Kura á la Bresse

gourmand - bez fotkygourmand, 15. júla 2010
Kura á la Bresse
Foto: gourmand

Toto je tradičný francúzsky recept, ktorý robievam dosť často a ponúka alternatívu k slovenskému grilovanému kuraťu, ktoré sa mi tak trocha zunovalo. Na prípravu Zobraziť celý popisToto je tradičný francúzsky recept, ktorý robievam dosť často a ponúka alternatívu k slovenskému grilovanému kuraťu, ktoré sa mi tak trocha zunovalo. Na prípravu je dobré mať vysoký hrniec, vo francúzsku nazývaný cocotte, väčšinou ide o ťažkú liatinovú oválnu nádobu s pokrievkou. Kura z Bresse je národná ikona Francúzska a je dosť drahé cca 25 EUR za kg, ale dobré bude aj naše. Víno na tento recept je v originále žlté víno z Jury (cca 20 eur za 0,5L), dobrým chardonnay však nič nepokazíte.

4
porcie
20 minút
príprava
40 min minút
na 180 °C

Suroviny

1 1500-1600g
3-4  dcl
3-4  lyžice
5-6  ks
5-6 ks
3-4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať jedno pekné zdravé kuriatko najlepšie z voľného chovu, chované na kukuričke, žiadne mľandravé biele mäso z továrne nadopované antibiotikami. Kura naporcujeme ostrým nožom, dobre osolíme nakoreníme čerstvým mletým korením

  2. 2

    V hrnci rozohrejeme olivový olej do ktorého pridáme oriešok masla. Kúsky kuraťa opečieme do zlatista, pridáme celé šalotky, celé stručiky cesnaku, dobre opečieme. Podlejeme bielym vínom, odporúčam napr. chardonnay, alebo ryzling. Pridáme zopár sušených, alebo čerstvých smržov, ktoré sú výrazne aromatické. Prinajhoršom pridajte zopár malých šampiňónov. Zavrieme pokrievkou a vložíme do vyhriatej pece, pečieme pri cca 180 stupňoch 30-45 min. Treba vyskúšať, či je mäso mäkké, aby ste ho nevysušili. Na záver primiešame do hrnca creme fraiche, alebo kyslú smotanu (je však o poznanie kyslejšia), prípadne klasickú sladkú smotanu. Dochutíme soľou a korením. Šťavu môžte nechať trochu odpariť, aby zhustla, žiadnu múka nie je potrebná.

  3. 3

    Servírujem, najlepšie s dobrými talianskými cestovinami, ja používam také veľké zelené tagliatelle, ale to už podľa chuti, zemiakmi taktiež nič nepokazíte, prípadne kto má rád ryžu. Samozrejme podávame s tým istým vínkom, z ktorého sme varil.i

Diskusia k receptu

frezia68
Zdá sa,že sa dočkáme ďaľších labužníckych receptov,tak vítaj na Vareche.Ak mi vysvetlíš,čo je creme fraiche,resp.čím to nahradím a ešte z ktorých byliniek sa skladá bouquet garni,tak potešíš-ďakujem.
sjuz
Veľmi pekný recept, ako písala Frezia - jeden z tých gurmánskejších:) ukladám do KK, a niekedy pripravím :)
gourmand
ahojte som rád, že sa vám páči. Creme fraiche je taký kríženec medzi kyslou smotanou a šlahačkou, skrátka má jemnejšiu chuť. Dá sa pripraviť zmiešaním týchto dvoch ingrediencií, inak pre tých ktorí sú z Bratislavy, videl som, že to predávajú napr v Billle v Kittsee.
Bouqet-garni je taká kytička byliniek, ktorú Francúzi používajú na varenie, je tam stonka, rozmarinu, tymianu a niečo ďalšie podľa potreby, niekdy bobkový list, ale tu stačí trocha čerstvého tymianu.
evanaaa
Gourmand, hovoríš mojou rečou, triež som stará prešpuráčka, ale dávno sa prehrešujem, už som sa aj ja prispôsobila dobe, aj keď moja mama, ktorá varievala v lepších rodinách, sa toho, čom píšeš, držala. A aj tento recept sa síce zdá byť jednoduchý, ale asi ho treba vedieť pripraviť. Frezia, créme fraiche je jemná lahôdková smotana, ale už aj u nás podobnú začala vyrábať tatranská mliekáreň, len pod iným názvom a je dostať v Kauflande, tam som ju objavila ale je trošičku drahšia než obyčajná, klasická. Ale oplatí s atam, kde ju treba dať.
evanaaa
Gourmand, predbehol si ma, kým so písala vyššie uvedený článok, prepáč, že som vysvetlovala za teba.
evanaaa
A tá " kytička" byliniek sa niekde volá tuším " juliene", alebo podobne.
evanaaa
Len škoda, že u nás sa víno nepije, bez neho to asi nedosiahne tú správnu chuť. A škoda, že sa nepredávajú na takýto účel malé, aspoň 2-decové fľašky.
alexdidi
Veľmi dobré jedlo, ktoré často robím, podobné ako náš paprikáš /uviedla som aj na Vareche/. Pripomenul si mi však môj pobyt na predmestí Paríža, keď každú nedeľu sme chodili na trh kúpiť tie fantastické žltučké kuriatka od farmárov, domáce smotany, čerstvé ryby, huby, zeleninu atď., ale aj od Talianov čerstvé cestoviny...ach tú vôňu trhu cítim stále...máš pravdu, také kuratá, prepeličky, holúbatá ako tam som inde nevidela ...a tá chuť............
gourmand
presne ja sa tiež nachádzam pár rokov v tomto regióne a veru carrefour tu je o niečom inom ako u nás doma, ale už to k nám ide. Jedlo je skrátka o kultúre, nie o plnom bruchu.
Ešte k tomu bouget garnie, julienne je zelenina nakrájaná na prúžky, napríklad v polievke. A kýtm 2 deckám, presne to majú Francúzi už dávno vymeyslené, elebo nie každý vypije 7 mičku na večeru a keď si chce dať len dva deci, tak si kúpi malú flašku, velmi praktické, samozrejme preplatíš velkú flašu, ale aspoň sa utešuješ, že si si dala len tie dva deci. Normálne ste ma naštartovali, musím pridať niečo ďalšie.
tinca
varecháči, vy tu kúzlite, ale nie každému sú veci známe, veľmi vítam Lidl, kde predávajú 0,2 dcl fľašky vína napr. červeného,ktoré sa u mňa pije veľmi málo/všetci sú na biele/,ale je to super do jedla, vítam to. Nedávno som kúpila chilské a nemalo chybu:-)
jezibabka1
škoda, že to kuriatko nemám pred sebou na tanieri, tááááááák dobre vyzerá :) ukladám si a vyskúšam:)dík
evanaaa
Gourmand, vďaka, uviedol si ti na pravú mieru ( to julienne ), už budem vedieť. A tinca, veru, to som si ešte nevšimla, tie 2 - dcl. vína, toby bolo senzi, ak by ho aj u nás ( v MA ) mali.
evanaaa
Už som niekde písala, že ja si vždy deň vopred zmiešam šľahačku s kyslou smotanou a na druhý deň ju použijem do varenia, naučila ma to mama, ona s tým varila všetky omáčky, sú potom jemnejšie. Nevedela som, že je to obdoba - niečo ako krém freš. Ale keďže je už aj u nás dostať ( raz som ju kúpila ), tak potom je to fajn.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia