Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. júna 2015
Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept)
Foto: sracz

Pozerám sa na moju preplnenú KKK (Knižnica Kuchárskych Kníh), ktorú v terajšom živote nezrealizujem, ani keby som tu strávil vysoko nad 100 rokov. Ale Zobraziť celý popisPozerám sa na moju preplnenú KKK (Knižnica Kuchárskych Kníh), ktorú v terajšom živote nezrealizujem, ani keby som tu strávil vysoko nad 100 rokov. Ale niečo Vám z nej predsa len vyberiem. Dnes je to „celoročná“ polievka z kláštornej kuchyne: Cream of Vegetable Soup à la Mode de Tours (Brother Victor-Antoine d´Avila-Latourrette; Twelve Monts of Monastery international favorites Soup; str. 101; Broadway Books, New York, 1996). Zaujala ma jednoduchosťou rýchlo_prípravy a extra výbornou chuťou.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
2 ks (karotka)
2 ks
1 ks (iba biela časť)
840 ml
250 g
60 ml
120 ml (alebo mrazený)
240 ml
podľa chuti
Pri servírovaní:
podľa potreby (crème fraîche)
podľa chuti (chervil)
podľa chuti (na posypanie)




Postup

  1. 1

    ja som varil z presnej ½ dávky ingrediencií, uvedených v originále; na obr. ich vidíte aj s titulom knihy; olej môžete použiť bársaký rastlinný, mne sa za výhodnú cenu podarilo kúpiť olej z lisovaných semienok hrozna, s nulou škodlivých tukov, bez cholesterolu, bohatý na Ω 6 a 9;

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyl som a na menšie kúsky pokrájal karotky, vodnice a pór (iba jeho bielu časť); otrhal a odložil som lístočky zo zväzku čerstvej petržlenovej vňate („holé“ halúzky som taktiež, naviac originál rcp, pokrájal a pridal k zelenine)

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do hrnca na polievku som dal 2 PL masla a 2 PL oleja, po ich miernom rozohriatí som vsypal aj pokrájanú zeleninu a priebežným premiešavaním som ju 2÷3´ podusil,

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalial ju 3,5 pohárom (840 ml) vlažnej vody a priviedol do varu. Potom som zdroj tepla nastavil na strednú hodnotu a prikrytú polievku varil 15´.

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal som olúpané pokrájané zemiaky, premytú bielu ryžu, mrazený (kto má môže použiť čerstvý) hrášok a premiešal. Na hrniec som dal opäť pokrievku a 30´ varil na menšom stupni tepelnej energie.

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som pomocou ponorného mixéra všetko „roztentočkoval“ na konzistenciu jemnej kaše; v originálnom rcp precedia tekutú časť, zeleninu roztlačia „pučiakom“, potom vrátia tekutinu späť; do rozmixovanej zeleniny som pridal mlieko, soľ (2 KL zarovnané) a čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), ale nič nemám ani voči bielemu, či 4(5) farebnému; premiešal.

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    priviedol na krátko do ľahkého varu; potom odstavil zo zdroja tepla a nechal tak 5÷7´ odpočinúť.

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podával som „za horúca“ s PL „crème fraîche“, ktorý plnodnotne zastúpi aj naša hustá kyslá smotana, posypanú pripravenými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate; v originále sa uvádza posypanie pokrájanými listami bylinky „chervil“, u „strýka Google_a“ som zistil, že je to náš plevel, známy ako „Krkoška chlpatá; lat. Chaerophyllum hirsutum“, ktorý rástol aj u mňa doma v Košiciach na záhradke; žiaľ tu som ju nenašiel ani čerstvú ani sušenú; no na druhej strane vo mne evokuje podobné emócie ako známa „medzinôžka riasnatá“ => „lačnej šviňi še o kukurici šňije“

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    neviem ani prečo a prosím nepýtajte sa ma na to, ale mne sa zapáčila aj ozdoba „mesiačikmi“ čerstvej mandarínky

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    túto krémovú zeleninovú polievku je možné podávať v letných mesiacoch studenú (aspoň 5 hodín uloženú v chladničke), s niekoľkými kvapkami extra panenského olivového oleja (najlepší je zo Španielska); naopak, v treskúcej zime, zahreje vriaca s troškou roztopeného masla; Tak toto je moja „KKK“, v ktorej je aj všetkých 31 dielov rcp zo Života i komplet 7 zväzkov „Poklady slovenskej kuchyne“ z našich regiónov; niektoré zaujímavé rcp a štýly svetových kuchýň sa Vám pokúsim predstaviť v blízkej budúcnosti

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    toto sú listy „slávnej“ krkošky chlpatej

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a toto zas jej kvet; podľa literárnych údajov bylinka chuťou pripomína niečo medzi petržlenovou vňaťou a anízom; opäť „pomoc“ tráveniu; nuž čo, mnísi za kláštornými múrmi vedeli od čoho „muchy kapú“ a často využívali aj pomoc Božej lekárne!

    Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

lilith66
tá krkoška mi pripomína kerblík, ten má tiež anízovú vôňu
izabella929
@sracz ,súdiac podľa surovín použitých v polievočke, ani iná nemôže byť iba vynikajúca..) tiež mám rada bylinky..
klukodvody
Takové polévečky mám moc rád a tak jsem Ti je patřičně ohvězdičkoval ,ta knihovnička je moc pěkná ,také mám hodně rozsáhlou s kuchařkama a ještě větší s normální literaturou .Je to moje neřest knihy .
mesiar50
@sracz , kamarát.. pripravil si veľmi lákavo a chutne vyzerajúcu polievku.Pekne pozdravujem do U S A.
* * * * *
jozka2
Milovala som taketo polievocky s dobrou skivou chleba s maslom.nic na svete nemoze byt lepsie,ale teraz sa musim uskromnit bez chlebika.Kucharske knihy su aj moja slabost.Mas prekrasnu zbierku.Bola som na jednej navsteve a pani domaca mala knihovnicku ako ty s knihami svetovej literatury a 15 dielov /na pokracovanie/kucharske knihy domace aj svetove,Ja som sa pristavila a citala co tam ma,spytala sa ma ci mam rada knihy a ci rada varim,samozrejme,ze ano tak mi povedala,viem,ze moje knihy budu v dobrych rukach a dala mi vsetky s tym,ze ona uz ich nepotrebuje,lebo sa ide stahovat do nursing home.5*
klukodvody
Mimo komentář na polévku @jozka2 gratuluji ,že jsi získala knihy já asi nejsem normální ,ale kuchařek mám 357 a receptů dalších včetně elektronických od kamarádů nepočítaně a ostatních knih hodně přes 700 a k tomu velmi trpělivou ženu ,které to nevadí .
jozka2
klukdovody,tak tu zberatelsku vasen mam aj ja.Zacinala som varit a piect od 14 rokov.Tato laska mi ostala po dnes.Smutok a tuzbu po domove som zahanala pisanim receptov a vystrihovanim z roznych casopisov,ktore som precizne ukladala do obalov a do fasciklov a tak som si urobila plnych 10 fasciklov a 8 hrubych zositov popisanych receptami.Ked tu bola vlani moja vnucka a citala recepty mnou zozbierane/nie len na varenie/tak mi povedala,ze nechce ziaden dar okrem mojich knih.Na mojom pinterest mam doteraz 58 tis.receptov ,okrem varechy ,atd.Som rada,ze este niekto ma takuto vasen.@sracz ,sorry,ze ti spamujem recept,ale dovolila som si to urobit,lebo recepty tebou napisane sa nedaju spamovat pre ich perfekticionizmus,vidno,ze varis rad a s laskou a v mojej KK mam cestnu kolonku pre recepty sracz,nie len koli receptom ale mam rada tvoju odusevnenost pri vareni.
robk
Nedal som ryžu, neak mi tam nepasovala. Ale inak som sa držal receptu a je fajnova.... ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia