Foto: tatranka
Mám takých hostí,pre ktorých by sa návšteva u mňa bez krémešu neobišla.Schladený je výborný.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto si robievam sama ak mám toľko času.Ináč výborné je aj hotové lístkové cesto. Tretinu múky spracujem s margarínom na cesto,ktoré sformujem do kocky.Do zvyšnej múky dám trochu octu soli a vlažnej vody podľa potreby,aby som získala vláčne cesto.Potom ho vyváľkam do väčšieho štvorca a maslové cesto do neho zabalím.Kraje cesta preložím cez kocku,aby v ňom bola maslová kocka zabalená.Cesto takto vyváľkam na hrúbku asi 1 cm a tri krát zložím na seba.Odložím do chladu na 15 minút.Zopakujem ešte dva krát.Potom cesto vyváľkam na pomúčenom lopáry a válčekom prenesiem na opačnú stranu plechu.
-
2
Uložím do vopred vyhriatej rúry na 200 0C. Nechám piecť asi 20 minút.Cesto musí byť pekne nafúknuté prepečené,suché.
-
3
Príprava krému:Mlieko s cukrom a vanilku dáme variť.Do malého množstva studeného mlieka rozmiešame maizenu a žĺtky a za stáleho miešania pridávame do horúceho mlieka.Ešte do horúceho krému zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný s cukrom.Asi 50 g cukru.
-
4
Do plnky môžeme pridať pre chuť aj trochu rumu,alebo rumovej príchute.Plnku natrieme na plát upečeného cesta.Druhé cesto pred uložením pokrájame na úhľadné štvorce a prenesieme na plnku koláča.
-
5
Potom koláč poprekrajujeme až do spodu ostrým nožom. Zvyknem podávaný krémeš na plnke obohatiť šľahačkou a čokoládou.Vznikne takzvaný Francúzsky krémeš.
A tiez bez cokolady, iba posypany vanilkovym cukrom. Nasa oblubena pochutka. Maslove Cesto tiez casto robievam sama, hlavne ked chcem mat vysoku kremesku. Vizualne som sa pohostila na tvojej.
S kremom nesuhlasim, podla mojho receptu krem nikdy nezvodnatie a drzi si tvar dlho. Moj recept pochadza od cukrara, ktory chodieval na púte so svojim cukrarskymi vyrobkami.Recept na krem: 250 g krystaloveho cukru dame varit do 0,5 l mlieka. V druhom pollitri mlieka /spolu 1 l/ rozmiešame 5 PL krupicovej hrubej múky a 2 Zlate klasy a 4 žľtky a za staleho miesania spolu uvarime cele mnozstvo. Nakoniec este do horucej masy pridame sneh zo 4 bielkov. Ochutime rumom.
Na prvy plat dame vychladnuty krem, druhy plat pokrajame na stvorce, ktore poukladame na prvy plat.Dokrojime podla vrchnych stvorcov a pocukrujeme s van. cukrom. Moze sa dat aj na krem vyslahana slahacka. :-)
To ze ty pridas poznamku ako sa dari tebe je fajn, ale moze to by podane aj inym tonom- co tu bolo uz komentovane niekolkokrat, ze si na nas akoby za nieco nahnevana ked pises odozvu... Kolko kucharov, toklo receptov sa vo svete najde- nikto nerobi presne podla predpisu- a ked len potial kym si nenajde svoju LEPSIu cestu. Prepac trefnost!
Ja si myslím,že mám fajný krémešík a moji priatelia ho veru chvália.
štvorce.Takto sa mi to ohromne osvedčilo a budem to robiť už len tak.