Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf fotorecept
Foto: sracz
Ďalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc. Nie iba rodičovi, ale iste aj prarodičovi zasvieti Zobraziť celý popisĎalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc. Nie iba rodičovi, ale iste aj prarodičovi zasvieti úsmev na tvári, keď vidí, ako jeho ratolesti, ledva sa zbaviac plienok, víťazoslávne mávajú „ozbrojení“ šťavnatým kuracím „lýtkom“. Veď ďeťom sa nejedná až tak o jedlo, ako o to, aby svetu predviedli svoju zručnosť, samostatnosť a prevahu nad „poživňou“! Dnes som kosil a tak som zvolil „eintopf“, ktorý mi dovolil „bojovať na dvoch frontách“!
porcie
príprava
na 190/210 °C
Suroviny
6 ks |
|
podľa potreby |
|
1000 g |
|
1000 g |
|
3-4 PL |
|
1-2 PL |
|
podľa potreby ml |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
mäso som dočistil, umyl pod tečúcou vodou, osušil, rozložil, „všestranne“ posypal soľou a dobre „oeMČeK_oval“; elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 °C/375 °F; ak ma podmienky (hlavne čas) „nekopú“ do zad … nej časti tela, začnem už „včera“, keď mäso (nie iba kuracinu) nechám „prespať“ v niektorej z marinád; a.) studená voda + cukor : soľ => 1:2, b.) kyslé mlieko, c.) čierne pivo, alebo d.) niektorá z komplikovanejších (ale veď Vy si už poradíte)
-
2
podobne som dočistil, umyl a „naporcoval“ červené zemiaky na 1/6 (1/8) „mesiačiky“ a ružičkový kel na ½, hneď som ich porozkladal na pekáč, posolil, „oeMČeK_oval“, posypal celou rascou, „pokropil“ olejom a rukami premiešal
-
3
priložil som kuracinu a „skompletizovaný“ pekáč s dôverou vložil na 60÷70´ do vyhriatej rúry
-
4
v ½ čase som teplotu zvýšil na 210 °C/410 °F, všetko v pekáči opatrne obratne premiešal, povrch obložil kúskami čerstvého masla ~ 2 PL a vrátil dopiecť
-
5
pokosil som ¼ záhrady a za ten čas kuchyňa nádherne rozvoniavala (ak máte po ruke tymián, alebo rozmarín, alebo „pod oboje“, neváhajte a smelo pri pečení použite; žiaľ, ja som tentoraz nemal)
-
6
podával som s čerstvou petržlenovou vňaťou a s veľkými plodmi moruše jahodovej
nepodlial si..??neprikryl..??
recept pre lenivú=to som ja=robí sa obed sám..také rada mám..
Milujem tvoje "barokovo" opisné podania ktorými obohacuješ svoje recepty ! Veď ja by som tento recept v mojom "mini art=minimalistickom" podaní napísal jednou vetou : ... a posolené , okorenené spodné časti kuracích stehien rozložíme spolu s pokrájanými zemiakmi a ružičkovým kelom na plech , dáme do rúry zapiecť a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a s veľkými plodmi moruše jahodovej ! Lenže hodnota tebou pridávaných receptov je nie len v ich obsahu ale aj forme podania .
Verím , že záhrada je už celá pokosená a obdivujem ťa ako dokážeš pri tom kosení aj navariť obed . Veľa zdravia a stály úsmev na tvári ti prajem . Števo - Prešov .
Mily @sracz , velmima tesi, ze mame spolocny sposob ako zapekat
"nasu" veceru ci obed. Robim rovnake polmesiacky cervenych zemiackov, zeleniny (taktie ruzickovu kapustu, broccoli, zelene fazulky- co mam prave doma). Vsetko zapekam na 425F (chvilu zakryte staniolom), necham dopiect odkryte a mnamka je hotova.
Ked som uvidela toj pekac hned sa mi vybavil tiez moj - rovnaky.
Posielam pozdrav z North West do Des Moines. Prajem vsetko dobre :-))
Srdečne pozdravujem a ďakujem aj Tebe, milá @boise maj krásne dni!
No ciao_ko @radost milá moja!!! Nepodlial, neprikryl, iba v ½ čase lopatkou dierkovanou poprevracal a punktum! Rád som ulahodil Tvojim „móresom“!
Tak aj Ty, milá @manya rada jeden pekáč máš? Vidíš, aké krásne je ľuďom robiť radosť a dobrým zvlášť!
??? jedna po druhej ??? … aj Tebe, milá @dajanca som ulahodil? Teším sa = som dobromil!!!
Dnes sa Vám to „kočky, jašteričky, sýkorky aj veveričky” akosi extra zvlášť rýmuje. Ďakujem vrelo aj Tebe, @ariela6 milá a prajem Ti kopu dobroprajných ľudí okolo Teba!
Buď čo najsrdečnejšie pozdravený @stefanm kamarát z ďalekého východu, domova najmilšieho! Dávno som sa bol vspovedal, aj Tebe, z mojej závislosti na „perfekcionalite“! Naviac mám dobrý pocit sám zo seba, keď viem, že nielen kuchára, domáceho amatéra pokročilého, ale aj eléva povediem k vysnívanému dielu plnému chutí a vôní! Za kosenie v kombinácii s varením, si však Tvoj obdiv nezaslúžim, lebo „kuracina pre Levy“ sa piekla akosi sama, bez mojej prítomnosti! Stále šťastné dni, v zdraví a pohode Ti zo ♥ želá- Fero-Košice, t.č. Des Moines, Iowa
Ľubi me a bars, tota moja najsamkrajšejša i najsamľepšeša, prišahana, @anina6 ňevestička moja ľubena. Jak loňa!!! Aňi ňe tak silno, jak mocno! Dobre šmaky a ščešľive dňički aj Tebe! Pozdrav ode mňe, pitam ce šumnňe, mojeho konškolaka Jožka Vargu z kasarňoch!
Pozdravujem, čo najsrdečnejšie, milá @kuchticka aj ja Teba na North West z Iowa. Potešenie, zo spoločných technologických ostupov, je aj na mojej! Prajem Ti všetko dobré? Máš ďaleko do Oregon na huby? Tu, okrem morels v marci_apríli, nerastie nič!!!