Kura na kokosom mlieku (fotorecept)

Autor receptu: 1kika1

Pri prezeraní fotiek z februárovej dovolenky na Ko Samui som narazila na fotku jedla, ktoré manželovi neskutočne chutilo (objednal si ho až 3 večeri po sebe). V špajzy som našla krabičku kokosového mlieka a skúsila som napodobniť spomínané jedlo. Minulý rok, keď som došla z Maldiv som veľmi ľutovala, že som si nepriviezla kokosové mlieko, keďže v týchto krajinách sa cena za 250 ml krabičku pohybuje medzi 0,25 - 0,30 eura. Tento rok som sa poučila a to mliečko je naozaj dobrotka :-)

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si ingrediencie, ktoré som si myslela, že v jedle boli. Išla som iba podľa fotky a toho, čo manžel hovoril, keďže spomínané jedlo som v Thajsku nechutnala. Chcela som ho prekvapiť, takže som sa ani viac nepýtala. Ešte by mi sem sadol muškátový oriešok, ktorý som žiaľ doma nemala a keď som bola v obchode, som naň zabudla. Tak isto som zháňala citrusové lístky, prípadne trávu, žiaľ v 2 hypermarketoch nemali, takže som to vzdala a zvolila iba citrónovú kôru.
  2. Cibuľu a kuracie prsia si nakrájame na kocky, mrkvu som nakrájala na pásiky. Môžme zvoliť i mrazenú alebo z konzervy. Do jedla by mi pasovalo aj niečo zelené, v pôvodnom boli spomínané citrusové lístky. Z toho, čo sa v Thajsku používa, by som volila fazuľové lusky, ale tie manželovi zásadne nechutia, takže som sa im vyhla. Inak by tam super pasovali.
  3. Na oleji si upražíme cibuľku a pridáme mäsko. Mierne opražíme, pridáme soľ, obe korenia a sójovú omáčku (ak by som mala muškátový oriešok, pridala by som trochu teraz). Do jedla som dala iba 1 sušenú čili papričku, keďže jedlo malo byť iba "mild spices". Pokiaľ máte radi viac pikantné, nebojte sa dať aj 2 čili. Podlejeme vodou a necháme cca 5 minút dusiť. Neskôr pridáme mrkvu (pokiaľ z konzervy, tak odporúčam oveľa neskôr, keďže je mäkká). Opäť dusíme až do zmäknutia.
  4. Keď už je mäsko aj mrkvička mäkká, pridáme postrúhanú citrónovú kôru podľa chuti, mne to vyšlo na 1/2 citróna a zalejeme kokosovým mliekom a necháme povariť, kým nám omáčka nezhustne.
  5. Ako prílohu odporúčam ryžu. Servírovanie jedla, nieje moja silná stránka. Manželovi jedlo veľmi chutilo, vraj chutilo veľmi podobne ako v spomínanej reštaurácií, čo ma veľmi potešilo.
  6. Pridávam aj fotku jedla z reštaurácie. Cena tohto veľmi chutného jedla bola v prepočte 3,12 eura.