Krémová polievka zo zeleniny à la Mode de Tours (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pozerám sa na moju preplnenú KKK (Knižnica Kuchárskych Kníh), ktorú v terajšom živote nezrealizujem, ani keby som tu strávil vysoko nad 100 rokov. Ale niečo Vám z nej predsa len vyberiem. Dnes je to „celoročná“ polievka z kláštornej kuchyne: Cream of Vegetable Soup à la Mode de Tours (Brother Victor-Antoine d´Avila-Latourrette; Twelve Monts of Monastery international favorites Soup; str. 101; Broadway Books, New York, 1996). Zaujala ma jednoduchosťou rýchlo_prípravy a extra výbornou chuťou.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ja som varil z presnej ½ dávky ingrediencií, uvedených v originále; na obr. ich vidíte aj s titulom knihy; olej môžete použiť bársaký rastlinný, mne sa za výhodnú cenu podarilo kúpiť olej z lisovaných semienok hrozna, s nulou škodlivých tukov, bez cholesterolu, bohatý na Ω 6 a 9;
  2. umyl som a na menšie kúsky pokrájal karotky, vodnice a pór (iba jeho bielu časť); otrhal a odložil som lístočky zo zväzku čerstvej petržlenovej vňate („holé“ halúzky som taktiež, naviac originál rcp, pokrájal a pridal k zelenine)
  3. do hrnca na polievku som dal 2 PL masla a 2 PL oleja, po ich miernom rozohriatí som vsypal aj pokrájanú zeleninu a priebežným premiešavaním som ju 2÷3´ podusil,
  4. zalial ju 3,5 pohárom (840 ml) vlažnej vody a priviedol do varu. Potom som zdroj tepla nastavil na strednú hodnotu a prikrytú polievku varil 15´.
  5. pridal som olúpané pokrájané zemiaky, premytú bielu ryžu, mrazený (kto má môže použiť čerstvý) hrášok a premiešal. Na hrniec som dal opäť pokrievku a 30´ varil na menšom stupni tepelnej energie.
  6. potom som pomocou ponorného mixéra všetko „roztentočkoval“ na konzistenciu jemnej kaše; v originálnom rcp precedia tekutú časť, zeleninu roztlačia „pučiakom“, potom vrátia tekutinu späť; do rozmixovanej zeleniny som pridal mlieko, soľ (2 KL zarovnané) a čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), ale nič nemám ani voči bielemu, či 4(5) farebnému; premiešal.
  7. priviedol na krátko do ľahkého varu; potom odstavil zo zdroja tepla a nechal tak 5÷7´ odpočinúť.
  8. podával som „za horúca“ s PL „crème fraîche“, ktorý plnodnotne zastúpi aj naša hustá kyslá smotana, posypanú pripravenými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate; v originále sa uvádza posypanie pokrájanými listami bylinky „chervil“, u „strýka Google_a“ som zistil, že je to náš plevel, známy ako „Krkoška chlpatá; lat. Chaerophyllum hirsutum“, ktorý rástol aj u mňa doma v Košiciach na záhradke; žiaľ tu som ju nenašiel ani čerstvú ani sušenú; no na druhej strane vo mne evokuje podobné emócie ako známa „medzinôžka riasnatá“ => „lačnej šviňi še o kukurici šňije“
  9. neviem ani prečo a prosím nepýtajte sa ma na to, ale mne sa zapáčila aj ozdoba „mesiačikmi“ čerstvej mandarínky
  10. túto krémovú zeleninovú polievku je možné podávať v letných mesiacoch studenú (aspoň 5 hodín uloženú v chladničke), s niekoľkými kvapkami extra panenského olivového oleja (najlepší je zo Španielska); naopak, v treskúcej zime, zahreje vriaca s troškou roztopeného masla; Tak toto je moja „KKK“, v ktorej je aj všetkých 31 dielov rcp zo Života i komplet 7 zväzkov „Poklady slovenskej kuchyne“ z našich regiónov; niektoré zaujímavé rcp a štýly svetových kuchýň sa Vám pokúsim predstaviť v blízkej budúcnosti
  11. toto sú listy „slávnej“ krkošky chlpatej
  12. a toto zas jej kvet; podľa literárnych údajov bylinka chuťou pripomína niečo medzi petržlenovou vňaťou a anízom; opäť „pomoc“ tráveniu; nuž čo, mnísi za kláštornými múrmi vedeli od čoho „muchy kapú“ a často využívali aj pomoc Božej lekárne!