Foto: siisa
Veľmi sme si pochutili na týchto šiškách, preto mi nedá nezverejniť túto dobrotu. Kto chce môže vyskúšať. Použila som namiesto kvasníc ražný kvások.
príprava
Suroviny
Na cesto: | |
500 g |
|
200 ml |
|
250 ml vlažné |
|
1 ks |
|
1 ks stredne veľký |
|
4 PL |
|
1 bal |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: Z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Ráno si uvaríme v šupe zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Skontrolujeme kvások. Ak kvások vykysol, je čas zamiesiť cesto. Cesto môžeme miesiť ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Potom ho pomocou varechy trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu.
- 3
Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a veľmi krátko premiesime. Vlastne len dotvarujeme tak, ako vidieť na obrázku.
- 4
Rukou cesto roztlačíme na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme šišky v tvare a veľkosti aké sa nám páčia.
- 5
My máme radi deravé šišky, preto som im narobila dierky. Potom ich necháme podľa teploty v miestnosti nakysnúť, tak polhodinu až hodinu.
- 6
V širšej panvici si rozpálime olej. Potom vyprážame.
- 7
Vypražené šišky som ukladala na misu s papierovou utierkou a nakoniec som ich uložila do širšej rajnice a prikryla pokrievkou.
- 2
ty brďo! Sisa, ty kváskuješ ohromne, vyzerajú bezva tie tvoje šišky. Hneď ako sa vrátim späť na SK, tak sa vrhnem do kuchtenia a skúsim túto dobrotu. Určite sú strašne dobré . Pekný týždeň Ti želám ;-)
Ďakujem veľmi pekne milá @Neposed , mala som ich uskladnené v tom širokom hrnci a aj dnes boli mäkké. Sú naozaj výborné :)
Moja milá @Staja , ♥ ďakujem za tvoju podporu, si zlatá :) Chcem len ukázať, že pečenia s kváskom sa netreba báť a ak je tu možnosť variť a piecť si zdravšie...prečo nie :) Sú naozaj výborné :)
Milá @Nyja , ďakujem ti veľmi pekne, vyskúšaj a daj vedieť ako chutili. Aj tebe želám pekný týždeň :) ✿
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Luclup ,✿ @Monty469 , je v kuchyni šikovnica, ona zvládne kváskovanie ako nič :) ✿ ✿ ✿
Milá @Kapucinka , ražný kvások je úžasný, asi najlepší zo všetkých, len sa všade nedá použiť. A ak ho máte doma, tak máte doma poklad :) ♥ Tak už ho len využiť. ♥ Áno, máš pravdu, v droždí sú pivné kvasinky, ale to by bolo ešte super, keby tam ešte nepridali na podporu kvasenia tri druhy kvasiniek typu CANDIDA.
Skúšala som vyrobiť aj kvások z bielej múky, ale nekŕmila som ho možno dva dni, čo nebol v chladničke a na vrchu bola všade kopcovitá zeleno-žltá pleseň
Ja som si teraz prerábala žitný na pšeničný, lebo sa mi nechcelo dlho čakať na kvalitný pšeničný. Lebo keď ho robíš od začiatku je dosť slabý . Urobila som to tak, že som dala do misy 2 PL ražného kvásku a každý večer som ho prikŕmila 3 PL pšeničnej celozrnnej múky. Za 5 dní som mala kvások aktívny a na 90% pšeničný. Robila som z neho parené buchty a síce pri prikrmovaní hádzal malé bublinky, ale buchty pri naparovaním boli krásne nadýchané :) Tú pleseň si môžeme vysvetliť len nekvalitnou múkou. Inak si to neviem vysvetliť, že za dva dni zelenožltá pleseň. Niekedy človek ani netuší akú múku v obchode kúpi.
nesporne 5 * Ti patrí.
písala som, že je oveľa háklivejší, ako ražný kvások, ľahko sa kontaminuje, aj pliesňami zo vzduchu, mne za 3 roky nesplesnivel, ja po nakrmemí kvásku a odobratí potrebného množstva kvásku, vždy poutieram vrch pohára zvonka i zvnútra papierovou kuchynskou utierkou do sucha, lebo bez toho to nie je, aby sa pohár a viečko nezababrali kváskom, rovnako utriem do sucha aj viečko, ktorým poriadne uzavriem pohár a až tak odkladám do chladničky. aj v chladničke môže byť plieseň v priestore, preto treba pohár naozaj dobre uzavrieť viečkom. totiž pliesňam sa výborne darí v tme , vlhku a teple, nemusia byť splnené všetky tri podmienky. skús spraviť toto aj Ty a uvidíš, že kvások bude v poriadku.
mám v chladničke čisto biely a čisto ražný kvások bez ujmy, každý používam do iného pečenia. Nech sa Ti darí! :-)
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Veronika :) Chcem sa spýtať, prosím ťa, čo si všetko piekla s tým bielym pšeničným kváskom ?
WOOOOOW, s cmarom je lepšie cesto , však ? Skúšala si piecť aj buchty ?
Može to byť aj kvalitou tej múky,aj skladovaním, aj keď som to robila rovnako ako s ražným. Nádobku s bielym kváskom som udržiavala čistú aj zvnútra som vyutierala steny a zvyšky nad kváskom, použila som hladkú múku. Je pravda, že biely kvások je lepší do bieleho pečiva a parených buchiet či knedlíkov. Je fajn, že sa ti podarilo ho úspešne vyrobiť, ja zatiaľ pečiem len klasický pšenično-ražný chlieb a nejaké pečivá, takže mi postačí ten ražný. Určite sa však raz pustím aj na výrobu bieleho, budem naň však tentoraz dávať väčší pozor :-), aby nedopadol ako ten pred tým.
nie, buchty som ešte nerobila, u nás akosi nejdú na odbyt.
Moja milá @Haji , som veeeľmi rada, že si sa odhodlala :) A presne ako hovoríš, chce to cvik. Chce to poznanie. A v neposlednom rade chce to trpezlivosť a výdrž. Potom sa výsledok dostaví :) Ďakujem, že si nabrala tú odvahu :) ♥
Výstavní, excelentní, tleskám!!
Moja milá @Dvorka , keď tak čítam o tvojich začiatkoch s kváskovaním, tak musím skonštatovať, že u väčšiny začínajúcich je to presne tak. Záleží potom už len na tom, kto ako dlho vydrží :) Som rada, že si to nevzdala a vydržala. Na tvojej krásnej práci vidieť ako si veľmi pokročila. Ďakujem ti za tvoje milé a úprimné slová, veľmi si to vážim :) Držím palčeky pri tvojom ďalšom kváskovaní !
Ďakujem veľmi pekne milá @Conscientia :)