Kuriatková krémová omáčka

Martin Králik
šéfkuchár Hotela Husárik v Čadci, 5. februára 2010
Kuriatková krémová omáčka
Foto: Pravda - Ivan Majerský
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
200 g
200 ml
500 ml
300 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Šalotku speníme na masle, pridáme kuriatka, podlejeme vínom, pridáme soľ, korenie a chvíľu podusíme. Zalejeme vývarom a 15 minút varíme. Ku koncu omáčku zahustíme a zjemníme smotanou.

  2. 2

    Omáčku pripravujeme k medailónkom z jelenej sviečkovice na gaštanovo– pomarančovom pyré a s na masle restovanou baby karotkou.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Do omáčky pridáme tesne pred podávaním vyšľahanú smotanu, zjemní chuť. Smotana je v mnohých omáčkach nenahraditeľná, v tomto prípade sa nebojte nadbytočných kalórií.

Diskusia k receptu

nyja
Jááj, no to sa šéfkuchárovi z Čadce varí kuriatková omáčka :-) keď v lesoch naokolo je húb a húb. V sezóne pravdepodobne mali kuchári brigádu a zbierali kuriatka :-D a potom mrazili.
Ja som teda ešte v obchode mrazené kuriatka nevidela, ba ani iné huby mrazené. Tak okrem tipu so smotanou by mohol dávať tipy aj na to, kde zbierať kuriatka... :)
tinca
Súhlasím s Nyja, aj v sezóne je kuriatok ako šafránu, kedysi ich babky predávali na tržnici, kôpka stála 3 SK, dnes by stála aj 3-4 eurá. Ale tá omáčka je fantastická práve z týchto hríbikov.
bozulka
V decembri som bola so synom v Metre v Nitre a tam som si kúpila jelenie steaky a práve tam mali kuriatka-čerstvé,len sa mi zdali trošku drahé.Keby som vedela recept skôr určite by som neváhala a kupila keď som dala za jeleňa vyše 3O eur.
Možno to skúsim s hlivou ale ta nieje taká aromatická tak neviem..
58vlasta
Áno v metre majú, čo si človek len zmyslí, že chce kúpiť. Kedysi sme chodievali na huby do lesa a kuriatok sme mávali neúrekom. Až mi bolo zle, čo bolo toľko práce okolo toho, kým sme ich počistili a pozavárali, alebo mrazili. Jesť už nebol taký problém. Najradšej som mala s vajíčkami. To bola mňamka. Recept na omáčku je výborný a vlastne si môžeme pridať hocijaké huby aj mäso...
nyja
Jááj, no ale Metro je len pre podnikateľov, nie? Na to treba akýsi preukaz. Kde by som ho asi zobrala?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia