Kuracie mäso s pórom fotorecept
Foto: anastaz
Pri hovore s dcérou, ktorá robí šéfku jednej kuchyne, som sa zmienil, že mám na záhrade veľké póry, nech poradí nejaký recept. Hovorila, Zobraziť celý popisPri hovore s dcérou, ktorá robí šéfku jednej kuchyne, som sa zmienil, že mám na záhrade veľké póry, nech poradí nejaký recept. Hovorila, že tento si vymyslela, podávajú ho v ich reštike ako predjedlo, ale keď si k nemu dáš prílohu ako cestoviny, knedľu, či ryžu, alebo zemiaky, tak sa dá z toho dobre najesť. Mala pravdu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetky hlavné suroviny som si nakrájal. Pór na kolieska cca 5 mm hrubé, prekrojené na štvrťky, šampiňóny na plátky a mäso na menšie medilóniky. Použil som vykostené horné stehná. Tie sú šťavnatejšie ako prsia. Šampiňóny, ako vidno som dnes použil z konzervy, no treba ich nechať riadne odkvapkať, lebo pri oprážaní veľmi prskajú olej. Nakrájaného póru by malo byť objemovo (nie váhovo) zhruba toľko, čo mäsa.
-
2
Na začiatku si rozpálim olej, na ktorom opražím šampiňóny. Vyberiem ich a do toho istého oleja dám opražiť mäsko. Nie iba zatiahnúť, ale mierne pripražiť. Aj toto vyberiem a do tretice do tohto oleja nasypem pór, ktorý som predtým nasolil, aby trochu zmäkol. Premiešam, stíšim teplotu a hrniec zakryjem, aby sa pustila šťava, ktorá zároveň "rozpustí" to, čo nám ostalo prilepené na spodku hrnca po oprážaní šampiňónov a mäsa. Takto to dusím asi 10 minút. Potom tam zarestujem horčicu, dám trochu mletého korenia, trochu oregana (asi pol kávovej lyžičky) a podobné množstvo sušenej bazalky. Každý si dá väčšie množstvo tej koreniny, ktorá mu viac chutí.
-
3
Potom vrátim do toho odložené opražené šampiňóny a mäso, zakryjem a dusím, kým je všetko mäkké. Nakoniec som tam pridal smotanu, nechal pár minút zovrieť a je hotovo. Dnes som mal k tomu cestovinu, ale dobrá je aj knedľa.
Diskusia k receptu