Kuracia polievka s matza guľami

Autor receptu: sweetlaab

Táto polievka je zo židovskej kuchyne a je to klasická kuracia polievka varená s malými rozdielmi. Ale to, čo sa mi najviac páči na tejto polievke, sú matza gule v kuracom vývare, pripravené z matza, nekvaseného chleba. Existuje niekoľko jej variantov.Tuk v tejto polievke nielen dotvára celkovú chuť, ale tiež trblietajúce sa zlaté tukové kvapôčky priťahujú naše oči. Tu je recept a viac na blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka- s.html

6-8
porcií
60 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. POLIEVKA: Vložte všetky prísady do veľkého hrnca a pridajte 3 - 3,5 l vody. Priveďte do varu a udržujte vrenie pri najnižšom nastavení. Prikryte pokrievkou a nechajte povariť až mäso a zelenina sú mäkké.
  2. Vyberte polovicu zeleniny a vyrežte lepšie mäso z kuracích pŕs. Dajte do chladničky. Prikryte a zvyšok varte 3 hodiny, alebo dlhšie.
  3. Odstráňte hrniec z ohňa, nechajte ho vychladnúť a potom preceďte vývar cez jemné sitko (zlikvidujte zvyšok). Ak má príliš veľa tuku, odstráňte ho z polievky. Ochuťte soľou, korením podľa vášho vkusu.
  4. GULE z MACESU: Rozšľahajte vajcia, vmiešajte soľ, zázvor, petržlen, korenie a cesnak. Pomaly pridajte do vaječnej zmesi pomletý maces a maslo (alebo olej, alebo tuk), kým sa vytvorí tuhé cesto. Na zjemnenie pridajte sódovú vodu (alebo minerálku s bublinkami), pomaly, kým cesto je pružné. Zakryte a nechajte odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny.
  5. Vytvarujte guľu zo zmesi z 2 plných lyžíc. Mokrou rukou jemne vyšúľajte 10 - 12 gúľ. Pridajte matza gule do vriacej osolenej vody a znížte teplo aby voda bola v miernom vare. Prikryte pokrievkou a varte matza gule, 20 - 25 minút.
  6. Vyberte matza gule do misy. Zalejte kuracím vývarom, pridajte mäso z kuracích pŕs, krúžky mrkvy, paštrnáka alebo petržlena. Ozdobte s jemne nasekanou vetvičkou petržlenu a dochuťte soľou a korením (v prípade potreby). Viac na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/01/matza-ball-soup-kuracia-polievka-s.html