Foto: siisa
Ponúkam ďalšiu z možností využitia kvásku, ktorý nám zostáva navyše v chladničke .
Suroviny
Polievka: | |
1 ks malá |
|
2-3 ks |
|
1 ČL domáca |
|
1 PL |
|
500 ml |
|
štipka |
|
|
|
Halušky: | |
100-150 g |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
0,5 ČL domáca |
|
|
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Halušky začíname robiť ako prvé tak 2 hod pred prípravou polievky. Najskôr si dáme kvások do misky a vajce. Vymiešame. Pomaly pridávame krupicu až kým nedostaneme konzistenciu cesta na halušky. Nesmie byť riedke ale ani husté, ale musí držať pokope. Potom pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame dohladka. Misku uzavrieme do igelitovej tašky a necháme kvások, aby urobil svoje. Tak 2 hodiny.
- 2
Po dvoch hodinách si do hrnca dáme maslo a opražíme na ňom cibuľku do sklovita. Zalejeme slepačím vývarom ( kto nemá problém s glutamanom, môže dať aj slepačí bujón ). Pridáme mrkvu postrúhanú nahrubo a ostatné ingrediencie. Dolejeme vodu toľko, koľko potrebujeme polievky. Tu chcem zdôrazniť, že polievku si môžete uvariť podľa vašej chuti, ako len chcete, lebo mne tu nejde o recept na polievku, ale o kváskové halušky.
- 3
Ak je už mrkva uvarená, zoberieme misku s cestom na halušky a riadne ho vymiešame. Lebo cesto nám nakysne. Potom dáme cesto na lopárik a najskôr hádžeme malé haluštičky. Tie sa nám v polievke rozvaria a zahustia nám polievku. Potom hádžeme halušky veľkosti aká sa komu páči. Necháme ich riadne povariť a radšej okoštujeme či už sú hotové. Ak vidíme, že sú uvarené, polievku odstavíme. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A ja ti dávam 5*
Tam kde je múka, je kvások len prínosom :)
Tak je to taký nápad...kto chce môže vyskúšať :)
Milá Staja , na halušky môžeš použiť múku akú len chceš, len hladká by neviem aká bola. Ale nakoniec je to na každom. Ďakujem za milý komentárik :)
Moja milá @Mijaita , čo sa týka polievky, tú si urob podľa svojej chuti. Ak si si čítala postup, tak v bode 2 na konci to aj píšem, že nejde o polievku, ale o halušky. No a teraz k tým haluškám. Ten kto robí s kváskom dlhší čas, vie prečo ten kvások používa. Vie, že tieto kvasinky dokážu rozložiť zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky. Tie sa dostávajú do nášho zažívania už ako čiastočne natrávené a preto sú pre nás oveľa ľahšie stráviteľné. Toto je hlavným pozitívom kvásku. Nakoľko práve pôvodné „zložené“ látky v múke robia „šarapatu“ nášmu tráveniu. No a v haluškách je múka. Ale ty si pokojne tie halušky urob po svojom ak chceš. Toto tu je dobrovoľné :)
To ma tak napadlo, keď sa tu viacej ľudí pýtalo, že čo s kváskom keď zostane. Tak občas dostanem nejaký nápad a posuniem ho sem. Ďakujem za komentárik milá @Kukulienka :)
-suhlasim s @Mijaita
-a aj pri vareni urcite plati zlata stredna cesta...
Pozri @Gabriele , nechápem o čom tu točíš, @Mijaita , povedala svoj názor, že jej sa mrkvová polievka páči s maslovou jíškou a haluškami, že k tomu nepotrebuje nič viac a aj tak to bude suprové. Mne je to jasne ako facka. Veď ja tu nikoho nenútim variť podľa mňa. Mimochodom píšem to aj v recepte. A to, že som jej odpovedala prečo kváskové halušky, prepáč, ale pýtala sa mňa....nie teba, ty si choď odpovedať pod svoje recepty a tieto odpovede nechaj na mňa. Ďakujem, že si inteligentná a že si to pochopila. Ale dám ti ešte jednu radu....druhý krát si klikni na VLOŽIŤ DISKUSIU a pokojne diskutuj na tému : mliečne kvasenie.
Dokonca aj to,ako autorka bojuje za svoj nazor.Bravo!!!
Recepty su inspiraciou a kazdy sa rozhoduje,ci z nich bude cerpat.
Ďakujem veľmi pekne @45678 , a veľmi ma teší, že tu stretávam úplne normálnych a inteligentných ľudí, ktorí vedia o čom to tu je .
Ďakujem ti veľmi pekne milý @Patroveckypitrs :) Mne to tiež chutilo :)
Ahoj @Kapucinka , vymýšľam a hľadám všetky možné využitia toho úžasného kvásku. Hotová alchýmia :))))
Výborná, lehká, lahodná polévka, za mě díky, měním na 5* :-)
Milá @Mijaita , táááá teda je ! Moja mamina ju robievala presne ako ty. Ale to vieš, mladšia generácia už len vymýšľa a špekuluje. No tak som ju trochu zmenila. Ale od detstva som ju mala veľmi rada, aj keď deti moc mrkvu nemusia, tu mi vôbec mrkva nevadila. Super, vydarená je tá tvoja. Teším sa , že si vyskúšala.
A tva polivka se mi libila hlavne proto, ze je jednodruhova! Zadna cibule, brambora a pod.
Či sú výnimočné ? Je to o tom komu čo chutí. Oplatí sa vyskúšať a zistiť. Lebo asi pri veľa jedlách platí, koľko ľudí, toľko chutí.
Ďakujem veľmi pekne, budem rada ak vyskúšaš a podelíš sa o dojmy :))))
Ďakujem za milý komentár :) Je to veru tak, aj ja milujem chleba a odkedy pečiem kváskový, nemusím sa v jeho konzumácií krotiť. Je tiež pravda, že je dosť sýty a hlavne ak sa v chlebe nachádza raž. Najlepšiu skúsenosť mám s pomerom múk v chlebe 1 : 1 ražná a pšeničná. To máš super, že doma všetci všetko zjedia. Ale to bude určite aj tým, že si super kuchárka. Prajem pekný deň a nech ti to super kváskuje :)
Ďakujem za vyskúšanie a teším sa že chutilo ♥ Verím, že návšteva si pochutila, keďže ty si to pozdvihla na vyššiu úroveň ;)