Kurací paprikáš

Kurací paprikáš trošku inak (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept mám z Maďarska od známej moderátorky programu "Gasztroangyal", ktorý je prevažne o varení zabudnutých jedál starých materí, ale aj o novej modernej gastronómii.* Veľa sa popísalo už o tom, čo je paprikáš a čo je perkelt. V tomto recepte sa všetko mení a nastupuje nový trend vo varení. Tento paprikáš je bez tuku a bez korenia.

4
porcie
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie mäso som umyla.
  2. Paradajku bez jadierok, kapiu a cibuľu som nakrájala na drobné kúsky.
  3. Časť cibule som oddelila a ostatné som spolu zmiešala.
  4. Do rajnice bez tuku som dala samotnú cibuľu.
  5. Na cibuľu som uložila kuracie mäso. Pokiaľ použijete celé kurča, krájajte ho na rovnako veľké kusy, aby sa mäso rovnomerne uvarilo.
  6. Na mäso som nasypala tretinu zmesi zeleniny.
  7. Na zeleninu som položila ďalšie mäso...
  8. ...opäť posypala zmiešanou zeleninou...
  9. ...a ukončila som všetko mäsom. Toto všetko som pripravovala mimo sporáka.
  10. Všetko som zaliala len takým množstvom vody, aby bolo mäso vo vode. Až teraz položila rajnicu na sporák.
  11. Priviedla som čo najrýchlejšie k varu. Keď sa na vrchu objavila pena a z mäsa sa začal uvoľnovať tuk...
  12. ...pridala som jednu lyžicu mletej červenej papriky a v tuku sa z papriky uvoľní farba a chuť. Nie je potrebné to miešať, lebo po celý čas mäso varíme a nie dusíme, teda musí dobre vrieť, aby sa zeleninové suroviny počas varenia rozvarili a zahustili šťavu.
  13. Nepridávame žiadne pochutiny, teda ani mleté korenie nie. Takto musí všetko vrieť.
  14. Po 40 minútach je mäso uvarené, neoddeľuje sa od kosti a chuť je výnimočná
  15. ...a šťava je takto hustá. Na spodku síce zostali drobné kúsky zeleniny, ale podstatná časť sa rozvarila.
  16. Samozrejme ako inak, k paprikášu sa v Maďarsku podávajú nokerle. Pripravila z múky, vajec a trošky vody cesto, sádzala som do vriacej osolenej vody, scedila. Smotanu som nechala zohriať a vyliala som ju do misy, do ktorej vyberiem scedené nokerle.
  17. Do smotany som pridala nokerle
  18. a..a zmiešala som ich so smotanou. Autorka mala nepochybne domácu pravú smotanu, takže nokerle vyzerali krajšie.
  19. Hotové jedlo som uložila na taniere. Ja som nepokrájala kôpor na nokerle so smotanou, ale kto chce, pridá si. Prajem vám dobrú chuť.