Kreple - šišky z východu (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Kreple mi pripomínajú detstvo, keď mamka ich piekla, my deti sme boli na dvore, neskutočne rozvonievali. Ešte lepšie chutili, mňam. Toto je ľahký recept nenáročný, zvládne ho aj začiatočník.

20 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Kvások si dáme do vlažného mlieka nakysnuť. Do väčšej misy dáme múku, praškový cukor, vajcia, žltky, olej, šťavu z citróna a nakoniec vykysnutý kvások. Všetko dobré vypracujeme varechou, aby vzniklo vláčné cesto.
  3. Vypracované cesto posypeme vrch múkou zakryjeme obrúskom dáme na teplé miesto kysnúť 30 minút.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozvaľkáme asi na 1,5 cm a pohárom vykrájame kolieska, ktoré necháme na doske trocha odpočívať.
  6. Na rozpálenom oleji vyprážame z oboch strán do zlatista. Nakoniec posypeme práškovým, vanilkovým cukrom, ktorý sme zmiešali spolu. Môžeme pofŕkať čokoládovou polevou. Dobrú chuť!!!!