Kuracie prsia s hlivou ustricovou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Som presvedčený, že aj Vy sem tam radi „podľahnete “ vlastnej fantázii podporovanej
osobnými chúťkami. Vtedy „tvoríte“ podľa príkazov svojich intímnych chuťových
kanálikov. Vznikne niečo iné ako v tej naj „reštike“ a ešte keď máte komu a za čo variť,
dokonca s perspektívou „odmeny“, tak to už Vaše predstavy predbiehajú realitu. Aj na
„oko“ banálna surovina, ako kuracie prsia sa Vašim pričinením môže zmeniť na
lahôdku. Hliva, syr, čerstvá mäta, petržlenová a zelerová vňať, to už dokončia za Vás!
4 porcie |
12-15 minút príprava |
60-90 minút na 180 °C |
Postup
- v jednotlivých kusoch kuracích pŕs ostrým nožom vytvoríme pozdĺžny otvor, do ktorého budeme ukladať plnku (pokiaľ Vám tento „polotovar“ niečo pripomína, dovoľujem si Vás ubezpečiť, že sa jedná o podobnosť čisto náhodnú)
- pripravíme zostavu na plnku
- v zodpovedajúcej panvici, na 2 PL oleja a 2PLmasla, krátko orestujeme pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“
- medzitým pokrájame hlivu ustricovitú (za správne slovenské pomenovanie veľmi pekne ďakujem mojej zlatej sestričke Ágike Borsíkovej spod košického amfiteatru),
- lístočky mäty (tentoraz som mal kučeravú), petržlenovú a zelerovú vňať,
- ktoré postupne pridávame do orestovanej cibuľky, podľa chuti zároveň osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, KL mletej sladkej papriky, nadstavíme vajíčkom a priebežným miešaním vytvoríme plnku, ktorú necháme ochladiť
- až teraz, uložené v igelitovom vrecúšku (alebo prikryté celofánovou fóliou), ľahko vyklepeme kuracie prsia (už s vytvorenými otvormi),
- pomocou PL do každého „rezňa“ uložíme plnku a do prostriedku strčíme „tehličku“ údeného oštiepka; podľa chuti osolíme, okoreníme čMČK, uzatvoríme špáradlom
- a do pekného „červeno_hneda“ ich po obidvoch stranách ~ 7÷8´opečieme na 2 PL oleja
- podlejeme vývarom, alebo vodou (~ 250÷300 ml), posypeme drvenou rascou
- a dusíme v rúre vyhriatej na 180 °C (375 °F) ~ 60´, priebežne pomocou kuchyňských kliešti otáčame a občas, podľa potreby podlievame (tak do ½ hrúbky mäsa)
- a ideme do „finále“; na každý „rezeň“ uložíme plátok šunky, ¼ kompótovanej hrušky, plátok syra a nechať „roztiecť“ pri vypnutom zdroji tepelného zdroja
- stačilo iba niekoľko málo minút a chutné rezy vyzerali takto
- podával som s lístkami čerstvého špenátu, „mesiačikmi“ paradajky, kockami oštiepku a restovaným „portobello“ (bedľa jedlá)