Krémeš (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Mám takých hostí,pre ktorých by sa návšteva u mňa bez krémešu neobišla.Schladený je výborný.

25
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto si robievam sama ak mám toľko času.Ináč výborné je aj hotové lístkové cesto. Tretinu múky spracujem s margarínom na cesto,ktoré sformujem do kocky.Do zvyšnej múky dám trochu octu soli a vlažnej vody podľa potreby,aby som získala vláčne cesto.Potom ho vyváľkam do väčšieho štvorca a maslové cesto do neho zabalím.Kraje cesta preložím cez kocku,aby v ňom bola maslová kocka zabalená.Cesto takto vyváľkam na hrúbku asi 1 cm a tri krát zložím na seba.Odložím do chladu na 15 minút.Zopakujem ešte dva krát.Potom cesto vyváľkam na pomúčenom lopáry a válčekom prenesiem na opačnú stranu plechu.
  2. Uložím do vopred vyhriatej rúry na 200 0C. Nechám piecť asi 20 minút.Cesto musí byť pekne nafúknuté prepečené,suché.
  3. Príprava krému:Mlieko s cukrom a vanilku dáme variť.Do malého množstva studeného mlieka rozmiešame maizenu a žĺtky a za stáleho miešania pridávame do horúceho mlieka.Ešte do horúceho krému zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný s cukrom.Asi 50 g cukru.
  4. Do plnky môžeme pridať pre chuť aj trochu rumu,alebo rumovej príchute.Plnku natrieme na plát upečeného cesta.Druhé cesto pred uložením pokrájame na úhľadné štvorce a prenesieme na plnku koláča.
  5. Potom koláč poprekrajujeme až do spodu ostrým nožom. Zvyknem podávaný krémeš na plnke obohatiť šľahačkou a čokoládou.Vznikne takzvaný Francúzsky krémeš.