Foto: sracz
Som presvedčený, že aj Vy sem tam radi „podľahnete “ vlastnej fantázii podporovanej osobnými chúťkami. Vtedy „tvoríte“ podľa príkazov svojich intímnych chuťových kanálikov. Vznikne Zobraziť celý popisSom presvedčený, že aj Vy sem tam radi „podľahnete “ vlastnej fantázii podporovanej osobnými chúťkami. Vtedy „tvoríte“ podľa príkazov svojich intímnych chuťových kanálikov. Vznikne niečo iné ako v tej naj „reštike“ a ešte keď máte komu a za čo variť, dokonca s perspektívou „odmeny“, tak to už Vaše predstavy predbiehajú realitu. Aj na „oko“ banálna surovina, ako kuracie prsia sa Vašim pričinením môže zmeniť na lahôdku. Hliva, syr, čerstvá mäta, petržlenová a zelerová vňať, to už dokončia za Vás!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks (rezne) |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
6 - 8 ks |
|
250 - 333 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1 - 2 ks |
|
200 - 250 g |
|
1 PL |
|
600 - 800 ml (voda) |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (portobello) |
|
Postup
-
1
v jednotlivých kusoch kuracích pŕs ostrým nožom vytvoríme pozdĺžny otvor, do ktorého budeme ukladať plnku (pokiaľ Vám tento „polotovar“ niečo pripomína, dovoľujem si Vás ubezpečiť, že sa jedná o podobnosť čisto náhodnú)
-
2
pripravíme zostavu na plnku
-
3
v zodpovedajúcej panvici, na 2 PL oleja a 2PLmasla, krátko orestujeme pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“
-
4
medzitým pokrájame hlivu ustricovitú (za správne slovenské pomenovanie veľmi pekne ďakujem mojej zlatej sestričke Ágike Borsíkovej spod košického amfiteatru),
-
5
lístočky mäty (tentoraz som mal kučeravú), petržlenovú a zelerovú vňať,
-
6
ktoré postupne pridávame do orestovanej cibuľky, podľa chuti zároveň osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, KL mletej sladkej papriky, nadstavíme vajíčkom a priebežným miešaním vytvoríme plnku, ktorú necháme ochladiť
-
7
až teraz, uložené v igelitovom vrecúšku (alebo prikryté celofánovou fóliou), ľahko vyklepeme kuracie prsia (už s vytvorenými otvormi),
-
8
pomocou PL do každého „rezňa“ uložíme plnku a do prostriedku strčíme „tehličku“ údeného oštiepka; podľa chuti osolíme, okoreníme čMČK, uzatvoríme špáradlom
-
9
a do pekného „červeno_hneda“ ich po obidvoch stranách ~ 7÷8´opečieme na 2 PL oleja
-
10
podlejeme vývarom, alebo vodou (~ 250÷300 ml), posypeme drvenou rascou
-
11
a dusíme v rúre vyhriatej na 180 °C (375 °F) ~ 60´, priebežne pomocou kuchyňských kliešti otáčame a občas, podľa potreby podlievame (tak do ½ hrúbky mäsa)
-
12
a ideme do „finále“; na každý „rezeň“ uložíme plátok šunky, ¼ kompótovanej hrušky, plátok syra a nechať „roztiecť“ pri vypnutom zdroji tepelného zdroja
-
13
stačilo iba niekoľko málo minút a chutné rezy vyzerali takto
-
14
podával som s lístkami čerstvého špenátu, „mesiačikmi“ paradajky, kockami oštiepku a restovaným „portobello“ (bedľa jedlá)
Diskusia k receptu