Kurací paprikáš
Kurací paprikáš

Kurací paprikáš trošku inak fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. novembra 2019

Recept mám z Maďarska od známej moderátorky programu "Gasztroangyal", ktorý je prevažne o varení zabudnutých jedál starých materí, ale aj o novej modernej gastronómii. Veľa sa popísalo už o tom, čo je paprikáš a čo je perkelt. V tomto recepte sa všetko mení a nastupuje nový trend vo varení. Tento paprikáš je bez tuku a bez korenia.

4
porcie
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg (stehná a krídla)
1 ks stredná
1 ks
1 ks
podľa chuti
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie mäso som umyla.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajku bez jadierok, kapiu a cibuľu som nakrájala na drobné kúsky.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Časť cibule som oddelila a ostatné som spolu zmiešala.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do rajnice bez tuku som dala samotnú cibuľu.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cibuľu som uložila kuracie mäso. Pokiaľ použijete celé kurča, krájajte ho na rovnako veľké kusy, aby sa mäso rovnomerne uvarilo.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na mäso som nasypala tretinu zmesi zeleniny.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na zeleninu som položila ďalšie mäso...

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...opäť posypala zmiešanou zeleninou...

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a ukončila som všetko mäsom. Toto všetko som pripravovala mimo sporáka.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som zaliala len takým množstvom vody, aby bolo mäso vo vode. Až teraz položila rajnicu na sporák.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Priviedla som čo najrýchlejšie k varu. Keď sa na vrchu objavila pena a z mäsa sa začal uvoľnovať tuk...

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pridala som jednu lyžicu mletej červenej papriky a v tuku sa z papriky uvoľní farba a chuť. Nie je potrebné to miešať, lebo po celý čas mäso varíme a nie dusíme, teda musí dobre vrieť, aby sa zeleninové suroviny počas varenia rozvarili a zahustili šťavu.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nepridávame žiadne pochutiny, teda ani mleté korenie nie. Takto musí všetko vrieť.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 40 minútach je mäso uvarené, neoddeľuje sa od kosti a chuť je výnimočná

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a šťava je takto hustá. Na spodku síce zostali drobné kúsky zeleniny, ale podstatná časť sa rozvarila.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Samozrejme ako inak, k paprikášu sa v Maďarsku podávajú nokerle. Pripravila z múky, vajec a trošky vody cesto, sádzala som do vriacej osolenej vody, scedila. Smotanu som nechala zohriať a vyliala som ju do misy, do ktorej vyberiem scedené nokerle.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Do smotany som pridala nokerle

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    a..a zmiešala som ich so smotanou. Autorka mala nepochybne domácu pravú smotanu, takže nokerle vyzerali krajšie.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Hotové jedlo som uložila na taniere. Ja som nepokrájala kôpor na nokerle so smotanou, ale kto chce, pridá si. Prajem vám dobrú chuť.

    Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@siuuu (17.11.2019 14:22)
Áno siuuu, píšem o tom v úvode receptu, že trendy spred 50 rokov, kedy sa určovalo čo je paprikáš a čo je perkelt a aký je v tom rozdiel a muselo sa to dodržiavať je v novej gastronómii nevyhradené..prišla nová generácia kuchárov a dokázali základy receptov ponechať a ukázať, že aj inak sa to dá..teraz použili smotanu na ochutenie nokerlov, čo je určite chutné, veď na tanieri sa to vlastne všetko spojí v jeden celok..i v pečení zákuskov nastali nové trendy a napríklad zákusok veľmi známy na celom svete Rigó Jancsi zmenili na nepoznanie, ale použili tie isté suroviny, ale inak poskladali a ozdobili jednoduchými čokoládovými ozdobami..kto chce prijme tieto zmeny a kto nie zostane pri starých názvoch a zvykoch..Ďakujem pekne za komentár..)
U nás sa tomu hovorí perkelt - paprikáš je u nás so smotanou .... ale asi je to večný boj názorov ktoré je ktoré - ale vyzerá to chutne.
tie halusky so smotanou su dobry napad.no a vidim poslednu dobu u teba celkom peknu prezentaciu,takze moja snaha nebola marna.