Foto: rosaneta
Pridávam recept na kurací segedínsky guláš , tak ako ho robím ja. Nemusí byť vždy, len z bravčového mäsa . Tentokrát som ho robila Zobraziť celý popisPridávam recept na kurací segedínsky guláš , tak ako ho robím ja. Nemusí byť vždy, len z bravčového mäsa . Tentokrát som ho robila z kuracích prs. Stojí za vyskúšanie , nám veľmi chutí.
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca dáme olej , pokrájanú cibuľu a opražíme dosklovita. Pridáme umyté na kocky pokrájané kuracie prsia.
-
2
Pridáme všetky koreniny, čierne korenie mleté , celé , červenú papriku sladkú, rascu a soľ.Necháme orestovať a potom podlejeme vodou a dáme dusiť tak 10 minút. Občas premiešame.
- 3
Pridáme pokrájanú kyslú kapustu. Vlejeme aspoň 2 dcl vody a dusíme 30 - 35 minút.
- 4
Múku rozmiešame s vodou a prilejeme do gulášu na zahustenie. Nakoniec pridáme kyslú smotanu , chvíľu ešte povaríme dochutíme ak je treba korením, soľou , paprikou .
- 5
A máme hotový kurací segedínsky guláš.
- 6
Podávame s knedľou / najlepšie domácou /. Je naozaj výborný , treba len vyskúšať - odporúčam:-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Stehna koupím víc jak o polovinu levněji.Ale proč ne z prsou kdo má rád.
» varecha.pravda.sk/recepty/falosny-segedinsky-gulas/27789-...
» varecha.pravda.sk/recepty/segedinsky-gulas-menejcholester...
kurča a kyslá kapusta spolu ladia..ja ho príležitostne urobím..a nebojím sa-žeby nechutil..
sa tie kuracie prsia už asi veľmi nezvarili - môj názor...
*****
Keďže za autentický maďarský guláš sa považuje ten, ktorý je z hovädzieho mäsa, my doma guláš v akejkoľvek forme zásadne varíme len z hovädzieho mäsa. To ale neznamená, že ak ho niekto varí z kuracieho, dokonca z mastného bravčového mäsa (bôčik) ho treba za to odsudzovať. Každému chutí niečo iné. My sme zvyknutí použiť kuracie mäso len do paprikášu a nikdy sme z neho nevarili tradičný segedínsky guláš (Székely káposzta) a bôčik sme ešte nikdy v živote nekúpili a ani nejedli. Niekoho to možno prekvapí a nebude s tým súhlasiť, ale ako som už vyššie napísal, každému chutí niečo iné.
O tom, či bravčové mäso a ešte cholesterolový bôčik - to je Tvoj názor.
V staničných bufetoch ešte v Československu sa podával Segedínsky guláš z nekvalitného, dalo by sa povedať priam odpadového mäsa.
Určitá skupina obyvateľstva si vďaka nízkej cene na to zvykla a v niektorých domácnostiach sa tak do dnešného dňa pripravuje.
Keďže guláš má pôvod v Maďarsku a názov je od pastierov hovädzieho dobytka, tak tradícia bola vždy guláš z hovädzieho mäsa.
Prečo sa začalo hovädzie mäso nahrádzať bravčovým?
Jednoduchá odpoveď - lacnejšie. Keď jeden vysokoškolsky vzdelaný človek zarábal 1600 Kčs (nástupný plat stanovený vtedajšou vládou), tak si hovädzie mäso nemohol dopriať kedykoľvek.
A guláš, keďže chutil, chutí a stále bude chutiť veľkej časti obyvateľstva, aj napriek vegetariánskym a vegánskym vplyvom minimálnej časti obyvateľstva (podobne ako pivo a pivo bez alkoholu).
Takže ak niekto kritizuje, že kuracie mäso nie je vhodné na guláš, v tomto prípade na segedínsky, nech si uvedomí, že Csirke pörkölt (Kurací perkelt) a Csirke paprikás (Kurací paprikáš) nikto nekritizuje, že nie je z bravčového mäsa.
Pre toho, kto nevie, že Pörkölt (Perkelt) je názov toho, čo sa nesprávne nazýva guláš. Gulyás je Gulášová polievka v našom jazyku a Perkelt (Pörkölt) je to, čo nazývame guláš.
Takže nie je dôležité z akého mäsa sa guláš pripravuje.