Krupicové flameri s čokoládou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 21. júla 2021

Foto: Dušan Křístek
porcií
Suroviny
| 80 g (70 %) |
|
| 500 ml (1,5 %) |
|
| 80 g (alebo podľa chuti) |
|
| 1 ks |
|
| 60 g (alebo podľa potreby) |
|
| 40 g (nemusí byť) |
|
| 5 ks veľké |
|
| štipka |
|
| 80 g |
|
| 100 g |
|
| 15 g mletý |
|
| (na dosladenie omáčky) |
|
| Na ozdobu: | |
| nasekaná |
|
| čerstvá |
|
Postup
-
1
Do kastrólika s mliekom nalámeme čokoládu, ochutíme štipkou soli, cukrom (80 g), zrniečkami vanilky a privedieme k varu. Postupne prisypeme krupicu a miešame metličkou, až vznikne hustá kaša, ktorú miešame 2 minúty. Tú za občasného miešania schladíme tak, aby ostala vláčna. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do kaše (môžeme aj vynechať).
- 2
Pripravíme silikónovú formu na mafiny, na ktorej dno rozložíme veľké detské guľaté piškóty. Pripravenú krupicovú hmotu nastriekame do formy pomocou cukrárskeho vrecka. Utrasieme a necháme v chladničke poriadne stuhnúť.
- 3
Na omáčku v miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom, jogurtom, zrnkami vanilky a mletým makom. Dobre vychladené flameri opatrne vyberieme z formy a podávame s jogurtovou omáčkou a nastrúhanou čokoládou, dozdobíme mätou.
- 4
Ak vám ostane hotové flameri alebo ochutená čokoládová krupicová kaša, tak ich jednoducho vložte do mrazničky a vyberte podľa potreby alebo konzumujte zmrznuté ako parfait, je to úžasný svieži dezert! Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť flameri aj z bielej čokolády. Vanilkový struk, ktorý nám ostal, použijeme na prípravu domáceho vanilkového cukru – vložíme ho do dózy s cukrom. Alebo ho vyvaríme v mlieku, prípadne použijeme pri príprave pudingu či krému.
Tiež krupicový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu