Krupicový dezert
Krupicový dezert

Krupicové flameri s čokoládou

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 21. júla 2021
Krupicové flameri s čokoládou
Foto: Dušan Křístek
5
porcií

Suroviny

80 g (70 %)
500 ml (1,5 %)
80 g (alebo podľa chuti)
1 ks
60 g (alebo podľa potreby)
40 g (nemusí byť)
5 ks veľké
štipka
80 g
100 g
15 g mletý
 (na dosladenie omáčky)
Na ozdobu:
 nasekaná
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Do kastrólika s mliekom nalámeme čokoládu, ochutíme štipkou soli, cukrom (80 g), zrniečkami vanilky a privedieme k varu. Postupne prisypeme krupicu a miešame metličkou, až vznikne hustá kaša, ktorú miešame 2 minúty. Tú za občasného miešania schladíme tak, aby ostala vláčna. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do kaše (môžeme aj vynechať).

  2. 2

    Pripravíme silikónovú formu na mafiny, na ktorej dno rozložíme veľké detské guľaté piškóty. Pripravenú krupicovú hmotu nastriekame do formy pomocou cukrárskeho vrecka. Utrasieme a necháme v chladničke poriadne stuhnúť.

  3. 3

    Na omáčku v miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom, jogurtom, zrnkami vanilky a mletým makom. Dobre vychladené flameri opatrne vyberieme z formy a podávame s jogurtovou omáčkou a nastrúhanou čokoládou, dozdobíme mätou.

  4. 4

    Ak vám ostane hotové flameri alebo ochutená čokoládová krupicová kaša, tak ich jednoducho vložte do mrazničky a vyberte podľa potreby alebo konzumujte zmrznuté ako parfait, je to úžasný svieži dezert! Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť flameri aj z bielej čokolády. Vanilkový struk, ktorý nám ostal, použijeme na prípravu domáceho vanilkového cukru – vložíme ho do dózy s cukrom. Alebo ho vyvaríme v mlieku, prípadne použijeme pri príprave pudingu či krému.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia