Kváskové croissanty (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Pripravit kvaskovy croissant zabere vela casu, i ked nie aktivneho casu. Pretoze vlastne pasivne cakate na cesto. Prvy den som si pripravil cesto, druhy den som pripravil croissanty a na treti den som ich piekol. Cerpal som zo stranky www.shipton-mill.com a za vydatnych odbornych rad varechacky @havina.

15
porcií
120 minút
príprava
30-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. K priprave kvasku nebudem pisat vela. Mal by byt odskusany a prikrmeny nie menej ako 6 hodin a nie viac ako 12 hodin. Den 1. Rano, asi o 6, som prikrmil kvasok. Vecer (o 6 PM) po praci som si pripravil cesto. Zmiesal som muku, cukor a sol spolu. Potom som pridal mlieko, vodu, kvasok. Dal som to do mixera a po asi 1 minute som pridal asi polovicu z 55 g masla. Ked sa maslo dobre premiesalo, pridal som zvysnu cast masla, ktore ostalo z 55 g. Nechal som to dobre premiesat, kym sa maslo uplne nevstrebalo. Asi 7-8 minut. Vyklopil som ho do misky potretej olejom a nechal stat v kuchyni na dreze asi 3 hodiny. Teplota bola asi 20 az 21 stupnov. Ak je teplesie, mozete cas zredukovat na 2 hodiny. Potom som ho supol do chladnicky.
  2. Den 2. Rano som vybral maslo (250 g) z chladnicky. Na folii som ho vytvaroval do stvorca asi 20x20 cm. Zakryl som ho druhou castou folie a dal spat do chladnicky, aby som ho udrzal studene co najviac. Vybral som cesto a rozvalkal na stvorec 30x30 cm. Tu som musel pouzit trochu muky na poprasenie, aby sa mi cesto nelepilo. Potom som si vybral maslo z chladnicky a umiestnil maslo na rozvalkane cesto. Maslo som pootocil o 45 stupnov voci cestovemu stvorcu.
  3. Zacal som prekladat rohy. Zaroven som stetcom ocistil navyse muku, ktora tam zostala po predchadzajucom pouziti. Takto som poskladal vsetky rohy, aby maslo bolo totalne zakryte.
  4. Potom som vyvalkal cesto. Zacal som v strede a smeroval som ku krajom, az som dostal obdlznik priblizne 20x60 cm.
  5. Poskladal som ho na tretiny. Samozrejme som cesto stetcom ocistil. Takto poskladane som ho zase zabalil do potravinarskej folie a vlozil do chladnicky na 30-60 minut.
  6. Potom som ho znova vybral a rovnako rozvalkal, od stredu smerom na kraje. Znova som dostal cesto priblizne 70-60x 20 cm. To som znova poprekladal na tretiny a vlozil do chladnicky. A toto som opakoval este raz. Tym som dostal 27 vrstiev totalne. Neodporuca sa robit viac vrstiev, nakolko vrstvy by boli velmi tenke a maslo by sa mohlo dostat cez cesto, pripadne premiesat, a z croissantov by boli briosky. A vlozil som znova do chladnicky, nakolko chladne maslo je tu velmi dolezite a rozhodujuce pre laminovanie.
  7. Po hodine som vybral cesto naposledy z chladnicky. Dostal som asi 110-120x20 cm obdlznik.
  8. Potom som ich nakrajal na trojuholniky. Ja som pouzil pizza kolecko, ale da sa aj ostry noz.
  9. Trojuholniky som postacal od sirsej strany trojuholnika do stredu a dal na plech vystlany papierom. Dodrzte prosim dostatocny rozostup nakolko este zvacsia svoj objem.
  10. Takto vyzera detail croissantov po zakruteni.
  11. Potom som ich nechal prikryte volne polozene v kuchyni. Asi 5 hodin, podla teploty. a potom som ich vlozil znova do chladnicky na noc. Den 3: Rano som vybral croissanty z chladnicky. Dal som si rozohriat ruru na 220 stupnov. Pripravil som vajce s trochou soli a premiesal. Ponatieral som croissanty, vlozil do rury a hned som znizil teplotu na 180 stupnov. Piekol som to asi 30-45 minut.
  12. Ja som ich otocil po 15 minutach.
  13. Nechal som 15 minut vychladit a mali sme vyborne ranajky.