Kurací paprikáš trošku inak fotorecept
Foto: izabella929
Recept mám z Maďarska od známej moderátorky programu "Gasztroangyal", ktorý je prevažne o varení zabudnutých jedál starých materí, ale aj o novej modernej gastronómii. Zobraziť celý popisRecept mám z Maďarska od známej moderátorky programu "Gasztroangyal", ktorý je prevažne o varení zabudnutých jedál starých materí, ale aj o novej modernej gastronómii. Veľa sa popísalo už o tom, čo je paprikáš a čo je perkelt. V tomto recepte sa všetko mení a nastupuje nový trend vo varení. Tento paprikáš je bez tuku a bez korenia.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuracie mäso som umyla.
-
2
Paradajku bez jadierok, kapiu a cibuľu som nakrájala na drobné kúsky.
-
3
Časť cibule som oddelila a ostatné som spolu zmiešala.
-
4
Do rajnice bez tuku som dala samotnú cibuľu.
-
5
Na cibuľu som uložila kuracie mäso. Pokiaľ použijete celé kurča, krájajte ho na rovnako veľké kusy, aby sa mäso rovnomerne uvarilo.
-
6
Na mäso som nasypala tretinu zmesi zeleniny.
-
7
Na zeleninu som položila ďalšie mäso...
-
8
...opäť posypala zmiešanou zeleninou...
-
9
...a ukončila som všetko mäsom. Toto všetko som pripravovala mimo sporáka.
-
10
Všetko som zaliala len takým množstvom vody, aby bolo mäso vo vode. Až teraz položila rajnicu na sporák.
-
11
Priviedla som čo najrýchlejšie k varu. Keď sa na vrchu objavila pena a z mäsa sa začal uvoľnovať tuk...
-
12
...pridala som jednu lyžicu mletej červenej papriky a v tuku sa z papriky uvoľní farba a chuť. Nie je potrebné to miešať, lebo po celý čas mäso varíme a nie dusíme, teda musí dobre vrieť, aby sa zeleninové suroviny počas varenia rozvarili a zahustili šťavu.
-
13
Nepridávame žiadne pochutiny, teda ani mleté korenie nie. Takto musí všetko vrieť.
-
14
Po 40 minútach je mäso uvarené, neoddeľuje sa od kosti a chuť je výnimočná
-
15
...a šťava je takto hustá. Na spodku síce zostali drobné kúsky zeleniny, ale podstatná časť sa rozvarila.
-
16
Samozrejme ako inak, k paprikášu sa v Maďarsku podávajú nokerle. Pripravila z múky, vajec a trošky vody cesto, sádzala som do vriacej osolenej vody, scedila. Smotanu som nechala zohriať a vyliala som ju do misy, do ktorej vyberiem scedené nokerle.
-
17
Do smotany som pridala nokerle
-
18
a..a zmiešala som ich so smotanou. Autorka mala nepochybne domácu pravú smotanu, takže nokerle vyzerali krajšie.
-
19
Hotové jedlo som uložila na taniere. Ja som nepokrájala kôpor na nokerle so smotanou, ale kto chce, pridá si. Prajem vám dobrú chuť.
Pekne sviatočné popoludnie želám:-)
Hm...zaujímavé,určite vyskúšam s tou teplou smotanou,zaujalo ma to a využijem aj v inej kombinácii.Dakujem za tip a s tou soľou je to oki:-))
Áno siuuu, píšem o tom v úvode receptu, že trendy spred 50 rokov, kedy sa určovalo čo je paprikáš a čo je perkelt a aký je v tom rozdiel a muselo sa to dodržiavať je v novej gastronómii nevyhradené..prišla nová generácia kuchárov a dokázali základy receptov ponechať a ukázať, že aj inak sa to dá..teraz použili smotanu na ochutenie nokerlov, čo je určite chutné, veď na tanieri sa to vlastne všetko spojí v jeden celok..i v pečení zákuskov nastali nové trendy a napríklad zákusok veľmi známy na celom svete Rigó Jancsi zmenili na nepoznanie, ale použili tie isté suroviny, ale inak poskladali a ozdobili jednoduchými čokoládovými ozdobami..kto chce prijme tieto zmeny a kto nie zostane pri starých názvoch a zvykoch..Ďakujem pekne za komentár..)
s tym lepom by som sa radsej nechvalil.
Ďakujem pekne za komentár a viem o tom, pretože pridávam recepty aj na Českú stránku...)
použila som kyslú...
Nebudem ťa presviedčať..asi toľko..
Ďakujem pekne za komentár.-)
Smotanu som mala doma 14% ale zvyknem mávať aj 20%..zohriala som ju na horúco a do nej som vložila uvarené nokerle-halušky a premiešala..Marienka na horúco zohriať..
Ďakujem pekne za komentár..)
Nikde v recepte nepíšem o tom, aby si to vyskúšal...je na tebe ako sa rozhodneš..Ďakujem za komentár..
použila som kyslú smotanu..
Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu a teším sa, že vám chutilo.-)Krásne foto..)
Teším sa, že sa ti recept páči milá@haji ..ďakujem pekne za komentár.-)