Kura á la Bresse

Autor receptu: gourmand

Toto je tradičný francúzsky recept, ktorý robievam dosť často a ponúka alternatívu k slovenskému grilovanému kuraťu, ktoré sa mi tak trocha zunovalo. Na prípravu je dobré mať vysoký hrniec, vo francúzsku nazývaný cocotte, väčšinou ide o ťažkú liatinovú oválnu nádobu s pokrievkou. Kura z Bresse je národná ikona Francúzska a je dosť drahé cca 25 EUR za kg, ale dobré bude aj naše. Víno na tento recept je v originále žlté víno z Jury (cca 20 eur za 0,5L), dobrým chardonnay však nič nepokazíte.

4
porcie
20 minút
príprava
40 min minút
na 180 °C

Postup

  1. Budeme potrebovať jedno pekné zdravé kuriatko najlepšie z voľného chovu, chované na kukuričke, žiadne mľandravé biele mäso z továrne nadopované antibiotikami. Kura naporcujeme ostrým nožom, dobre osolíme nakoreníme čerstvým mletým korením
  2. V hrnci rozohrejeme olivový olej do ktorého pridáme oriešok masla. Kúsky kuraťa opečieme do zlatista, pridáme celé šalotky, celé stručiky cesnaku, dobre opečieme. Podlejeme bielym vínom, odporúčam napr. chardonnay, alebo ryzling. Pridáme zopár sušených, alebo čerstvých smržov, ktoré sú výrazne aromatické. Prinajhoršom pridajte zopár malých šampiňónov. Zavrieme pokrievkou a vložíme do vyhriatej pece, pečieme pri cca 180 stupňoch 30-45 min. Treba vyskúšať, či je mäso mäkké, aby ste ho nevysušili. Na záver primiešame do hrnca creme fraiche, alebo kyslú smotanu (je však o poznanie kyslejšia), prípadne klasickú sladkú smotanu. Dochutíme soľou a korením. Šťavu môžte nechať trochu odpariť, aby zhustla, žiadnu múka nie je potrebná.
  3. Servírujem, najlepšie s dobrými talianskými cestovinami, ja používam také veľké zelené tagliatelle, ale to už podľa chuti, zemiakmi taktiež nič nepokazíte, prípadne kto má rád ryžu. Samozrejme podávame s tým istým vínkom, z ktorého sme varil.i