Krevetovo–zeleninový aspik s pórkom

Peter Kiss
šéfkuchár reštaurácie UFO v Bratislave, 30. januára 2011
Krevetovo–zeleninový aspik s pórkom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 ml
 uvarená z vývaru
 uvarený z vývaru
100 g
200 g
20 g
10 g
1 ČL
 štipka
1 ČL (uzo alebo pernod)
100 g (zelená časť)
50 g (zelená časť)




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme zeleninový vývar z mrkvy a petržlenu. Panvičku rozpálime a rozpustíme maslo, na ktorom opražíme krevety, osolíme, okoreníme ich a necháme vychladnúť. Plátkovú želatínu ponoríme do studenej vody, aby zmäkla. Medzitým nakrájame zeleninu z vývaru na malé kocky.

  2. 2

    Všetky suroviny aj hrášok potom zmiešame a dáme do formy (môžeme ju vystlať potravinovou fóliou, bude sa ľahšie vyberať aspik), v ktorej budeme robiť aspik. Vývar prihrejeme, aby sme v ňom mohli rozpustiť zmäknutú želatínu (samozrejme bez vody, v ktorej sa močila), potom odstavíme a pridáme anízový destilát a nalejeme ho do formy.

  3. 3

    Celé to dáme do chladničky a necháme dobre stuhnúť. Pór a cibuľku nakrájame na tenké pásiky ako vlasy, dáme do ľadovej vody a do chladničky, kde sa zelenina trošku zakrúti.

Diskusia k receptu

vcelka
Toto je ale naozaj krásne. Ani to nemusím jesť, stačí pozerať sa... :-))
bejda7
Veľmi pekné a určite aj dobré...mňam.
vcelka
Na tomto jedle je krásna tá variabilita - kukuricka a paprika, mrkva a kuracie masko, kúsky vajíčka, k tomu brokolica i mrkva alebo losos...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia