Kuracie prsia s hlivou ustricovou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som presvedčený, že aj Vy sem tam radi „podľahnete “ vlastnej fantázii podporovanej osobnými chúťkami. Vtedy „tvoríte“ podľa príkazov svojich intímnych chuťových kanálikov. Vznikne niečo iné ako v tej naj „reštike“ a ešte keď máte komu a za čo variť, dokonca s perspektívou „odmeny“, tak to už Vaše predstavy predbiehajú realitu. Aj na „oko“ banálna surovina, ako kuracie prsia sa Vašim pričinením môže zmeniť na lahôdku. Hliva, syr, čerstvá mäta, petržlenová a zelerová vňať, to už dokončia za Vás!

4
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
na 180 °C

Postup

  1. v jednotlivých kusoch kuracích pŕs ostrým nožom vytvoríme pozdĺžny otvor, do ktorého budeme ukladať plnku (pokiaľ Vám tento „polotovar“ niečo pripomína, dovoľujem si Vás ubezpečiť, že sa jedná o podobnosť čisto náhodnú)
  2. pripravíme zostavu na plnku
  3. v zodpovedajúcej panvici, na 2 PL oleja a 2PLmasla, krátko orestujeme pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“
  4. medzitým pokrájame hlivu ustricovitú (za správne slovenské pomenovanie veľmi pekne ďakujem mojej zlatej sestričke Ágike Borsíkovej spod košického amfiteatru),
  5. lístočky mäty (tentoraz som mal kučeravú), petržlenovú a zelerovú vňať,
  6. ktoré postupne pridávame do orestovanej cibuľky, podľa chuti zároveň osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, KL mletej sladkej papriky, nadstavíme vajíčkom a priebežným miešaním vytvoríme plnku, ktorú necháme ochladiť
  7. až teraz, uložené v igelitovom vrecúšku (alebo prikryté celofánovou fóliou), ľahko vyklepeme kuracie prsia (už s vytvorenými otvormi),
  8. pomocou PL do každého „rezňa“ uložíme plnku a do prostriedku strčíme „tehličku“ údeného oštiepka; podľa chuti osolíme, okoreníme čMČK, uzatvoríme špáradlom
  9. a do pekného „červeno_hneda“ ich po obidvoch stranách ~ 7÷8´opečieme na 2 PL oleja
  10. podlejeme vývarom, alebo vodou (~ 250÷300 ml), posypeme drvenou rascou
  11. a dusíme v rúre vyhriatej na 180 °C (375 °F) ~ 60´, priebežne pomocou kuchyňských kliešti otáčame a občas, podľa potreby podlievame (tak do ½ hrúbky mäsa)
  12. a ideme do „finále“; na každý „rezeň“ uložíme plátok šunky, ¼ kompótovanej hrušky, plátok syra a nechať „roztiecť“ pri vypnutom zdroji tepelného zdroja
  13. stačilo iba niekoľko málo minút a chutné rezy vyzerali takto
  14. podával som s lístkami čerstvého špenátu, „mesiačikmi“ paradajky, kockami oštiepku a restovaným „portobello“ (bedľa jedlá)