Kura Gong-Bao fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 14. septembra 2010
Kura Gong-Bao (fotorecept)
Foto: nicopopa

Tento recept je špecialita môjho manžela. Pár slov o tom: "Tiež ho poznáme ako Kura Kung Pao. Toto jedlo je pôvodne zo Sichuan-u (Západna Zobraziť celý popisTento recept je špecialita môjho manžela. Pár slov o tom: "Tiež ho poznáme ako Kura Kung Pao. Toto jedlo je pôvodne zo Sichuan-u (Západna Čína) a volá sa podľa mena guvernéra tejto provincie z obdobia dynastie Qin. Sichuan má hlavné mesto Chengdu a jedno miestne príslovie hovorí:"Čína je krajina jedla, ale Chengdu je krajina chuti a arómy". Vzhľadom k "cisársakemu" pôvodu jedla, bolo po Kultúrnej revolúcii zakázané. Dnes ho však nájdete znovu prakticky v každej čínskej reštaurácii.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marináda:
1,5 PL
1,5 PL
3 ližičky
3 ližičky
1/2  ližicka
Omáčka:
1,5 PL
3 ližičky
1,5 PL
2  lyžičky
3  lyžičky
1/2  lyžičky
pár kvapiek
1,5  lyžičky
Ostatné:
500 g
2-5
3 strúčiky
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia narežeme na malé kúsky.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiešane ich s prísadami marinády. Necháme 30 minút odstáť . V malej miske premiešame prísady omáčky, pričom ako posledné pridávame škrob.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zohrejeme arašidový olej vo woku a do rozpáleného oleja hodíme chilli papričky (ponahlala som sa a zabudla ich tam najprv dať, ako som už spomenula, je to obľúbený recept môjho muža - ktorý mi tu aj opravuje moju slovenčinu -ha-ha). Sušené chilli papričky stále miešame kým sú chrumkavé a páchnuce (moja žena myslí kým nevyprchá aróma - asi ma zabije, že jej to tam nechám, ale prečo by pri varení nemohla byť aj sranda...). Davame potom marinované kuracie prsia a opekáme ich 2 minuty.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme cesnak a miešame 3 minúty aby sa aróma vypustila.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miešame 3 - 4 minúty aby chuti dobre sa spojili.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso odhrnieme zo stredu woku a do prázdneho miesta nalejeme omáčku, rýchlo ju premiešame, kým nezhustne. Primiešame arašidy a dobre premiešame.

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A už máme hotové...

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podavame na tanier a servirujeme. Dobrú chuť!

    Kura Gong-Bao (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babav
Vyborny recept,lepsi ako zo slovenskej-cinskej restauracie!
michsamant
Velmi sa mi recept paci, len sa bojim troska toho hnedeho cukru v kombinacii s maskom....ale fakt sa mi to paci, obzriem ostatne suroviny, ci dostat.
jerica
Tak tomu sa hovorí "výborné" :-)) @babav má pravdu !!! (KK) výstižne , zrozumiteľne vysvetlené ... mňamm
ketty3811
Pekné,ďakujem za recept:-).Nemám doma arašídový a sézamový olej,takže pozháňam a vyskúšam.
používateľ nemá avatar
dry
dry
A prečo Gong - Bao? Myslel som si že sa v úvode dozviem.
2010
dry, tiez som bol zvedavy a som sa docital ze ten ujo Ding Baozhenbol guverner setchuanu mal oficialny titul v cinstine Gong Bao.
Nicopopa moj mladsi syn skoro cinan to robieva podobne ale dava este cerstvy zazvor a secuanske korenie a hromadu chilly papriciek a Chinkiang cinsky cierny ocot.Kazdy podla svojej chute.
frezia68
Poznala som to z dávnejších čias,ale bez vína,hnedého cukru a sezamového oleja.....vtedy podobné suroviny nedostupné,síce bol Tuzex,no neboli bony:-))).To si pamätá už málo ľudí,ale ten recept koloval ako zaujímavý.....a bol aj chutný,hoci nie celkom originál.
nicopopa
@ babay - ďakujem za pochvalu, veľmi potešila
@ michsamant - netreba sa kombinácie báť je to odskúšané a fakt výborné, ostatné suroviny nájdeš aj na internete
@ jerica - aj môj mužík ďakuje za pochvalu k prekladu a vysvetľovaniu
@ ketty 3811 - nie sú lacné, ale oplatí sa to, každá ingrediiencia (aj tie čo navrhujú ďalší) má svoju neopakovateľnú príchuť a príjemne obmení aj náš ďalší pokus a týmto ďakujem aj @ 2010
@ frezia68 - hoho, tak to teda nepoznám, v našej krajine som nič také nepočula, ale opýtam sa mužíka...

ketty3811
tak sezamový olej už mám(fakt nebol najlacnejší :-) ),zajtra skúsim zohnať arašídový a cez víkend vyskúšam.
ineska
Vyzera to velmi chutne! urcite to vyskusam :)
lucylee
super recept, chcem sa opýtať, tá sladká sójová omáčka sa dá kde kúpiť? Ja mám svetlú a tmavú, ale o sladkej som ešte nepočula, sezamový olej aj ryžové vínko mám, tak urobím
nicopopa
pod klasickou som myslela svetlú a a sladká je hustá. kupovala som ich dole v Poluse a majú tam tri druhy klasická, polosladká a sladká. Pretože však naša spotreba trochu vzrástla, pozerala som aj na inernete kúpu väčších fľašiek u "číňanov" v centre mesta -  www.asiafood.sk/contact...
slice
v tom recepte ti chýba lahôdková cibuľka a hlavne zázvor. a hlavne ten zázvor je veľmi dôležitý na vytvorenie tej správnej chuti. nasledujúci recept je asi najlepší. vyskúšal som ho niekolko krát a bol som nadmieru spokojný:  www.natanieri.sk/?tag=gong-bao...
2010
@slice , nechapem tvoju pointu , tu je velmi dobry recept a preco si sa vybral vrtat do tohto ? Ked je tu dalsich 10 pridanych ktore su totalne haluze co maju v sebe od Vegety , kari a vorcestersku omacku pod tym istym menom Kung Pao chod najprv tam, nech vymenia 90 % surovin.
A ked si naozaj taky technicky spravny tak prave Gong -bao nema v sebe buraky to bol len povodny zly preklad z Cinstiny kde sa pouziva burakovy olej.To co varis je tzv. Europska verzia.
slice
ja si budem "vrtať" do čoho chcem, 2010. nikde nezhadzujem nicopopin recept. len upozorňujem na dve ingrediencie, ktoré to jedlo, myslím, že posúvajú ďalej. tie ďalšie recepty nekomentujem preto, lebo nestoja za slovo. nesnažím sa byť technicky správny, len hĺadám recepty s najvyššou pridanou hodnotou v rámci našich slovenských možností. takže moja pointa je: skvelý recept, ale so zázvorom a mladou cibulkou ešte lepší. a kludne nech sa volá hocijako.
apropo, že sme na nejakom gazdinkovskom portáli, neznamená, že sa budeme všetci tlapkať po chrbte, že akí sme všetci úžasní a v žiadnom prípade nepoužijeme trochu konštruktívnej kritiky, lebo sa to mohlo niekoho dotknúť.. ;)
rulik
@slice má trochu pravdy, ja robím podobné jedlo, ale nechutia mi tam žiadne oriešky, tak ich nedávam, tak ako mi nechutí broskyňa schovaná pod plátkom syra
nikto nikomu recepty nevnucuje len ich dáva verejnosti ne pretras a asi aj očakáva nejaké pripomienky, či už pozitívne alebo nie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia