Kurací paprikáš
Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept mám z Maďarska od známej moderátorky programu "Gasztroangyal", ktorý je prevažne o varení zabudnutých jedál starých materí, ale aj o novej modernej gastronómii.* Veľa sa popísalo už o tom, čo je paprikáš a čo je perkelt. V tomto recepte sa všetko mení a nastupuje nový trend vo varení. Tento paprikáš je bez tuku a bez korenia.
4 porcie |
50 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie mäso som umyla.
- Paradajku bez jadierok, kapiu a cibuľu som nakrájala na drobné kúsky.
- Časť cibule som oddelila a ostatné som spolu zmiešala.
- Do rajnice bez tuku som dala samotnú cibuľu.
- Na cibuľu som uložila kuracie mäso. Pokiaľ použijete celé kurča, krájajte ho na rovnako veľké kusy, aby sa mäso rovnomerne uvarilo.
- Na mäso som nasypala tretinu zmesi zeleniny.
- Na zeleninu som položila ďalšie mäso...
- ...opäť posypala zmiešanou zeleninou...
- ...a ukončila som všetko mäsom. Toto všetko som pripravovala mimo sporáka.
- Všetko som zaliala len takým množstvom vody, aby bolo mäso vo vode. Až teraz položila rajnicu na sporák.
- Priviedla som čo najrýchlejšie k varu. Keď sa na vrchu objavila pena a z mäsa sa začal uvoľnovať tuk...
- ...pridala som jednu lyžicu mletej červenej papriky a v tuku sa z papriky uvoľní farba a chuť. Nie je potrebné to miešať, lebo po celý čas mäso varíme a nie dusíme, teda musí dobre vrieť, aby sa zeleninové suroviny počas varenia rozvarili a zahustili šťavu.
- Nepridávame žiadne pochutiny, teda ani mleté korenie nie. Takto musí všetko vrieť.
- Po 40 minútach je mäso uvarené, neoddeľuje sa od kosti a chuť je výnimočná
- ...a šťava je takto hustá. Na spodku síce zostali drobné kúsky zeleniny, ale podstatná časť sa rozvarila.
- Samozrejme ako inak, k paprikášu sa v Maďarsku podávajú nokerle. Pripravila z múky, vajec a trošky vody cesto, sádzala som do vriacej osolenej vody, scedila. Smotanu som nechala zohriať a vyliala som ju do misy, do ktorej vyberiem scedené nokerle.
- Do smotany som pridala nokerle
- a..a zmiešala som ich so smotanou. Autorka mala nepochybne domácu pravú smotanu, takže nokerle vyzerali krajšie.
- Hotové jedlo som uložila na taniere. Ja som nepokrájala kôpor na nokerle so smotanou, ale kto chce, pridá si.
Prajem vám dobrú chuť.