Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc. Nie iba rodičovi, ale iste aj prarodičovi zasvieti úsmev na tvári, keď vidí, ako jeho ratolesti, ledva sa zbaviac plienok, víťazoslávne mávajú „ozbrojení“ šťavnatým kuracím „lýtkom“. Veď ďeťom sa nejedná až tak o jedlo, ako o to, aby svetu predviedli svoju zručnosť, samostatnosť a prevahu nad „poživňou“! Dnes som kosil a tak som zvolil „eintopf“, ktorý mi dovolil „bojovať na dvoch frontách“!

3-4
porcie
5-7 minút
príprava
69 minút
na 190/210 °C

Postup

  1. mäso som dočistil, umyl pod tečúcou vodou, osušil, rozložil, „všestranne“ posypal soľou a dobre „oeMČeK_oval“; elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 °C/375 °F; ak ma podmienky (hlavne čas) „nekopú“ do zad … nej časti tela, začnem už „včera“, keď mäso (nie iba kuracinu) nechám „prespať“ v niektorej z marinád; a.) studená voda + cukor : soľ => 1:2, b.) kyslé mlieko, c.) čierne pivo, alebo d.) niektorá z komplikovanejších (ale veď Vy si už poradíte)
  2. podobne som dočistil, umyl a „naporcoval“ červené zemiaky na 1/6 (1/8) „mesiačiky“ a ružičkový kel na ½, hneď som ich porozkladal na pekáč, posolil, „oeMČeK_oval“, posypal celou rascou, „pokropil“ olejom a rukami premiešal
  3. priložil som kuracinu a „skompletizovaný“ pekáč s dôverou vložil na 60÷70´ do vyhriatej rúry
  4. v ½ čase som teplotu zvýšil na 210 °C/410 °F, všetko v pekáči opatrne obratne premiešal, povrch obložil kúskami čerstvého masla ~ 2 PL a vrátil dopiecť
  5. pokosil som ¼ záhrady a za ten čas kuchyňa nádherne rozvoniavala (ak máte po ruke tymián, alebo rozmarín, alebo „pod oboje“, neváhajte a smelo pri pečení použite; žiaľ, ja som tentoraz nemal)
  6. podával som s čerstvou petržlenovou vňaťou a s veľkými plodmi moruše jahodovej