Kurací segedínsky guláš

rosaneta - fotkarosaneta, 16. februára 2015
Kurací segedínsky guláš
Foto: rosaneta

Pridávam recept na kurací segedínsky guláš , tak ako ho robím ja. Nemusí byť vždy, len z bravčového mäsa . Tentokrát som ho robila Zobraziť celý popisPridávam recept na kurací segedínsky guláš , tak ako ho robím ja. Nemusí byť vždy, len z bravčového mäsa . Tentokrát som ho robila z kuracích prs. Stojí za vyskúšanie , nám veľmi chutí.

4 - 5
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
700 g
200 g
2 ks
2 ČL
1 Čl
2 PL
2 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme olej , pokrájanú cibuľu a opražíme dosklovita. Pridáme umyté na kocky pokrájané kuracie prsia.

    Kurací segedínsky guláš - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme všetky koreniny, čierne korenie mleté , celé , červenú papriku sladkú, rascu a soľ.Necháme orestovať a potom podlejeme vodou a dáme dusiť tak 10 minút. Občas premiešame.

  3. 3

    Pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Vlejeme aspoň 2 dcl vody a dusíme 30 - 35 minút.

  4. 4

    Múku rozmiešame s vodou a prilejeme do gulášu na zahustenie. Nakoniec pridáme kyslú smotanu , chvíľu ešte povaríme dochutíme ak je treba korením, soľou , paprikou .

  5. 5

    A máme hotový kurací segedínsky guláš.

    Kurací segedínsky guláš - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s knedľou / najlepšie domácou /. Je naozaj výborný , treba len vyskúšať - odporúčam:-)

    Kurací segedínsky guláš - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Prečo nie? Určite je výborný. Ja práve dusím bravčové mäso do segedínu a kým zamiesim na knedľu, reku pozriem, čo je nové na Vareche a tu tvoj kurací segedín na krásnom tanieri.
1x micca
svetlana9
práve včera večer som si naplánovala dnešné varenie - préééésne toto isté - vďaka za fotoreceptík
grandma
Segedínsky guláš mám rada, ale len s bravčovým mäsom.
jozefj
Kysla kapusta môže byť aj sterilizovaná.15 minút sa udusi.
boxik
No neviem si to predstaviť , pretože suché kuracie prsia do segedínu kde musí byť fajnové pliecko vylepšené bôčikom mi nejak nepasujú.Takto zohyzdiť jedno z mojich TOP jedál by som si netrúfol. Otázkou je prečo najmä ak už aj renomované kapacity, teda lekári, čo už len pri spomenutí tuku dvíhali varovný prst priznávajú že tuk a to dokonca aj ten bravčový v rozumnej miere nielen že neškodí ale je pre organizmus potrebný.
radox1
je napisane v zozname surovin sterilizovana?nie je,iba kvasena,ktora sa za 15 minut neudusi.to ze to dorazila lepom a z mäsa ostala pilina sa radsej ani nevyjadrim.
babav
Zdrava , iste chutna verzia segedinskeho gulasu. Komu sa nepaci nech nevari ani nekritizuje !Pekne prezentovany recept:-).
1x babav
boxik
@babav odkedy platí že na vareche sa má iba chváliť? Kritika , dobre mienená a neurážajúca može veci iba prospieť, je pravdou že vtedy si človek nesmie o sebe myslieť že všetko iba on a ostatní len obdivujte .
1x boxik
evanaaa
@boxik , pravdu máš, treba aj trochu skritizovať, či poradiť ale vedieť aj, akým spôsobom, lebo to tvoje:.... "Takto zohyzdiť....." by aj mňa urazilo. A dalo sa to napísať aj inak. Každému chutí niečo iné a inak upravené, možno iným by nechutilo to tvoje, tebe zasa iné.......
klukodvody
U nás se dělá buď z bůčku jen jako segedín bez smetany,nebo z plecka se smetanou jako speciál a nebo nejoblíbenější půl bůčku a půl plec a smetana.Tenhle neznám ale asi bych ho udělal z vykoštěných stehen,možná kvůli šťavnatosti ale hlavně kvůli ceně.
Stehna koupím víc jak o polovinu levněji.Ale proč ne z prsou kdo má rád.
boxik
@evana ospravedlňujem sa za slovko zohyzdiť , ani ma nenapadlo niekoho uraziť , to že na vareche máme tak citlivé povahy ako ty čo nemajú minimálny zmysel pre humornú nadsádzku bežne používanú v písomnom prejave som netušil.
diorela
hlavne..len k vareniu a neklesnut na uroven tupiek))
diorela
hlavne..len k vareniu a neklesnut na uroven tupiek))
rosaneta
@radox1 , aká pilina z mäsa zostala ?? čo si to dovoľuješ tu písať , mäsko bolo vynikajúce , dobre uvarené žiadna pilina ako to tu píšeš z neho nezostala !!! a kto nechce nemusí ho robiť , ja som spokojná a budem ho aj naďalej robiť , nám chutil.
2x elef a harpo
používateľ nemá avatar
123
123
@radox1 má pri svojom nicku uvedené: najväčsia tragedia kucharov je ich vlastna fantazia.a mozno nie. - tak to @rosaneta nerieš, kedysi dávno som varila tzv. segedínsky guláš z kociek sójového mäsa.../financie nepustili/ nebol to pravý szeged guláš, ale najedli sme sa... ani teraz nemám problém použiť aj iné mäso...
radost
aj iným chutí..:
» varecha.pravda.sk/recepty/falosny-segedinsky-gulas/27789-...

» varecha.pravda.sk/recepty/segedinsky-gulas-menejcholester...

kurča a kyslá kapusta spolu ladia..ja ho príležitostne urobím..a nebojím sa-žeby nechutil..



radox1
keby tie prsia tam boli vlozene 5-10 minut pred koncom,bolo by to maso stavnatejsie a nie zvarene do sucha.to sa tak hovori-suche ako pilina.
používateľ nemá avatar
123
123
no, nebudem oponovať, @radox1 , nie som expert - ale v kyslej kapuste
sa tie kuracie prsia už asi veľmi nezvarili - môj názor...
1x 123
wiwi
podusím kapustu ,tá z Lidla v plechovke za 10 minút ...mäsko za 15 minut všetko osobitne a potom zmiešam pridám kyslú smotanu bez múky a papáme ....dobrú chuť
používateľ nemá avatar
123
123
@wiwi , ako tu na východe hovoríme " i tak še dá - i tak še dá"
grejsy
Dnes som ho varila , presne podľa tohoto receptu , podaril sa, takže žiadne piliny neboli z mäsa @radox1 , najskôr ho urob a potom tu hodnoť!!!
dara2112
Ta plechovka kyslej kapusty z lidla je super a udusi sa naozaj za 10 -15 minut a chutovo super ja robim z pliecka ake kd niekomu chutia k.prsia prečo nie a rosaneta nezaj si pokazit náladu máme tu aj vrtákov typu radox ti asi aby sme sa nenudilu Pá
1x wiwi
dagmar821957
Podľa mňa je to výborný recept a so zdravším mäskom ako bravčovým. Bude určite výborný. Ďakujem za recept.
1x tinca
tinca
aj ja robím segedín z kuracích prs a nemám žiadne piliny,mäsko je šťavnaté, len sa nesmie predusiť, len tak akurát. Kapusta s vínom z Lídla nemá chybu:)
tortilla
Každý kuchár má svoj recept.
Keďže za autentický maďarský guláš sa považuje ten, ktorý je z hovädzieho mäsa, my doma guláš v akejkoľvek forme zásadne varíme len z hovädzieho mäsa. To ale neznamená, že ak ho niekto varí z kuracieho, dokonca z mastného bravčového mäsa (bôčik) ho treba za to odsudzovať. Každému chutí niečo iné. My sme zvyknutí použiť kuracie mäso len do paprikášu a nikdy sme z neho nevarili tradičný segedínsky guláš (Székely káposzta) a bôčik sme ešte nikdy v živote nekúpili a ani nejedli. Niekoho to možno prekvapí a nebude s tým súhlasiť, ale ako som už vyššie napísal, každému chutí niečo iné.
ivan14
Velmi dobrý segedín je z kuřecích srdíček nebo žaludků.
mescalero68
Keďže kvôli chorobe,musím dbať na štíhlu líniu a cholesterol,tak vyhľadávam takéto recepty,zdravšie verzie klasických jedál. Veľmi chutný a dobrý recept.
tortilla
@boxik (17.2.2015 13:35)

O tom, či bravčové mäso a ešte cholesterolový bôčik - to je Tvoj názor.
V staničných bufetoch ešte v Československu sa podával Segedínsky guláš z nekvalitného, dalo by sa povedať priam odpadového mäsa.
Určitá skupina obyvateľstva si vďaka nízkej cene na to zvykla a v niektorých domácnostiach sa tak do dnešného dňa pripravuje.
Keďže guláš má pôvod v Maďarsku a názov je od pastierov hovädzieho dobytka, tak tradícia bola vždy guláš z hovädzieho mäsa.
Prečo sa začalo hovädzie mäso nahrádzať bravčovým?
Jednoduchá odpoveď - lacnejšie. Keď jeden vysokoškolsky vzdelaný človek zarábal 1600 Kčs (nástupný plat stanovený vtedajšou vládou), tak si hovädzie mäso nemohol dopriať kedykoľvek.
A guláš, keďže chutil, chutí a stále bude chutiť veľkej časti obyvateľstva, aj napriek vegetariánskym a vegánskym vplyvom minimálnej časti obyvateľstva (podobne ako pivo a pivo bez alkoholu).
Takže ak niekto kritizuje, že kuracie mäso nie je vhodné na guláš, v tomto prípade na segedínsky, nech si uvedomí, že Csirke pörkölt (Kurací perkelt) a Csirke paprikás (Kurací paprikáš) nikto nekritizuje, že nie je z bravčového mäsa.
Pre toho, kto nevie, že Pörkölt (Perkelt) je názov toho, čo sa nesprávne nazýva guláš. Gulyás je Gulášová polievka v našom jazyku a Perkelt (Pörkölt) je to, čo nazývame guláš.
Takže nie je dôležité z akého mäsa sa guláš pripravuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia