Kurča na provensálsky spôsob fotorecept

evusik - fotkaevusik, 18. októbra 2010
Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept mám z televízie. Kedysi dávno ho v nejakej relácii varil Vlado Muller. Je to snáď už aj 20 rokov. Je to jeden z mála receptov ktorý neprešiel žiadnymi rodinnými úpravami a my ho dnes varíme presne tak ako ho vtedy varil pán Muller.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks väčšie
500 g
200 g
200 g
300 g
4-5 strúčikov
1 konzerva
150 ml
3 ks
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Úspechom pri tejto úprave je dobrý, hlboký pekáč s pokrievkou, ja používam už 35 rokov liatinový a veru nepoznám nič lepšie na pečenie mäsa a tiež aj chleba... je nezničiteľný a raz ho zdedí moja dcéra...

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetku zeleninu očistíme a nakrájame na veľké kúsky, vložíme do pekáča, osolíme, pridáme bobkový list a poprášime provensálskym korením... pridáme viazaničku byliniek, ja som použila petržlenovú vňať, bazalku, oregano, tymián, koriander a estragón

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na zeleninu poukladáme nakrájané, osolené kuracie mäso

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rajčinový pretlak a kečup zmiešame spolu, môžeme rozriediť vodou a vylejeme na mäso, tak to bolo v pôvodnom recepte ja teraz používam pasírované paradajky v tetrapacku a kečup už nedávam

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    výdatne posypeme provensálskym korením, tým netreba šetriť... keby som nemala bylinky, dala by som ešte viac korenia ako je na obrázku, pretože provensálske korenie nie je korenie v pravom zmysle slova, je to skôr zmes sušených byliniek, tak sa toho netreba báť... 4-5 veľkých lyžíc na jedno kurča... a teraz všetko zalejeme vodou, nielen podliať ale zaliať tak aby bolo mäso zakryté, je to jedlo so šťavou tak nech je jej veľa...

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dáme piecť na 200°C na 50-60 minút, potom pridáme šampiňóny a dusíme zakryté ešte asi 10-15 minút, na záver odokryjeme a necháme trochu zapiecť... ochutnáme, ak treba dosolíme a môžeme podávať

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    u nás sa tradične podáva s cestovinou, ale kľudne môže byť len tak s chlebom

    Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Vážení a milí gastropriatelia! Príjmite, prosím, môj úprimný obdiv a srdečnú vďaku za tento recept majstra Vlada Müllera. A ak máte v archíve ešte i recept majstra Leopolda Haverla (Hafiho) na jeho slávnu korheľskú (posilvestrovskú) polievku, po vyhodňarsky "popravkovu", tak máte vo mne nadosmrti ctiteľa a ochrancu. Na oplátku Vám napíšem recept na superfasaextraprímaultravagányspecial "Samokvašky mix a la Kresu Ďoďi", z ktorých juice som robil práve túto "poopičnú" polievku asi pred 12 - 15 rokmi, ale ja lenivec som si recept nezapísal a samozrejme zabudol som ho. Žijem už 6. rok v Des Moines Iowa, kyslú kapustu i samokvašky, chlieb, slaninu i klobásky si robím a údim sám, čiže juice mám haďabej, ale receptík mi chýba. Prosím, veľmi snažne a úctivo, ak ho máte, napíšte mi ho. S hlbokou úctou a úprimným pozdravom Ferry, starej Blaškovej syn_Srácz.
recept na korheľskú polievku L.Haverla nepoznám, ale keď si dáš do vyhľadávača napr. na googli "korheľská polievka" ukáže ti asi 15 stránok kde je recept na takúto polievku, možno tam nájdeš ten pravý recept po ktorom sa zháňaš. Veľa šťastia
vážne netuším, ale predpokladám že názov je odvodený od použitého provensálskeho korenia. Odpovedať by možno vedel pán Muller ale ten bohužiaľ už nie je medzi nami
@zitar priznám sa že som to ešte nerobila z brančového mäsa, ale tiež si myslím že tým nič nepokazíš, ak to budeš skúšať napíš ako to dopadlo

Pridaj komentár k receptu: