Kurča na provensálsky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept mám z televízie. Kedysi dávno ho v nejakej relácii varil Vlado Muller. Je to snáď už aj 20 rokov. Je to jeden z mála receptov ktorý neprešiel žiadnymi rodinnými úpravami a my ho dnes varíme presne tak ako ho vtedy varil pán Muller.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Úspechom pri tejto úprave je dobrý, hlboký pekáč s pokrievkou, ja používam už 35 rokov liatinový a veru nepoznám nič lepšie na pečenie mäsa a tiež aj chleba... je nezničiteľný a raz ho zdedí moja dcéra...
  2. všetku zeleninu očistíme a nakrájame na veľké kúsky, vložíme do pekáča, osolíme, pridáme bobkový list a poprášime provensálskym korením... pridáme viazaničku byliniek, ja som použila petržlenovú vňať, bazalku, oregano, tymián, koriander a estragón
  3. na zeleninu poukladáme nakrájané, osolené kuracie mäso
  4. rajčinový pretlak a kečup zmiešame spolu, môžeme rozriediť vodou a vylejeme na mäso, tak to bolo v pôvodnom recepte ja teraz používam pasírované paradajky v tetrapacku a kečup už nedávam
  5. výdatne posypeme provensálskym korením, tým netreba šetriť... keby som nemala bylinky, dala by som ešte viac korenia ako je na obrázku, pretože provensálske korenie nie je korenie v pravom zmysle slova, je to skôr zmes sušených byliniek, tak sa toho netreba báť... 4-5 veľkých lyžíc na jedno kurča... a teraz všetko zalejeme vodou, nielen podliať ale zaliať tak aby bolo mäso zakryté, je to jedlo so šťavou tak nech je jej veľa...
  6. dáme piecť na 200°C na 50-60 minút, potom pridáme šampiňóny a dusíme zakryté ešte asi 10-15 minút, na záver odokryjeme a necháme trochu zapiecť... ochutnáme, ak treba dosolíme a môžeme podávať
  7. u nás sa tradične podáva s cestovinou, ale kľudne môže byť len tak s chlebom