Kváskové pečivo

Kváskové pečivo

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Rozkvas: Z múky, vlažnej vody, cukru a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.
  2. Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú múku, pridáme masť, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 2–3 hodiny kysnúť – pri izbovej teplote na mieste bez prievanu.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých kúskov, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte raz prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zavinieme do tvaru rožkov. Z cesta môžeme pripraviť nielen rožky, ale aj žemličky, uzlíky alebo pletenky.
  4. Rožky poukladáme na plech a postriekame vodou. Môžeme posypať soľou, rascou, sezamom alebo syrom a ešte necháme podkysnúť cca hodinu, aby zväčšili objem.
  5. Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie, ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej rúry opatrne presunieme plech s rožkami a do spodnej nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary, a pečieme asi 13 minút. Po 7 minútach nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala von. Dopekáme do zlatista pri 200 °C.