Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento výborný recept pochádza z francúzskej kuchyne, len miesto šampiňónov som použila
dubáky, kedže je ich sezóna v plnom prúde.Recept je jednoduchý, rýchly a veľmi chutný.
4 porcie |
15 minút príprava |
40 minút na 90 °C |
Postup
- Kuracie prsia som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
- Očistila som šalotku.
- Kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm.
- Do hrnca som dala olivový olej a maslo, ktoré som na miernom plameni nechala rozpustiť,
- ...potom som plameň dala na stredný a na rozohriatom tuku som orestovala šalotku do sklovita,...
- ...zvýšila som plameň na maximum, pridala som pokrájané kuracie prsia, ktoré som ...
- ...prudko som ich poopekala z každej strany za stáleho miešania,...
- ...pridala som na tenké plátky pokrájané dubáky, ktoré som orestovala,...
- ...priliala som biele suché víno Chardonnay, ked sa prudkým varom vyparil z vína alkohol - asi 3 minúty,...
- ...priliala som horúci domáci kurací vývar, pridala som estragón, dusila som prikryté pokrievkou už na miernom ohni,...
- ..pred koncom som mierne osolila, vývar je totiž slaný, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...medzitým som z múky a masla pripravila žmolenku na zahustenie,...
- ...k ragú som priliala sladkú smotanu a dobre som všetko spolu rozmiešala.
- Pripravila som citrónovú šťavu,...
- ....ragú som zahustila žmolenkou z masla a múky, krátko spolu povarila, vypla som plameň a až po chvíli odstátia som ragú dochutila citrónovou šťavou, aby sa smotana nezrazila.
- Podávala som horúce ragú na hniezde z dusenej ryže.
- Pohľad z blízka: Pôvodný francúzsky recept je so šampiňónmi, použila som dubáky, ktoré ragú krásne prevoňali, dodali výbornú chuť jemnej, príjemne kyselkavej smotanovo-vínovej omáčke podčiarknutej estragónom. Príprava je ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, výsledkom je doslova delikatessa - odporúčam vyskúšať. Dobrú chuť prajem.