Foto: sweetlaab
Táto polievka je zo židovskej kuchyne a je to klasická kuracia polievka varená s malými rozdielmi. Ale to, čo sa mi najviac páči na Zobraziť celý popisTáto polievka je zo židovskej kuchyne a je to klasická kuracia polievka varená s malými rozdielmi. Ale to, čo sa mi najviac páči na tejto polievke, sú matza gule v kuracom vývare, pripravené z matza, nekvaseného chleba. Existuje niekoľko jej variantov.Tuk v tejto polievke nielen dotvára celkovú chuť, ale tiež trblietajúce sa zlaté tukové kvapôčky priťahujú naše oči. Tu je recept a viac na blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka- s.html
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Polievka : | |
1 kg |
|
1 ks |
|
1 stonka |
|
1 ks (alebo petržlen) |
|
4 ks |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
ČL |
|
Matza gule : | |
3 ks celé |
|
1,5 hrnčeka |
|
1/2 ČL |
|
3 PL |
|
3 stručiky |
|
4 PL (alebo olej, kurací tuk) |
|
štipka |
|
štipka |
|
Postup
-
1
POLIEVKA: Vložte všetky prísady do veľkého hrnca a pridajte 3 - 3,5 l vody. Priveďte do varu a udržujte vrenie pri najnižšom nastavení. Prikryte pokrievkou a nechajte povariť až mäso a zelenina sú mäkké.
- 2
Vyberte polovicu zeleniny a vyrežte lepšie mäso z kuracích pŕs. Dajte do chladničky. Prikryte a zvyšok varte 3 hodiny, alebo dlhšie.
- 3
Odstráňte hrniec z ohňa, nechajte ho vychladnúť a potom preceďte vývar cez jemné sitko (zlikvidujte zvyšok). Ak má príliš veľa tuku, odstráňte ho z polievky. Ochuťte soľou, korením podľa vášho vkusu.
- 4
GULE z MACESU: Rozšľahajte vajcia, vmiešajte soľ, zázvor, petržlen, korenie a cesnak. Pomaly pridajte do vaječnej zmesi pomletý maces a maslo (alebo olej, alebo tuk), kým sa vytvorí tuhé cesto. Na zjemnenie pridajte sódovú vodu (alebo minerálku s bublinkami), pomaly, kým cesto je pružné. Zakryte a nechajte odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- 5
Vytvarujte guľu zo zmesi z 2 plných lyžíc. Mokrou rukou jemne vyšúľajte 10 - 12 gúľ. Pridajte matza gule do vriacej osolenej vody a znížte teplo aby voda bola v miernom vare. Prikryte pokrievkou a varte matza gule, 20 - 25 minút.
- 6
Vyberte matza gule do misy. Zalejte kuracím vývarom, pridajte mäso z kuracích pŕs, krúžky mrkvy, paštrnáka alebo petržlena. Ozdobte s jemne nasekanou vetvičkou petržlenu a dochuťte soľou a korením (v prípade potreby). Viac na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka-s.html
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu