Kváskový chlieb z múky z veterného mlyna (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Tu na Tasmánii máme veterný mlyn, vravia, že jediný svojho druhu na južnej pologuli, ktorý bol zreštaurovaný a daný do prevádzky. Melie sa tu múku tradičným spôsobom medzi kameňmi a verte mi, je ohromný rozdiel od múky mletej v moderných mlynoch....

Suroviny

Postup

  1. Starý mlyn z roku 1837. Viem, že pre mnohých bude takáto múka ťažko k dostaniu, ak budete mať možnosť, vyskúšajte....
  2. Tí, čo pečiete chlebík so živým kváskom tak to poznáte, babračka:) proste dlhý proces.. Ja držím kvásky v chladničke,/ mám oba, aj ražný aj pšeničný/ tak ráno deň pred pečením z neho odoberiem, nakrmim a nechám do večera kysnúť... Večer miesim a to tak, že všetky suroviny okrem soli dobre zamiešam a nechám polhodinu niekedy aj hodinu postáť až potom začnem miesiť. Miesim 8 min a nakonci miesenia pridám soľ. Pokiaľ je veľmi teplo, vymiesené cesto vkladám na noc do chladničky aby rýchle nekyslo. Ráno vyberiem a nechám pri izbovej teplote 4-5 hodín dalej kysnúť. Potom vyklopím na dosku trochu postláčam, preložím a nechám pol hodiny odpočívať. Potom tvarujem do bochníka, zavše okrúhleho niekedy podlhovastého a nechám dalšiu hodinu a pol, dve prikryté nakysnúť. Ako som už dodal, dlhý proces... Pokiaľ robím okrúhly bochník, tak ho vkladám do dreveného vahančeka, prikryjem utierkou, alebo podlhovastý bochník nechám kysnúť v ľanovom plátne, ktoré so dostal do daru na Slovensku.
  3. Narežeme a vložíme do rúry predhriatej na 220 stupňov C. Pečiem na kameni 50 min až hodinu.
  4. Prvých 20 min na 220 stupňoch a potom znížime na 180.
  5. V náreze