Kulajda so zastretým vajíčkom

figovnik - bez fotkyfigovnik, 30. mája 2013
Kulajda so zastretým vajíčkom
Foto: figovnik

Suroviny

125 g
125 g
1,5 l
4 ks
15 ks
1 ks
150 ml
100 g
250 ml
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Potrebujeme (na 4 porcie): 125g masla, 60g hladkej múky, 1,5 l kuracieho vývaru, 4 ks zemiakov, asi 15 ks hríbov (nalepšie sú lesné), 1 cibuľa, 150 ml octu, soľ, čierné korenie, 100 g kryštáloveho cukru, 250 ml smotany na šlahanie, 1 menší zväzok čerstvého kôpru. Na zastreté vajíčko: 4 studené vajíčka z chladničky, 150 ml vody

  2. 2

    Postup: Vo veľkom hrnci rozpálime maslo a na ňom speníme múku. Toto zalejeme vývarom, dochutíme soľou, pridáme hríby a na kocky pokrájané zemiaky. Dôkladne prevaríme, kým nie sú zemiaky mäkké. Ešte dochutíme soľou, čiernym korením, octom a cukrom. Zjemníme smotanou. Na koniec pridáme čersvto nasekaný kôpor.

  3. 3

    Do menšieho hrnca si dáme variť vodu. Vajíčka vyklepneme do misky s octom. Keď voda začne vrieť pomiešame ju s lyžičkou a vytvoríme tak vír, do ktorého vylejeme vajíčka. Keď voda znova zovrie, vypneme oheň a necháme ešte 1-2 minutky vajíčka ”dotiahnúť”’. Dobrú chuť …

Diskusia k receptu

kimlo
Dnes bude presne takú robit Zdenda na Prime o 21:30... :-)
figovnik
Túto som robila na kurze českej kuchyne v Pražskom kulinárskom inštitúte s pánom kuchárom Václavom Fričom. Na prakuli pôsobí aj Zdenda nepochybujem, že bude možno používať aj ten istý recept :)
kimlo
Určite ano, v ukážkách to presne takto vyzeralo, verím že je to ono... kulajdu milujem... :-)
figovnik
Mne tiež veľmi chutí, ale pre ľudí so slabším žalúdkom odporúčam radšej vajíčko na tvrdo - mne sa totiž spravilo špatne z tohto vtedy.. no niekto na to nedá dopustiť a miluje zastreté vajíčko :)
evanaaa
Íha, ešte som takú neskúšala, ale ak budú hríby......a to zastreté je , ako som zistila - stratené vajce, hihi, aspoň tak to ja poznám.
roox
Jo….jo….. kulajda mňam 🤪 zatiaľ som jedol najlepšiu na Šumave 😎🤪✌️👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia