Foto: kecemis
Pripravit kvaskovy croissant zabere vela casu, i ked nie aktivneho casu. Pretoze vlastne pasivne cakate na cesto. Prvy den som si pripravil cesto, druhy Zobraziť celý popisPripravit kvaskovy croissant zabere vela casu, i ked nie aktivneho casu. Pretoze vlastne pasivne cakate na cesto. Prvy den som si pripravil cesto, druhy den som pripravil croissanty a na treti den som ich piekol. Cerpal som zo stranky www.shipton-mill.com a za vydatnych odbornych rad varechacky @havina.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
K priprave kvasku nebudem pisat vela. Mal by byt odskusany a prikrmeny nie menej ako 6 hodin a nie viac ako 12 hodin. Den 1. Rano, asi o 6, som prikrmil kvasok. Vecer (o 6 PM) po praci som si pripravil cesto. Zmiesal som muku, cukor a sol spolu. Potom som pridal mlieko, vodu, kvasok. Dal som to do mixera a po asi 1 minute som pridal asi polovicu z 55 g masla. Ked sa maslo dobre premiesalo, pridal som zvysnu cast masla, ktore ostalo z 55 g. Nechal som to dobre premiesat, kym sa maslo uplne nevstrebalo. Asi 7-8 minut. Vyklopil som ho do misky potretej olejom a nechal stat v kuchyni na dreze asi 3 hodiny. Teplota bola asi 20 az 21 stupnov. Ak je teplesie, mozete cas zredukovat na 2 hodiny. Potom som ho supol do chladnicky.
-
2
Den 2. Rano som vybral maslo (250 g) z chladnicky. Na folii som ho vytvaroval do stvorca asi 20x20 cm. Zakryl som ho druhou castou folie a dal spat do chladnicky, aby som ho udrzal studene co najviac. Vybral som cesto a rozvalkal na stvorec 30x30 cm. Tu som musel pouzit trochu muky na poprasenie, aby sa mi cesto nelepilo. Potom som si vybral maslo z chladnicky a umiestnil maslo na rozvalkane cesto. Maslo som pootocil o 45 stupnov voci cestovemu stvorcu.
-
3
Zacal som prekladat rohy. Zaroven som stetcom ocistil navyse muku, ktora tam zostala po predchadzajucom pouziti. Takto som poskladal vsetky rohy, aby maslo bolo totalne zakryte.
-
4
Potom som vyvalkal cesto. Zacal som v strede a smeroval som ku krajom, az som dostal obdlznik priblizne 20x60 cm.
-
5
Poskladal som ho na tretiny. Samozrejme som cesto stetcom ocistil. Takto poskladane som ho zase zabalil do potravinarskej folie a vlozil do chladnicky na 30-60 minut.
-
6
Potom som ho znova vybral a rovnako rozvalkal, od stredu smerom na kraje. Znova som dostal cesto priblizne 70-60x 20 cm. To som znova poprekladal na tretiny a vlozil do chladnicky. A toto som opakoval este raz. Tym som dostal 27 vrstiev totalne. Neodporuca sa robit viac vrstiev, nakolko vrstvy by boli velmi tenke a maslo by sa mohlo dostat cez cesto, pripadne premiesat, a z croissantov by boli briosky. A vlozil som znova do chladnicky, nakolko chladne maslo je tu velmi dolezite a rozhodujuce pre laminovanie.
-
7
Po hodine som vybral cesto naposledy z chladnicky. Dostal som asi 110-120x20 cm obdlznik.
-
8
Potom som ich nakrajal na trojuholniky. Ja som pouzil pizza kolecko, ale da sa aj ostry noz.
-
9
Trojuholniky som postacal od sirsej strany trojuholnika do stredu a dal na plech vystlany papierom. Dodrzte prosim dostatocny rozostup nakolko este zvacsia svoj objem.
-
10
Takto vyzera detail croissantov po zakruteni.
-
11
Potom som ich nechal prikryte volne polozene v kuchyni. Asi 5 hodin, podla teploty. a potom som ich vlozil znova do chladnicky na noc. Den 3: Rano som vybral croissanty z chladnicky. Dal som si rozohriat ruru na 220 stupnov. Pripravil som vajce s trochou soli a premiesal. Ponatieral som croissanty, vlozil do rury a hned som znizil teplotu na 180 stupnov. Piekol som to asi 30-45 minut.
-
12
Ja som ich otocil po 15 minutach.
-
13
Nechal som 15 minut vychladit a mali sme vyborne ranajky.
Vyjadrujem svoj veľký obdiv nielen výsledku ale aj celkovej práci a výstižnému a pritom nie zbytočne obšírnemu popisu, si frajer!
@kapucinka budem rad ak vyskusas.
@petroveckypitrs @bubaya @sracz tesima Vase pristavenie sa. A zavist v tomto pripade beriem ako velku pochvalu od takych majstrov ako ste vy.
Kvasok som sa ucil tiez hodne dlho a velmi mi pomohli recepty a rady od @irenaw a mnoho dobrych rad od @havina za co im aj touto formou dakujem.
@kukulienka71 Ucim sa to uz asi 3 roky a mozem ti prezradit, ze zlozitejsi recept je pre mna asi jednoduchsi. A co sa tyka toho chlievika alebo teda skatulky, ktora mi bola pridelana, Kludne ma tam nehaj. Mne sa tam pacilo a bol som tam doteraz spokojny. Dakujem
@evanaaa dakujem ti velmi pekne. Urcite by si to hravo zvladla. Aj mne sa to vidi jednoduchsie, robit trojuholniky z obdlzniku ako z kruhu. Dakujem
@afataga ani tu nedostanes kupit trpezlivost, ale ked tie croissants surove nechutia az tak ako pecene, tak co som mal robit. Len vydrzat. Dakujem.
@monty469 ty si predsa zrucnejsia ako ja, tak verim ze sa pochvalis este lepsim a urcite krajsim. Budem rad ak sa potom podelis aspon z krasnym obrazkom, ktore tu pridavas. Dakujem.
@szupolka dakujem. A neponahlaj sa tolko, lebo ti zivot pretecie ako voda vo Visle, ani nezbadas ako a zabudnes aj vyskusat. Dakujem za hviezdicky.
Myslim, ze mi dlhsie trvalo to napisat ako spravit. Viem vyzera to strasne odstrasujuce, ale vysledok skutocne stoji za to. Vdaka za pristavenie sa u mna na navsteve.