Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. októbra 2014
Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept)
Foto: pusta

Vnútornosti u nás doma fičia, dnes som pripravila kuracie žalúdky na suchom červenom víne Cabernet Sauvignon, na tymiáne a údenej paprike, táto kombinácia nám veľmi zachutila a určite nebola naposledy. Základ som vzala z francúzskej kuchyne.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80-90 °C

Suroviny

600 g
600 g
3 - 4 strúčiky
2 PL
podľa potreby
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
150 ml
1 hrnček á 250 ml
2 PL
podľa chuti
500 ml
podľa chuti na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie žalúdky som očistila, umyla, osušila pokrájala na menšie kúsky.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som cesnak a cibuľu.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozohriatej domácej bravčovej masti, podliala malým množstvom horúcej vody a tento postup som opakovala 3x za sebou s vydusením až na tuk, presne ako pri perkeltoch, cibuľa sa rozpadne, zahustí výslednú šťavu a výborne ochutí jedlo.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som mletú červenú sladkú, pálivú a údenú papriku, nechala som papriku za stáleho miešania úplne rozpustiť v horúcom tuku, pozor - nespáliť!!!

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do paprikovo - cibuľového základu som pridala pokrájané kuracie žalúdky...

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a poopekala som ich za stáleho miešania z každej strany, až sa na zatiahli a na povrchu sa vytvorila tenká chutná kôrčička.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opražené kuracie žalúdky som podliala asi do polovice horúcim domácim kuracím vývarom, priviedla do varu, znížila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly som ich dusila, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom vývaru až do úplného zmäknutia mäska - asi 120 minút.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mohla som zvoliť ako prílohu klasické halušky, ale moji chlapi chceli tentokrát tarhoňu.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked boli už kuracie žalúdky mäkké, priliala som suché červené víno Cabernet Sauvignon a už bez pokrievky som prudkým varom nechala odpariť z vína alkohol,...

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..pridala som tymián, krátko povarila všetko spolu,...

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, opäť som prikryla pokrievkou, aby sa cesnak krásne rozvoňal a prepojili všetky chute navzájom v jedle, nechala som celé niekoľko minút odstáť. Nezahusťovala som ničím, na zahustenie bohate postačí to množstvo cibule, v pomere 1:1 s mäskom.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Spravila som veniec z tarhone, ktorý som ozdobila pokrájanou pažítkou a doprostred som dala horúce kuracie žalúdky, podávala som k nim suché červené víno Cabernet Sauvignon, doplnené jemnou prílohou z tarhone.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Záber z iného uhla: Ide o veľmi chutné mäsíčko, ktoré doma voláme "zuzuka" :-), jedlo je príjemne pikantné, krásne voňavé po cesnaku, tymiáne s úžasnou chuťou vína a údenej papriky, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi gulášom a perkeltom, a tej istej hustoty.

    Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Týmto by som sa zavďačila manželovi, miluje kuracie žalúdky:), pekný postup @pusta :), premýšľam, že prečo najprv vývar a až potom víno:), je v to nejaký zámer?
Pekné,lákavé jedlo.Údenú papriku mám,ale u nás bez vína,aj ked bezpochyby dodáva zaujímavú chut.Kuracie zalúdky má rád aj môj muz.
... príjemná domáca "bašta", @pusta milá! Prosím si "hewy jobs porcion" do eschuss_a! Budem to ***** "drobnô jesť velikó lžečkó" = PL a ako echt správny vredár ho zapijem plzeňským mokom!
Sracz taký eschuss mám aj ja doma. Ešte aj obedár. Nevedela som na čo ho využiť. Po tvojom príspevku puste už viem. Vyzerá to dobre. Môžme sa len oblyzovať.*****
@sjuz , nepodlievala som vínom na začiatku, ani počas varenia, dala som ho až na konci varenia a nechala prudkým varom odvariť.
zásadou je, aby alkohol z vína sublimoval, odparil sa všetok a v jedle zostala len chuť.
je len na tebe, ktorý postup zvolíš.
viac a podrobnejšie sa o tom dočítaš vo francúzskej kuchyni.
verím, že sa pánovi manželovi zavdačíš :-)
dakujem za pochvalu.
Milý@sracz - ferikém drágámm, kľudne aj do eschussu, jesť budeš
"velikó lžečkó" toto domáce papanie :-)
"hewy jobs porcion" ti dám :-)))
dakujem za krásny komentár a *****
@patroveckypitrs , včera som znovu kúpila kuracie žalúdky, údenej papriky i Cabernet Sauvignonu mám dostatok, rozhodla som sa, že hned uvarím celý kotol pre vás všetkých a môžete sa postaviť do radu so svojimi nádobami - eschuss, obedár, kýblik a kotlík..., dám vám statočnú dupľu i viac, komu koľko bude chutiť :-)))
éééj, Bisťu, dakujem ti za pochvalu i *****
Nielen chlapi majú radi kuracie žalúdky, ale aj ja žena :-) Robievam rovnako, ale bez vína, lebo mojim deťom to s vínom, aj keď odpareným, nechutí. Niekedy robievam aj z morčacích žalúdkov, ktoré nakrájam na plátky.
@pusta , neiekdy mi stačí vidieť hlavný obrázok a už viem, že je recept od teba ( niekedy aj také trochu "pripálené", xixi) alebo názov vína ktoré väčšinou používaš a ako vidím, dosť často. Kedysi som robievala žalúdky aj srdiečka - perkelt z nich, ale je to dávno a mala by som sa spýtať muža, čo by na to povedal, keby som mu spomenula toto u nás zabudnuté jedlo.
Žalúdky akékoľvek...kuracie morčacie,husacie,kačacie a dokonca aj hovädzie milujem a robím /la/ na rôzne spôsoby.Tiež nedávam víno,v niektorých jedlách mi prekáža.Ale ako hovorievaš - každý podľa vlastnej chuti.Aké by to bolo keby sme mali všetci rovnakú chuť...to by bola ale nuda...:-)
@letisia , to ma teší, že aj ženy majú radi skvelé mäsíčko kuracích žalúdkov :-)
no a iste najmä deti :-)
tiež robievam aj z morčacích žalúdkov.
dakujem za zastavenie sa od mojim receptíkom.
@evanaaa , nemám tu nič pripálené, ten dojem vzniká úpravou fotiek, ešte sa len učím.
u vás možno zabudnuté jedlo, u nás fičí, však skús potešiť svojho pána manžela, bude ťa mať ešte radšej ako doteraz :-)
@bozulka , áno, je to veľká pochúťka, nech je to z ktoréhokoľvek druhu žalúdkov.
samozrejme, máš pravdu, každému treba tak, ako mu najlepšie chutí.:-)
dakujem.
Neuveris,konecne som zohnala zaludky (stalo to vela namahy a blbych komentarov,co preboha chcem robit s vnutornostami) :D Tymian mi rastie,papriku mam...v blizkej dobe idem na vec :)
Tak teda toto bolo dokonalé!! @Pusta , ďakujem ti za recept, vynikajúce jedlo - jedinú obmenu ktorú som urobila bolo použitie tlakového hrnca (30 min) a dala som čerstvý tymián...absolútne "nebíčko v papuľke" :)
Komentare od autorky receptu:
@Stanci11 , no vidíš, ja som ešte tento recept v tlakovom hrnci nerobila, prima nápad. teší ma, že si mala "nebíčko v papuľke" :-) dakujem za krásnu pochvalu

Pridaj komentár k receptu: