Kulajda so zastretým vajíčkom

Autor receptu: figovnik

Postup

  1. Potrebujeme (na 4 porcie): 125g masla, 60g hladkej múky, 1,5 l kuracieho vývaru, 4 ks zemiakov, asi 15 ks hríbov (nalepšie sú lesné), 1 cibuľa, 150 ml octu, soľ, čierné korenie, 100 g kryštáloveho cukru, 250 ml smotany na šlahanie, 1 menší zväzok čerstvého kôpru. Na zastreté vajíčko: 4 studené vajíčka z chladničky, 150 ml vody
  2. Postup: Vo veľkom hrnci rozpálime maslo a na ňom speníme múku. Toto zalejeme vývarom, dochutíme soľou, pridáme hríby a na kocky pokrájané zemiaky. Dôkladne prevaríme, kým nie sú zemiaky mäkké. Ešte dochutíme soľou, čiernym korením, octom a cukrom. Zjemníme smotanou. Na koniec pridáme čersvto nasekaný kôpor.
  3. Do menšieho hrnca si dáme variť vodu. Vajíčka vyklepneme do misky s octom. Keď voda začne vrieť pomiešame ju s lyžičkou a vytvoríme tak vír, do ktorého vylejeme vajíčka. Keď voda znova zovrie, vypneme oheň a necháme ešte 1-2 minutky vajíčka ”dotiahnúť”’. Dobrú chuť …