Krémeš fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 9. júla 2010
Krémeš (fotorecept)
Foto: tatranka

Mám takých hostí,pre ktorých by sa návšteva u mňa bez krémešu neobišla.Schladený je výborný.

25
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250  g
250  g
Krém:
1  l
200  g
2  ks
100  g
2 ks
1  balíček




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si robievam sama ak mám toľko času.Ináč výborné je aj hotové lístkové cesto. Tretinu múky spracujem s margarínom na cesto,ktoré sformujem do kocky.Do zvyšnej múky dám trochu octu soli a vlažnej vody podľa potreby,aby som získala vláčne cesto.Potom ho vyváľkam do väčšieho štvorca a maslové cesto do neho zabalím.Kraje cesta preložím cez kocku,aby v ňom bola maslová kocka zabalená.Cesto takto vyváľkam na hrúbku asi 1 cm a tri krát zložím na seba.Odložím do chladu na 15 minút.Zopakujem ešte dva krát.Potom cesto vyváľkam na pomúčenom lopáry a válčekom prenesiem na opačnú stranu plechu.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uložím do vopred vyhriatej rúry na 200 0C. Nechám piecť asi 20 minút.Cesto musí byť pekne nafúknuté prepečené,suché.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Príprava krému:Mlieko s cukrom a vanilku dáme variť.Do malého množstva studeného mlieka rozmiešame maizenu a žĺtky a za stáleho miešania pridávame do horúceho mlieka.Ešte do horúceho krému zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný s cukrom.Asi 50 g cukru.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do plnky môžeme pridať pre chuť aj trochu rumu,alebo rumovej príchute.Plnku natrieme na plát upečeného cesta.Druhé cesto pred uložením pokrájame na úhľadné štvorce a prenesieme na plnku koláča.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom koláč poprekrajujeme až do spodu ostrým nožom. Zvyknem podávaný krémeš na plnke obohatiť šľahačkou a čokoládou.Vznikne takzvaný Francúzsky krémeš.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Óooch, krémeš..... Už ho asi jesť nebudem. Ale aspoň ho vidím na obrázku, pekne vyzerá. Moja švagrina ich tiež často robievala, boli akoby z cukrárni ( myslím ten tvar ) ale chuť bola lepšia, domáca. Aj ona si vrchný plát vopred nakrájala a potom ukladala. nakoniec lyžicou každý plátok poliala čokoládou.
frezia68
Presne tak som ho robievala,aj s tým rumom a šľahačkou,bez čokolády...pripomenula si mi pekné časy,keď sme boli štíhle :-)))
tinca
mňam a aj ja óooch krémeš. Máš ho krásny,chválim to vlastné lístkové cesto
honestka
robim podobne ako ty, maizenu nahradzujem vanilkovym pudingom a sneh vymiesam nad parou na hustu zmes, ktora sa mi potom nepremeni na vodu. ked som tu zamiesala len tak vyslahany sneh a kremes stal dlhsie tak nejako zvodnatel, takto sa mi to nestane.
A tiez bez cokolady, iba posypany vanilkovym cukrom. Nasa oblubena pochutka. Maslove Cesto tiez casto robievam sama, hlavne ked chcem mat vysoku kremesku. Vizualne som sa pohostila na tvojej.
janger
Kremes vyzera vyborne. Robis paradne listkove cesto. Ja som to este nikdy neskusala...
zdezda
:-)))))) fantázia, veľmi pekné a chutné krémeše :-)
elisticka
Martuška vynikajuci mnamky :-)))))ja robim tiez niekedy domace listkove je pracne ale vyborne:-)))
marienka44
Cesto si robievam tiez sama, do zvysnej múky, kde ide ocot, sa pridava aj trochu kypriaceho prasku, aby cesto narastlo. Pri peceni listkoveho cesta je treba plech pokropit studenou vodou!!!
S kremom nesuhlasim, podla mojho receptu krem nikdy nezvodnatie a drzi si tvar dlho. Moj recept pochadza od cukrara, ktory chodieval na púte so svojim cukrarskymi vyrobkami.Recept na krem: 250 g krystaloveho cukru dame varit do 0,5 l mlieka. V druhom pollitri mlieka /spolu 1 l/ rozmiešame 5 PL krupicovej hrubej múky a 2 Zlate klasy a 4 žľtky a za staleho miesania spolu uvarime cele mnozstvo. Nakoniec este do horucej masy pridame sneh zo 4 bielkov. Ochutime rumom.
Na prvy plat dame vychladnuty krem, druhy plat pokrajame na stvorce, ktore poukladame na prvy plat.Dokrojime podla vrchnych stvorcov a pocukrujeme s van. cukrom. Moze sa dat aj na krem vyslahana slahacka. :-)
zela
Chcem schudnúť,preto tú dobrotu nebudem robiť.
honestka
@marienka44 : ak je to comment na mna, tak predsa ta neziadam, aby si sneh varila TY. Ja som vysvetlila preco to robim tu, mame ine podmienky vo vela veciach si musim vselico prisposobit a naviac mi to pracuje krem ostane takto tuhy, ked som ho nevarila tak tiekol...takze tvoj nesuhlas si mozes ponechat... a tym, ze autorka ho robi svojsky roky a vychadza je to dobre, (kedze vsetci si JEJ kremes objednaju pred prichodom na navstevu), tak nech si robi nadalej po svojom.
To ze ty pridas poznamku ako sa dari tebe je fajn, ale moze to by podane aj inym tonom- co tu bolo uz komentovane niekolkokrat, ze si na nas akoby za nieco nahnevana ked pises odozvu... Kolko kucharov, toklo receptov sa vo svete najde- nikto nerobi presne podla predpisu- a ked len potial kym si nenajde svoju LEPSIu cestu. Prepac trefnost!
marienka44
Ja som v dobrej viere pripojila figel, ktory mozno poznaju len cukrari, a sice pridat hrubu muku do kremu. Nech sa nikto nezlakne, ze je to hruba muka, vobec v kreme nepoznat a je hladky. Asi v tom spociva tajomstvo kucharov a ja som ho posunula dalej, aby aj druhi mali z toho osoh. :-)
marienka44
Aj v tzv. nadstavovnych kremoch a plnkach radsej robim bešamel z múky ako z pudingu. Tortovy krem lepsie "drží", mam to odskusane . O vareni snehu nebola rec, vyraz "zvodnatie" som pouzila zo zotrvacnosti po precitani prispevkov. Prepac, Honestka, ak sa Ta to dotklo. :-)
vieraa
Áno máš pravdu, takýto krémeš robievam aj ja a je výborný.Ja si lístkové cesto robím sama, ale často kupujem hotové lístkové cesto é v obchode a zatial som sa nesklama je tiež dobré.S týmto zákuskom sa tiež zavďačím mojej rodine.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mňamkový. Aj ja mám s krémešom vždy úspech. Určite vyskúšam tvoj recept, lebo myslím si, že je lepší ako mám ja.
sovka62
Teraz ho už robím zriedkavejšie, ale kým žil môj otec, robievala som pre neho Miloval ho, presne taký, aký je na prvom obrázku, bez čokolády a bez šľahačky. Robím ho tak ako ty, len do plnky dávam o jedno vajce viac. Ale to by nemalo spôsobiť rozdiel v chuti a tvoj je diétnejší.
sovka62
A ešte niečo. Komu sa zdá lístkové cesto prácne, nech si vyhľadá recept, ktorý pridala Egreška - lístkové cesto najrýchlejšie na svete. Robila som ho a prvý raz som bola v šoku, tak rýchlo bolo spravené. A už ani nemusím dodávať, že výborné, veľmi krehké.
tatranka
Ďakujem vám dievčatá,za komentáriky.Všetky ma potešili,niektoré poučili.Ono koľké sme tolké máme svoje spôsoby a skúsenosti.S tými dobrými sa treba podeliť,čo si aj myslím,že robíme.
Ja si myslím,že mám fajný krémešík a moji priatelia ho veru chvália.
orchidea
tvoj krémeš má len jednu chybu.... nedá sa zobrať z tej tácky, ani jednej, škoda.... vyzerá úžastne. Mám veľmi rada krémeše a lístkové cesto som ešte nikdy nerobila ale robím z kúpeného , vyskúšam aspoň tvoj krém.
bambitka
Listkove cesto som este nikdy nerobila,ale urcite tento tvoj recept vyskusam.Vyzera velmi vabivo mnaaam:)))
tatranka
bambitka.Dúfam,že sa ti cestičko vydarí.Želám ti to.Ináč sem tam aj ja si kúpim lístkové cesto A som spokojná.
anene
Krémešku máme radi, ale mám recept z jednej dedinky na juhu Slovenska a podľa toho aj túto krémešku voláme. Príprava na cesto je veľmi rýchla, len musí niekoľko hodín odpočívať. Keď si nájdem trochu času podelím sa sním. Všetky komentáre sú zaujímavé a poučné. Ďakujem.
alennka
Ja robim krémeše podobne, ale občas si uľahčím robotu a namiesto vrchného pokrájaného plátu lístkového cesta na plnku poukladám Be-Be sušienky,ktoré niekedy polejem kakaovo-rumovou polevou a tak mame trošku zmenu.
tatranka
@alennka tak to som ešte nikdy nevyskúšala a je to tiež veľmi dobrý nápad a recept určite obohatí.
katamama
Krémeše som vždy milovala. Hneď by som si dala ale čo na to moja Cukrovka....?
babidka
@tatranka , toto nema chybu :-) Presne tak sme ho robievali doma .Uz som skusala aj krem ako ho doporucila @marienka44 , moj ujo bol cukrar a robieval ho podobne . akurat ze som pozicala niekomu recept a prepadla sa pod nim zem:-) Kremes si vzdy rada dam....
celeblith
moj prvy pokus sa nevydaril- ze plech, na ktorom peciete listkove cesto (v mojom pripade kupovane) treba aspon vymastit, alebo piect na papiery...bohuzial zistila som to, az potom co sa mi obe casti krasne dozlatova prihoreli k plechu...asponze psovi chutilo...
tatranka
Pečiem na opačnej strane plechu a len trošinku ho pokropím studenou vodou.
letisia
@marienka44 hrubá múka do krému, bešamel z múky....prečo si myslíš, že je to fígeľ, ktorý poznajú iba cukrári? Moja mamička tak robí celý život a nie je cukrárka. A myslím si, že mnoho žien pozná tento "fígeľ".
hubata
Mrkla som sem z diskusie o krémešoch, doteraz som o ňom nevedela a fakt ho máš @tatranka prekrásny, aj cesto sa ti vydarilo. Doteraz som robila až z 10 vajec a ako vidím stačia podľa tvojho receptu len dve, veď plnka je vlastne puding a na vylepšenie chuti stačia naozaj 2 žĺtky. Sneh z dvoch bielkov takisto stačí na "nadvihnutie" krému. Tiež ho rada pečiem keďže máme maličké detičky a nahradí im tento zákusok vlastne olovrant - puding. Pre nás starých šľahačku a čokoládu prirobím na každú kocku zvlášť. Veľmi pekne ďakujem, poučila som sa od teba a recept si ukladám do KK.
zdenka1009
Tento krémeš mám už dávno uložení,pretože ho má rád môj manžel.Musím pochváliť, že@tatranka ho pekne predviedla ako fotopostup,lebo bez nej by som to nedokázala. Ďakujem.
marijanka712
krásný krémeš ako nafúkaný aj ja robím plnku ako ty , ale ma štve ,že ked sa neskonzumuje hn ed na druhý den vlhne spodný plát a preto cesto vyskúšam tvoje lebo vyzerá super a plnku si odskúšam podla doporučenia @marienka44 a budem vedieť posúdiť či fakt má pravdu.
jozka2
Marienka 44,aj mne sa krem po case uvolnil po pridani bielkov,zredol,naozajstny figel v tvojom recepte hruba muka a hlavne ze davas do horucej masy,ja robim plnku z hrubej muky do inych kolacov a je skutocne lahodna .
monikany
Namiesto mlieka a stvrt kila cukru pouzivam SALKO zriedene s vodou




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia