Kuracia polievka s matza guľami

sweetlaab - fotkasweetlaab, 25. januára 2015
Kuracia polievka s matza guľami
Foto: sweetlaab

Táto polievka je zo židovskej kuchyne a je to klasická kuracia polievka varená s malými rozdielmi. Ale to, čo sa mi najviac páči na tejto polievke, sú matza gule v kuracom vývare, pripravené z matza, nekvaseného chleba. Existuje niekoľko jej variantov.Tuk v tejto polievke nielen dotvára celkovú chuť, ale tiež trblietajúce sa zlaté tukové kvapôčky priťahujú naše oči. Tu je recept a viac na blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka- s.html

6-8
porcií
60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

Polievka :
1 kg
1 ks
1 stonka
1 ks (alebo petržlen)
4 ks
štipka
štipka
štipka
 ČL
Matza gule :
3 ks celé
1,5 hrnčeka
1/2 ČL
3 PL
3 stručiky
4 PL (alebo olej, kurací tuk)
štipka
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    POLIEVKA: Vložte všetky prísady do veľkého hrnca a pridajte 3 - 3,5 l vody. Priveďte do varu a udržujte vrenie pri najnižšom nastavení. Prikryte pokrievkou a nechajte povariť až mäso a zelenina sú mäkké.

  2. 2

    Vyberte polovicu zeleniny a vyrežte lepšie mäso z kuracích pŕs. Dajte do chladničky. Prikryte a zvyšok varte 3 hodiny, alebo dlhšie.

  3. 3

    Odstráňte hrniec z ohňa, nechajte ho vychladnúť a potom preceďte vývar cez jemné sitko (zlikvidujte zvyšok). Ak má príliš veľa tuku, odstráňte ho z polievky. Ochuťte soľou, korením podľa vášho vkusu.

  4. 4

    GULE z MACESU: Rozšľahajte vajcia, vmiešajte soľ, zázvor, petržlen, korenie a cesnak. Pomaly pridajte do vaječnej zmesi pomletý maces a maslo (alebo olej, alebo tuk), kým sa vytvorí tuhé cesto. Na zjemnenie pridajte sódovú vodu (alebo minerálku s bublinkami), pomaly, kým cesto je pružné. Zakryte a nechajte odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny.

  5. 5

    Vytvarujte guľu zo zmesi z 2 plných lyžíc. Mokrou rukou jemne vyšúľajte 10 - 12 gúľ. Pridajte matza gule do vriacej osolenej vody a znížte teplo aby voda bola v miernom vare. Prikryte pokrievkou a varte matza gule, 20 - 25 minút.

  6. 6

    Vyberte matza gule do misy. Zalejte kuracím vývarom, pridajte mäso z kuracích pŕs, krúžky mrkvy, paštrnáka alebo petržlena. Ozdobte s jemne nasekanou vetvičkou petržlenu a dochuťte soľou a korením (v prípade potreby). Viac na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka-s.html

Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Židovská kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

ajay
Prekrasna kuracia polievka a tie matzo balls vyzeraju vynikajuco. Varievam casto.