Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. septembra 2014
Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento výborný recept pochádza z francúzskej kuchyne, len miesto šampiňónov som použila dubáky, kedže je ich sezóna v plnom prúde.Recept je jednoduchý, rýchly a veľmi chutný.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 90 °C

Suroviny

500 g
250 g
2 ks
150 ml suché Chardonnay
150 ml na šľahanie 33%-tná
500 ml domáci
1 PL
30 g čerstvé
30 g
30 g čerstvé studené
podľa chuti
podľa chuti čerstvo
1 CL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som šalotku.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca som dala olivový olej a maslo, ktoré som na miernom plameni nechala rozpustiť,

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som plameň dala na stredný a na rozohriatom tuku som orestovala šalotku do sklovita,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zvýšila som plameň na maximum, pridala som pokrájané kuracie prsia, ktoré som ...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...prudko som ich poopekala z každej strany za stáleho miešania,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridala som na tenké plátky pokrájané dubáky, ktoré som orestovala,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...priliala som biele suché víno Chardonnay, ked sa prudkým varom vyparil z vína alkohol - asi 3 minúty,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...priliala som horúci domáci kurací vývar, pridala som estragón, dusila som prikryté pokrievkou už na miernom ohni,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..pred koncom som mierne osolila, vývar je totiž slaný, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...medzitým som z múky a masla pripravila žmolenku na zahustenie,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...k ragú som priliala sladkú smotanu a dobre som všetko spolu rozmiešala.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravila som citrónovú šťavu,...

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ....ragú som zahustila žmolenkou z masla a múky, krátko spolu povarila, vypla som plameň a až po chvíli odstátia som ragú dochutila citrónovou šťavou, aby sa smotana nezrazila.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávala som horúce ragú na hniezde z dusenej ryže.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pohľad z blízka: Pôvodný francúzsky recept je so šampiňónmi, použila som dubáky, ktoré ragú krásne prevoňali, dodali výbornú chuť jemnej, príjemne kyselkavej smotanovo-vínovej omáčke podčiarknutej estragónom. Príprava je ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, výsledkom je doslova delikatessa - odporúčam vyskúšať. Dobrú chuť prajem.

    Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@methi ,tvoja pripomienka je veľmi správna, vývar do zásoby sa nemá nikdy soliť.
nepoužila som vývar zo zásoby, ale včera som varila kuraciu polievku, tú som osolila, všetci sme ešte dobre prechladnutí. :-(
dakujem ti za pochvalu receptu.
šampiňony nám rastú pred panelákom..ráno muž venčí psíka a už druhý týždeň prináša plnú náruč..to urobila tá voda zhora..-aspoň dáke plus..
estragon pestujem-ale asi nedám..manžel nie je milovník nových bylinkových korenín..
urobím
vdaka za tip..@pusta..
Výborný a lákavý recept.Rozmýšľala som čo zajtra uvariť.Tak už viem.Hodí sa mi tvoj chutný recept.Mám rada keď má jedlo aj omáčku.A tá tvoja až ku mne chutne vonia.Veru by som nepohrdla takýmto dobrým jedlom.Len ja musím dať žampiňóny,lebo dubáky nemám. No myslím,že tým nič neskazím a budem mať pravý recept,ako píšeš,že by mal byť zo žampiňonmi.
Milý@abdul - no Istenem, jasne, že Chardonnay..jooooj a tie čerstvé dubáky - no fantastické, čo ti poviem. :-)))
nielen vyzerá, aj je lahodné :-)
dakujem za milú pochvalu :-)
@gitka61 , samozrejme, že zostalo Chardonnay, máme ho radi a v našej vinotéke je viac fliaš:-
však príď, radi ťa ponúkneme po jedle z chuti zapíjať túto dobrotu. :-))) uvarím znovu :-) dubáky ešte tiež sú :-)
dakujem za pochvalu, potešila si ma.
@radost moja, tak máte spojené príjemné s užitočným :-)
to je potom skvelý plus po tej vode zhora. aspoň niečo dobré.
estragón je stará bylinka, hojne používaná vo francúzskej kuchyni, nuž ked pán manžel neobľubuje, tak kľudne môžeš spraviť aj bez nej, i tak si pochutnáte.
dakujem, že vyskúšaš - potom poprosím o spätnú odozvu.
Dakujem za pozvanie,prave som prisla od lekara ,ked som bola hladna ako vlk a zbadala som tvoj recept.Kvoli zdravotneho stavu sme mali na obed len vyprazany syr hranolky s tatarskou ,ale chutilo.Dakujem ti este raz a tesim sa na tvoje nove recepty.
Milá@taranka - Martuška moja, to som rada, že recept považuješ za výborný a lákaví, teším sa veľmi, že vieš, čo zajtra uvaríš :-)))
viem, že ty by si určite nepohrdla týmto jedlom.
kľudne sprav so šampiňónmi, bude to úžasné, naozaj nič neskazíš :-)))
áno, pôvodný recept je so šampiňónmi.
vážim si tvoje uznanie a dakujem ti.
recept je dobry a urcite aj chuti, len chcem poopravit nazov , lebo ragu sa pripravuje vzdy na zaklade s korenovej zeleniny tak ten nazov nema nic s ragu ........ ale moze chutit lebo vyzera velmi dobre skor by sa hodilo ako nazov kuracie prsia s dubakmi na chardonnay a estragone

Pridaj komentár k receptu: