Kváskové šišky (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Veľmi sme si pochutili na týchto šiškách, preto mi nedá nezverejniť túto dobrotu. Kto chce môže vyskúšať. Použila som namiesto kvasníc ražný kvások.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: Z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno si uvaríme v šupe zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Skontrolujeme kvások. Ak kvások vykysol, je čas zamiesiť cesto. Cesto môžeme miesiť ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Potom ho pomocou varechy trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu.
  3. Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a veľmi krátko premiesime. Vlastne len dotvarujeme tak, ako vidieť na obrázku.
  4. Rukou cesto roztlačíme na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme šišky v tvare a veľkosti aké sa nám páčia.
  5. My máme radi deravé šišky, preto som im narobila dierky. Potom ich necháme podľa teploty v miestnosti nakysnúť, tak polhodinu až hodinu.
  6. V širšej panvici si rozpálime olej. Potom vyprážame.
  7. Vypražené šišky som ukladala na misu s papierovou utierkou a nakoniec som ich uložila do širšej rajnice a prikryla pokrievkou.