Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 20. septembra 2014
Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept)
Foto: afataga

Prišiel mi mailom recept, tak som skúsila s menšími úpravami, takže sa netvárim, že je to originál, ale dobré rady sú vítané.

4
porcie
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marináda:
2 PL
2 PL
1 ks
4 ks
2 ČL
Ostatné:
2 PL
3 ks
12 listov
100 g
3 PL
1 PL
štipka
podľa chuti
100 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Oproti pôvodnému rcp som urobila nejaké úpravy: pridala som chilli, miesto kapusty som použila rímsky šalát, lebo som ho potrebovala minúť, pridala som trochu sójovej omáčky, nedala som wei-su, lebo mne to smrdí. Ráno som urobila marinádu

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia som nakrájala na rezance a dala marinovať asi na 3 hod. Nesolila som, aj keď v rcp bola aj soľ. Ja ju dám neskôr.

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozpáleného woku som dala olej a do horúceho mäso, ktoré som teraz osolila a prudko som opekala v troch dávkach, aby sa mi hneď zatiahlo

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som vyberala do misky

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trochu oleja z woku som odliala a vhodila som nakrájaný šalát, vôbec to neprskalo :-)

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Za pár sekúnd som pridala aj špenát

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi za pol minúty som vrátila do woku mäso, ochutila som soľou, sójovou omáčkou, ryžovým vínom a sečuánskym korením

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec som pridala ešte máčaný škrob a prevarila cca 2 min., hotové

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V záhrade už moc toho na ukazovanie nie je, tak aspoň kvitnúci rozmarín

    Kuracie inšpirované Šuei-ču-žou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ywett
recept sa mi páči a tiež aj fotky, krása ;-)
eviana
@afataga , presne podľa mojej chuti, skvelé jedlo, veľmi chválim - aj dokonalé fotky :)
zolik
@afataga , prave dnes som kupila Filety z morcacich prs. Vyskusam, bo sa mi teraz tvoj recept vyborne hodi. Uz je vkk.
havino
bože, aká foto, už len vstať od PC, ísť po vidličku a nabrať si kúsok mäsa, neodolala by som, keby si to predo mňa na stôl položila ani takto pred spaním, no ale k veci, dlho som nemarinovala aj so škrobom, posledné razy áno a je to mäso také obalené, lesklé, chutnejšie, sečuánske korenie nemám, ani som nepostrehla u nás a na nete som nebrázdila za ním, ale uložím si, no len ja s kapustou
1x leomax
kakao
Jeden fotopostreh: Na titulnej fotke sú badateľné odlesky na mäse a hlavne nie práve najestetickejší prepal na prílohe, ktorá tým doslova trpí. Fotka pri kroku č. 8 je v tomto smere v poriadku. Odporúčam fotiť s vypnutým bleskom a menej sa hrať s Photoshopom (hlavne opatrnejšie).

Krok číslo 9 nemá žabsolútn žiadny súvis s rcp, je to taký bezhlavý výkrik básnika, ktorý bezpodmienečne musí predĺžiť dielo o jednou strofu, ale nemá do nej čo napísať.
kakao
Oprava: *nemá absolútne žiadny súvis*
zolik
@kakao A mne sa prave ten bod 9 paci. Ved je to rozmarin a ten do kuchyne predsa patri. Ved nebud taky strohy, vecny. Ja taketo ukoncenie fotoreceptu povazujem za mile spestrenie.
2010
@kakao , podla tvojho komentara vidiet ze si -stir fry- technikou v zivote nevaril ako spomina autorka na zaciatku receptu.
Toto nie je slovenska dusena cina o com hovoris.
sovka62
Robievam z bravčového mäsa, ani neviem prečo som ešte neskúsila z kuraciny. Vďaka za inšpiráciu, hádam spravím hneď zajtra, aby mi nezišlo z mysle.
tiginko
pekný recept, v podstate si ho podobný pamätám z mojich kychynských začiatkov. Práve rozmýšľam, čo dnes z morčacích pŕs, síce nemám špenát, ale slovenská kapusta do číny bude dobrá. A na to že sa len učíš, máš veľmi pekné fotky, najviac sa mi páčia tie odblesky. Rozmarín sa snažím dopestovať každý rok, ale asi sa mu na mojom balkóne nepáči, lebo vždy pred zimou sa odporúča. Aspoň vidím, ako vyzerá v kvete
leomax
Pekný recept, ale od Teba nič neobvyklé. Tá kapusta by mi tam tiež nechýbala. A čo sa týka fotiek.... Mnohí varecháči (varecháčky) by mohli ísť k Tebe na školenie. Fakt, veľmi pekné, dokonca lepšie, ako na niektorých komerčných receptoch.
kakao
@2010 : Ja som o stri-fry technike nikde nepísal, môj komentár hovoril o kvalite fotiek, bohužiaľ si ho nepochopil.

@radost : Veď pridaj nejaký recept, môže byť aj s foto zo záhradky na konci.
afataga
@ywett , @izabella929 , @eviana dakujem
@zolik dufam, ze bude chutit, ty aspon nebudes mat problem zohnat to korenie a vino ako ja, ale dobry clovek mi podaroval, aj ked to vino som uz nasla v obchode
@havino mas pravdu, to maso je take trochu obalene, to korenie som dostala, pozri vo Viedni, ked pojdes
@kakao beriem na vedomie, ale ako vidis, niekomu sa foto na konci paci, kazdy sme iny
@2010 bola som zvedava ci sa ozves a poradis nieco k rcp, ale ked nemas pripomienky, asi som to urobila celkom dobre :-)
@radost no presne ako pisala vyssie, niekomu sa to paci, inemu nie
@sovka62 jasne ze sa moze aj z bravcoviny, ale kuracie je rychlejsie hotove, aj morcacie by bolo fajn, teda prsia, dobru chut :-)
@svedka kapusty si mozes dat kolko len chces, keby si bola taka mudra a vo vsetkom by si sa vyznala, ako si o sebe myslis, iste by si prisla na to, ze fotene je bez blesku, ale neboj sa, raz sa to naucis
@tiginko dakujem, no vidis, kazdemu sa paci nieco ine, rozmariny mam 4 ks, jeden darovany, dva z hyperobchodov a jeden mam uz mnou namnozeny z odrezkov, v lete ich mam vonku na slnku a polievam kazdy den, ked teda zrovna nie je take leto, ako bolo terazky, v zime mam v kuchyni na okne a tiez furt polievam, aj ked sa ma zimovat v chlade s malom zalievky, ale to sa mi neosvedcilo, niekolko mi uz takto odislao na druhy svet, tak som skusila kuchynu a ide to, niekedy kvitnu aj v zime, ma male nevyrazne kvecinky bledo fialovej farby
@zuzanka1367 som zvedava :-)
@margaretka28 no keby si bola blzsie, ziadny problem, palicky sa nemusia jest :-), o rozmarine kuk vyssie, co som pisala
@leomax dakujem, ty lichotnik :-)
svedka
@afa aka si jedovata :D Som nepisala nic o blesku,som napisala,ze je preblyskana a ved to je pravda,az sa tak ligoce :) Nemusim sa ucit,studovala som fotograficky dizajn mimochodom,ale nezaujimam sa o to :) Clovek sa ta snazi pochvalit a ty ako taka jezibaba na mna,ved si napisala v uvode,ze rady atd uvitas :D A ta kapusta by tam mala byt,tak netrep aspon.
methi
Vyzera to dobre. Je to dobre aj s hakka nudlami a k tomu zachrumkavat vege smazene wontons.
1x leomax
afataga
@svedka ak vies aj tak dobre citat, ako rozumies fotografii, skus si este raz precitat uvod a potom uz mozno nebudes trepat
@jujoska dakujem, mas pravdu vo vsetkom :-)
@methi dakujem, ale priznavam, ze netusim o com hovoris :-) co su tie wontons?
tinca
@afataga myslím,že Varecha nie je stránka,kde sa súťaží vo fotení,ale prezentujeme tu recepty. A mne sa veru úvodné foto páči.Ak niekto vie dobre odfotiť, je to jeho plus,ale tej fotke nič nechýba. Ja by som to prijala aj s ryžovými rezancami:)
mariamka
mam rada tieto kvazi cinske kuracie slize,, a asi skor s kapustou, je pravda, ze tvoje fotky su mierne futuristicke, netreba to s tymi upravami prepisknut, ale zas receptu to pekne prida na vizazi, celkom uvazujem o woku, lebo stary dosluzil
alex37
@afataga , ahoj..po dlhšom čase...privítala som sa veru skvelým rcpt od teba a super úvodnou foto ako z časopisu :-) fajn inšpirácia, máme aj veľký zber chili /všetkých farieb/ *****
tiginko
navarené aj zjedené, aj s kapustou. Ja chvalabohu aj sečuánske korenie mám, z ázijských dní v Lidli. Ale nedala som len štipku, ale za poriadnu lyžičku, veď nech sa teda prezentuje, keď už ho mám. Za ženské krídlo dnešného obeda ďakujem za inšpiráciu na výborný obed. Chlapi jedli pivné rezne podľa Izky. Fotka nebude, jednak som nestíhala a jednak sa bojím, či by spĺňala náročné kritériá
tiginko
ten rozmarín nepolievam teda asi dostatočne, vždy som sa bála, aby mi nezhnil od prebytočnej vody. A veru vždy mi nakoniec zoschne.
afataga
@methi dakujem za info, wontonsovia :-) vyzeraju fajne
@tinca dakujem pekne, ja ryzove rezance moc nemusim, ale kto ma rad, preco nie?
@leomax ved ty zartujes :-))) a pozdrav kolegu
@mariamka preco kvazi? no nie je tam glutaman, ale ked mne on fakt strasne smrdi, podla mna je toto jedlo cinskejsie ako polovica tych, so sa tu volaju cina, moje davno pridane nevynimajuc :-), wok je super, ale je lepsi na plyn, ja ho nemam, tak mi funguje len taky uplne tenky obycajny, ak mas plyn, doporucujem liatinovy, co ma asi 100 kg, v krajnom pripade pouzijes v sebaobrane :-)
@alex37 dakujem, aj ja mam peknu urodu chilli
@tiginko potesila si ma :-), no ja sa priznam, ze som toto korenie pouzila prvy krat, tak som sa bala, ze co ak nam nebude chutit, nabuduce dam viac, ja som ho uz v tom lidli nevymakla, ale nemam problem si ho nechat doniest z Brna, alebo z Prahy, ved sa nepouziva kazdy den, to vino som videla v tescu aj v metre,
no polievaj moja, polievaj
mariamka
@afi kvazi kvoli tomu, ze uz sa v tom neda vyznat, ber to prognosticky, prisiel mi Kikkoman, tak nieco vyspekulujem, plyn som si nechala, mam s nim dobru skusenost
afataga
@mariamka aj ja by som si plyn nechala, keby tu nejaky bol, ta sa mas, ze k tebe Kikkoman pride sam, ja si ho vzdy musim kupit :-)
radox1
super,velmi ocenujem kratku upravu masa pri vysokej teplote,ziadne trapenie do piliny, 5*.ja som si kupil maly stativ na stol,fotim bez blesku s manualnym vyvazenej bielej, s casovym posunom-samospustou,lebo je tam pomala uzavierka a tym fotak musi byt nehybny -odporucam.
2010
@radox , ja som sa snazil riesit tento problem fotenia v zlych svetelnych podmienkach tak ze som kupil fotak co foti velmi dobre aj pri slabom svetle s vysokym ISO s minimalnym sumom a z ruky.
radox1
suhlasim,vysoke iso to riesi,len moj starsi nikon ho nema,ale som s nim spokojny a nejako sa mi nechce kupovat dalsi.
afataga
@radox1 potesil si ma, spominam na moj stary fotak este za sociku, riadny rusky Ljubitel za 1000 Kcs :-), jasne ze na film, mala som k nemu aj blesk aj expozimeter, ked som si na to zyvkla, dali sa robit krasne fotky, vsetko sa nastavovalo rucne, teda cas aj clona, raz mi dokonca cosi pochvalil aj profik fotograf a neveril cim je to fotene, stativy mame dva aj maly aj velky, zeby som pouvazovala nad novym fotakom? napisem jeziskovi :-)
mijaita
Vecpu se do debaty trochu. Je dobre, ze v nazvu je jasne napsane, ze jidlo je INSPIROVANE cinskym "schvei" , protoze echt to neni. To spravne asi neni zadne, co oblast, to jinak. Hlavne ale se nedela z kureciho, ale z veproveho masa a s bambusovymi vyhonky nebo zelim.
Foto je naprosto v poradku, protoze maso má takhle vypadat! Po marinovani ve skrobu a osmazeni, má klouzat a lesknout se!!
Vratili se ted z namí z dlouheho putovani po Cine a schvei mi velice pochvalili, ze autenticky chutna. Proto si tyhle poznamky tady dovoluji i kdyz recept je pouze "inspirovany". Priste bych i tak dala ryzi do misky :-)
mijaita
švej-žu-žu - je složenina slov shui 水(voda), zhu 煮 (vařit) a rou 肉 (maso) - shuizhurou :-) Přepis do našich jazyků asi žádný spravný neexistuje :-)
afataga
@mijaita dakujem za tvoje konstruktivne pripomienky, mas pravdu, v rcp bolo pouzite bravcove, ale zelenina tam bola len kapusta a spenat, bambusove vyhonky tam neboli, urcite by sa tam mohli dat, asi je to ako pises, co oblast, to iny rcp, ano to maso je leskle od skrobu
@zuzana0331 dakujem
mariamka
tak teda, to sa podarilo, masko som nalozila, ako pises, a potom sprudka piekla, sice bez woku /ale uz je objednany/, ale zas s kapustou a par sampinonmi, nieco arasidov sa priplietlo, musim podakovat. skvela rychlovka

afataga
@mariamka potesila si ma :-) som rada, ze chutilo a dakujem za foto, ja dam nabuduce tie bambusaky
afataga
@Labuznik1961 (9.4.2016 18:40)

ano, ale len ked je azijsky tyzden, aj to nie v kazdej predajni, my tu mame 3, ale mali ho v jednom obchode
používateľ nemá avatar
ebi
ebi
Odskúšané! Mäsko mäkkučké stavnate,proste božské.
leaela
@afataga (9.3.2021 17:12)

Musim priznat,ze aj u nas je toto tvoje velmi oblubene.trochu som to prisposobil pre nasu rodinku,deti sa za tym idu roztrhat.... ;)
Pekny zvysok dna vsetkym ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia