Foto: olinecka
Kreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept Zobraziť celý popisKreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept nenáročný, zvládne ho aj začiatočník.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
kocka |
|
2 ks |
|
2 ks celé |
|
4 PL |
|
3 PL (nemusí byť) |
|
3 dl vlažné |
|
1,5 PL |
|
1/2 ks na šťavu |
|
na vyprážanie |
|
na posypanie |
|
|
|
na zdobenie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie na cesto.
-
2
Kvások si dáme do vlažného mlieka nakysnuť. Do väčšej misy dáme múku, praškový cukor, vajcia, žltky, olej, šťavu z citróna a nakoniec vykysnutý kvások. Všetko dobré vypracujeme varechou, aby vzniklo vláčné cesto.
-
3
Vypracované cesto posypeme vrch múkou zakryjeme obrúskom dáme na teplé miesto kysnúť 30 minút.
-
4
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme asi na 1,5 cm a pohárom vykrájame kolieska, ktoré necháme na doske trocha odpočívať.
-
6
Na rozpálenom oleji vyprážame z oboch strán do zlatista. Nakoniec posypeme práškovým, vanilkovým cukrom, ktorý sme zmiešali spolu. Môžeme pofŕkať čokoládovou polevou. Dobrú chuť!!!!
A je to aj nadávka na človeka : (ty krepľa !)
Doplním jeden vtipný zážitok, mal som kamaráta čo sa trochu zajakával a práve „š“ mu robilo problém.V bufete si kupoval š š š š š ši ši ši ši ,keď sa to nedarilo tak zahrešil a vypýtal si krepľu, s tým problém nemal.