seba,aby si sa nedostal mimo realitu.
Práva každého končia tam,kde začínajú práva iného...
Zamysli sa nad motívom,prečo začnú dvaja ľudia na verejnej stránke komunikovať medzi sebou iným jazykom,pričom vedia,že väčšina nerozumie a ovládajú slovenčinu.Všetko je to o slušnosti,nie o právach.
PS: taranka ma pravdu sice ! ale tu ide o prachobycajnu obmedzenost a osobne vykladanie..ufff...... obmedzenost nema nic spolocne so slusnostou...ak by sa ludia dokazali bavit nezavazne! bez obmedzenosti a osobneho vykladania si cohosi tak to by bola ina rec..snad by doslo aj na slusnost..ale balit to do slusnosti je zavadzajuce,..
Mám totiz jeden 90% celozrnný chleba a má prakticky stejnou barvu.