Krémová bryndzová polievka

daewootn - fotkadaewootn, 22. mája 2011
Krémová bryndzová polievka
Foto: daewootn

Nastalo obdobie kedy sa začala expedovať bryndza, tak aj já pridám môj recept ktorý mávame na stole častejšie, preto, že nám chutí, je zdravý Zobraziť celý popisNastalo obdobie kedy sa začala expedovať bryndza, tak aj já pridám môj recept ktorý mávame na stole častejšie, preto, že nám chutí, je zdravý a hlavne časovo nenáročný. A jeden z dôvodov je aj to, že máme túto predajňu skoro pod oknom.

4 - 5
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 dkg (balík )
3 ks ovály-krajíčky tvrd.
2 ks - väčšia
250 g
3 - 4 ks.  surové
3 - 4 ks. na vysmážanie
podľa chute
1 a 1/2 litrer




Postup

  1. 1

    Nechám variť 1a 1/2 litra vody do ktorej som vložil dve nadrobno nakrájané cibule s tro-chou soli, varím podľa čuchu, tak aby bola namäkko. Počas varenia si nakrájam kocky chleba / 1x1 /- na krutónky, ktoré usmažím na oleji do chrumkava. Po usmažení ho roz- ložím do polievkových tanierov.

    Krémová bryndzová polievka - obrázok 1
  2. 2

    V polievkovej mise si pritom rozhabarkujem / mixerom / vajíčka, smotanu, bryndzu, odhadom podľa chute soľ na jemný krém do ktorého vlejem horúcu cibuľovú vodu. Ak je treba mixeromn premiešam hmotu a hlavne cibuľku ak sa nestačila rozvariť. Nechám chvíľku pôsobiť, pomiešam a môžem zaliať krutonky na tanieroch. Konzumácia by mala nastať okamžite, nakoľko krutonky rýchlo nabobtnaju a zostala by nám na tanieroch kaša. Polievka sa dá odložiť na neskôr len vtedy ak sme si do nej nepridali zostatok krutónkov.

Diskusia k receptu

cica2
velmi máme radi bryndzu a tvoja polievočka tiež supér vyzerá, krásne úvodné foto!:)
sovka62
Mám rada veľa polievky a veľa krutónikov. Takže do taniera najprv polievku, pár krutónikov, opäť pár krutónikov, potom ešte trocha polievky, pár krutónikov...... Takto kolom dokola, ale to už mám kompletný obed, nič viac mi netreba. My veľmi podobnú polievku voláme demikát.
daewootn
...pre sovku62, je to len jeden z mnoha variant, nepoužívam zemiaky, to by bol už demikát, na zahustenie používam cibuľku, neviem prečo,
inak zemiaky používam na zahustenie polievok alebo aj gulášov, bežne.
Mrzí ma, jeden obrázok i keď nepodstatný mi vypadol, zasekol sa mi počitač a tam nastala chyba. Teší ma, že si na recept reagovala.
1x zzabka
hubata
Ja najprv naberiem polievku na taniere a potom podľa chutí si každý dá krutóny aby sa nerozmočili ..... aj keď je to v podstate jedno. Takýto demikát tiež nepoznám a ak dovolíš tak si túto polievočku uložím, lebo musí byť istotne vynikajúca. Aj foto máš pekné, si šikovníček !
daewootn
Pre Hubatú, som rád, že si si prečítala môj recept, toto nie je demikát, já mám za demikát bryndzovú polievku klasiku_voda, mlieko, bryndza, a hlavne
zemiaky, to čo sa varí na Orave, toto mi neberie, " niečo mi to pripomína " preto demikát nemôžem papkať. Táto krémová mi chutí ohromne tak ako som ju popísal. Je vynikajúca, tak ako si ju ohodnitila
sama. Bryndzových polievok je veľa druhov tak ako aj gulášov, iný kraj, iný mrav. Čakal som, že sa na ňa vyhrniete s tým, že takúto polievku poslala Anka, Katka a niečo aj Zuzka. Pekne pozdravenie.
1x zzabka
tatranka
Bryndzové polievky máme radi.Naučila som sa ju variť od svokry na Gemery.No tvoja nie je toho zloženia akú robíme,takže ukladám do KK a určite vyskúšam.
enerrgizer
bryndzovú máme radi a najbližšie bude podľa tvojho receptu...určite výborná
janger
Bryndzovu polievku som este nejedla. A zial, ani si ju nemozem navarit, lebo bryndza tu nie je. Inac by som rada tvoj recept vyskusala.
murgaska
Bryndzu nemame,ale skusim z fetacheese,tiez sa mi to pozdava.Diky
3sandra3
to musí byť skvelá polievka.... bryndzu máme radi, no nikdy som nejedla bryndzovú polievku,,, dávam si do kk a uvarím
marcy
určite vyskúšam....vždy som sa obávala zrazenia polievky,ale zrejme finta -horúce do mliečného zaberá,díky :-)....niet nad nerezovú panvicu,v poslednej dobe teskomácka ( pomerne kvalitná ) oddychuje.Málo vyprážam,ale vypražené v sendvičovej panvici je chutnejšie
mijaita
Privezla jsem si balik bryndzy z cest po slovenskych krajich, letos v cervnu a setrim na nejluxusnejsi pokrmy. krome halusek oblibenych (naucila me pani v bazenu v Luckach ) a pomazanky (naucila kamaradka v Martine) jeste tuhle, na Vareche objevenou polevku. Ano, bryndzovych je vic nez dost, ale tahle, TA JE TA PRAVA , ZE VSECH NEJLEPSI, uzasnaaaa !!
@Daewootn , diky za ten krasny recept !
mijaita
Jeste se mi libi, ze nekdo take dela "krutony" ze starsiho, obycejneho chleba. Tak se delalo u nas doma do cesnecky i hrachovky, na Vanoce do polevky rybi. A na malo oleji. Takove jsem udelala i do tehle polevky.
daewootn
.......pre mijaita, som rád, že som Ti chutovo uľahodil, aj u nás doma je v obľube, já mám výhodu v tom, že obchod s bryndzou mám 500 m od domu. Príjemný dobrý deň prajem z Trenčína.
mijaita
Po dlouhé době znovu uvařeno, cibuli jsem trochu osmazila na másle a další postup již stejný. Zakysanou jsem doplnila jestě sladkou smetanou, přidala kopr....... jedna z užasných polévek! Příště vyzkouším i demikát. @daewootn zdravím víc takových skvělých receptů. slibuješ? :-)


daewootn
.....pre mijaita, zdravím, som rád, že chutilo, je to skutočne výborná polievka, snažím sa uverejňovať recepty starých materí, pekne pozdravenie.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia