Kváskové halušky v mrkvovej polievke

siisa - fotkasiisa, 16. októbra 2016
Kváskové halušky v mrkvovej polievke
Foto: siisa

Ponúkam ďalšiu z možností využitia kvásku, ktorý nám zostáva navyše v chladničke .

Suroviny

Polievka:
1 ks malá
2-3 ks
1 ČL domáca
1 PL
500 ml
štipka
Halušky:
100-150 g
podľa potreby
1 PL
0,5 ČL domáca
1 ks




Postup

  1. 1

    Halušky začíname robiť ako prvé tak 2 hod pred prípravou polievky. Najskôr si dáme kvások do misky a vajce. Vymiešame. Pomaly pridávame krupicu až kým nedostaneme konzistenciu cesta na halušky. Nesmie byť riedke ale ani husté, ale musí držať pokope. Potom pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame dohladka. Misku uzavrieme do igelitovej tašky a necháme kvások, aby urobil svoje. Tak 2 hodiny.

  2. 2

    Po dvoch hodinách si do hrnca dáme maslo a opražíme na ňom cibuľku do sklovita. Zalejeme slepačím vývarom ( kto nemá problém s glutamanom, môže dať aj slepačí bujón ). Pridáme mrkvu postrúhanú nahrubo a ostatné ingrediencie. Dolejeme vodu toľko, koľko potrebujeme polievky. Tu chcem zdôrazniť, že polievku si môžete uvariť podľa vašej chuti, ako len chcete, lebo mne tu nejde o recept na polievku, ale o kváskové halušky.

  3. 3

    Ak je už mrkva uvarená, zoberieme misku s cestom na halušky a riadne ho vymiešame. Lebo cesto nám nakysne. Potom dáme cesto na lopárik a najskôr hádžeme malé haluštičky. Tie sa nám v polievke rozvaria a zahustia nám polievku. Potom hádžeme halušky veľkosti aká sa komu páči. Necháme ich riadne povariť a radšej okoštujeme či už sú hotové. Ak vidíme, že sú uvarené, polievku odstavíme. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

staja
Vďaka za ďalší recept na využitie kvásku, predpokladám, že môže byť aj ražný. Určite to skúsim, máme radi haluškové závarky do polievky. Špaldovú krupicu nemám, mohla by ju nahradiť celozrnná špalda? Recept sa mi páči, určite rada vyskúšam, tvoje recepty nesklamú, milá @Siisa.
1x siisa
siisa
@Monty469 (16.10.2016 19:48)

Tak je to taký nápad...kto chce môže vyskúšať :)
siisa
@Staja (17.10.2016 07:53)

Milá Staja , na halušky môžeš použiť múku akú len chceš, len hladká by neviem aká bola. Ale nakoniec je to na každom. Ďakujem za milý komentárik :)
siisa
@Mijaita (16.10.2016 20:31)

Moja milá @Mijaita , čo sa týka polievky, tú si urob podľa svojej chuti. Ak si si čítala postup, tak v bode 2 na konci to aj píšem, že nejde o polievku, ale o halušky. No a teraz k tým haluškám. Ten kto robí s kváskom dlhší čas, vie prečo ten kvások používa. Vie, že tieto kvasinky dokážu rozložiť zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky. Tie sa dostávajú do nášho zažívania už ako čiastočne natrávené a preto sú pre nás oveľa ľahšie stráviteľné. Toto je hlavným pozitívom kvásku. Nakoľko práve pôvodné „zložené“ látky v múke robia „šarapatu“ nášmu tráveniu. No a v haluškách je múka. Ale ty si pokojne tie halušky urob po svojom ak chceš. Toto tu je dobrovoľné :)
siisa
@Kukulienka 71 (17.10.2016 11:38)

To ma tak napadlo, keď sa tu viacej ľudí pýtalo, že čo s kváskom keď zostane. Tak občas dostanem nejaký nápad a posuniem ho sem. Ďakujem za komentárik milá @Kukulienka :)
gabriele
@Siisa pises " Ten kto robí s kváskom dlhší čas, vie prečo ten kvások používa. Vie, že tieto kvasinky dokážu rozložiť zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky" ...evidentne tomu nerozumies...prosim Ta, o com vlastne pises?... dufam, ze stale o mliecnom kvaseni? ...mliecne kvasenie predsa nesposobuju kvasinky...ale prednostne rozne druhy bakterii...keby si chcela kvasinky, staci Ti pouzit to "fuj" drozdie...len tak mimochodom... aj ono ma svoje prednosti a samozrejme aj nedostatky ...
-suhlasim s @Mijaita
-a aj pri vareni urcite plati zlata stredna cesta...
siisa
@Gabriele (17.10.2016 16:08)

Pozri @Gabriele , nechápem o čom tu točíš, @Mijaita , povedala svoj názor, že jej sa mrkvová polievka páči s maslovou jíškou a haluškami, že k tomu nepotrebuje nič viac a aj tak to bude suprové. Mne je to jasne ako facka. Veď ja tu nikoho nenútim variť podľa mňa. Mimochodom píšem to aj v recepte. A to, že som jej odpovedala prečo kváskové halušky, prepáč, ale pýtala sa mňa....nie teba, ty si choď odpovedať pod svoje recepty a tieto odpovede nechaj na mňa. Ďakujem, že si inteligentná a že si to pochopila. Ale dám ti ešte jednu radu....druhý krát si klikni na VLOŽIŤ DISKUSIU a pokojne diskutuj na tému : mliečne kvasenie.
45678
Mne sa paci polievka aj halusky.
Dokonca aj to,ako autorka bojuje za svoj nazor.Bravo!!!
Recepty su inspiraciou a kazdy sa rozhoduje,ci z nich bude cerpat.
mijaita
@Siisa jsem napsala, ze netusim proc kvaskove, protoze z kvasku nepecu a tak ani nevim, jak se zmeni chut halusek, kdyz se udelaji z kvasku. Takze dekuji za vysvetleni! Urcite v mem komentari nehledej kritiku.
1x siisa
siisa
@45678 (17.10.2016 17:58)

Ďakujem veľmi pekne @45678 , a veľmi ma teší, že tu stretávam úplne normálnych a inteligentných ľudí, ktorí vedia o čom to tu je .
siisa
@Kapucinka (17.10.2016 19:54)

Ahoj @Kapucinka , vymýšľam a hľadám všetky možné využitia toho úžasného kvásku. Hotová alchýmia :))))
mijaita
@Siisa polévka se mi už od pohledu líbila, jak jsem psala, kváskove halušky neumím, kvásek nemám, nepeču. Vegetu nepoužívám, dochucuju jídla různými vývary a různě zasmaženou jíškou či jen moukou. Polévky mám hodně ráda a tak už jsem tu tvoji uvařila. Mrkev jsem nastrouhala a uvařila v kuřecím vývaru, halušky krupicové, jíška máslová, lehce hnědá.
Výborná, lehká, lahodná polévka, za mě díky, měním na 5* :-)


1x siisa
siisa
@Mijaita (18.10.2016 10:47)

Milá @Mijaita , táááá teda je ! Moja mamina ju robievala presne ako ty. Ale to vieš, mladšia generácia už len vymýšľa a špekuluje. No tak som ju trochu zmenila. Ale od detstva som ju mala veľmi rada, aj keď deti moc mrkvu nemusia, tu mi vôbec mrkva nevadila. Super, vydarená je tá tvoja. Teším sa , že si vyskúšala.
mijaita
@Siisa ja nemyslim, ze je to mladsi generaci, aniz bych svuj vek chtela popirat, ale chuti varit a moznostmi menit. Mam dosazitelna a mam rada koreni, miluju a varim ruzne kuchyne. Ty recepty sem ani davat nemuzu, nikdo by to nevaril. A tak ja zas nepecu a proto treba nemam kvasek. Tedy mam, ale jeste jsem se k vyzkouseni nedokopala. Az dokopu, treba i tve halusky vyzkousim. Jsou opravdu vyjimecne? Ted se chystam na noky z odpalovaneho testa.
A tva polivka se mi libila hlavne proto, ze je jednodruhova! Zadna cibule, brambora a pod.
1x siisa
siisa
@Mijaita (18.10.2016 14:21)

Či sú výnimočné ? Je to o tom komu čo chutí. Oplatí sa vyskúšať a zistiť. Lebo asi pri veľa jedlách platí, koľko ľudí, toľko chutí.
haji
Dobrý nápad, určitě tvé kváskové halušky vyzkouším, milá Simonko! Jsi šikulka a hlava otevřená. Hezký večer všem!
1x siisa
siisa
@Haji (19.10.2016 19:38)

Ďakujem veľmi pekne, budem rada ak vyskúšaš a podelíš sa o dojmy :))))
bzsiska
To je neskutočné. Keď som začínala s kváskovaním, ani vo sne by mi nenapadlo, čo všetko sa s ním dá pripraviť. Určite vyskúšam, keď budem robiť polievku s haluškami. Zatiaľ sú všetky tvoje Kvaskové recepty top. Moji všetko doma zjedia takmer okamžite. A pre tých, čo si myslia, že kvások nemá veľký význam hovorím, že odkedy pečiem doma chlieb z kvásku, nemám problém s priberaním. A veru niekedy toho pečiva zjem až až. :) O chuti sa ani nebudem rozpisovať. Kto raz ochutná, určite si ju zamiluje.
1x siisa
siisa
@Bzsiska (24.10.2016 14:27)

Ďakujem za milý komentár :) Je to veru tak, aj ja milujem chleba a odkedy pečiem kváskový, nemusím sa v jeho konzumácií krotiť. Je tiež pravda, že je dosť sýty a hlavne ak sa v chlebe nachádza raž. Najlepšiu skúsenosť mám s pomerom múk v chlebe 1 : 1 ražná a pšeničná. To máš super, že doma všetci všetko zjedia. Ale to bude určite aj tým, že si super kuchárka. Prajem pekný deň a nech ti to super kváskuje :)
haji
Dnes jsem, milá @Siisa dělala tvoje kváskové halušky. Místo špaldové krupice jsem dala dětskou krupičku. Zavařovala jsem je do kombinace vývaru z uzeného masa, propojeného s hokaido pyré, kouskem celeru a mrkví. Jsou výborné a příště budou ještě lepší. An návštěva neodolala takové voňavé dobrotě, měla jsem úspěch. Ještě jednou děkuji za receptík!
1x siisa
siisa
@Haji (27.10.2016 18:33)

Ďakujem za vyskúšanie a teším sa že chutilo ♥ Verím, že návšteva si pochutila, keďže ty si to pozdvihla na vyššiu úroveň ;)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia